Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 04:49:39

Щоб "тихе полювання" було в задоволення

19.10.2019   09:39Агенцiя

Осінь – чудова пора для збирання грибів. Щоб зробити це хобі цікавим і головне – безпечним, варто дотримуватись правил, які допоможуть не лише зробити відвідування лісу приємним, а й зберегти здоров’я.

Отож під час «тихого полювання» слід пам’ятати:
    можна і потрібно збирати тільки добре знайомі гриби, керуючись першим правилом грибника: не впевнений – не бери; гриби, які викликають у вас сумніви, покажіть досвідченому грибникові;
    ніколи не пробуйте гриби на смак, навіть якщо ви переконані, що вони їстівні;
    не збирайте перезрілі, в’ялі, зіпсовані або пошкоджені гриби: вони здатні накопичувати небезпечні речовини і викликати отруєння;
    складайте гриби у добре провітрювану тару: у відрах чи пластикових пакетах вони «згорають»;
    уникайте грибних місць, розташованих поблизу екологічно забруднених районів, як-то сміттєзвалища, токсичні виробництва, ділянки поблизу автомагістралей або з підвищеним радіаційним фоном;
    щоб не пошкодити грибницю, не зривайте гриби, а зрізайте їх ножем біля основи ніжки;
    ніколи не шукайте гриби у високій траві, лісовій гущавині і затінених місцях: це будуть марно витрачені сили, нерви і час.

Свіжозібрані гриби необхідно обробити максимально швидко, адже вони здатні за короткий час зіпсуватися. «Трофеї», зібрані у суху погоду, зможуть лежати без шкоди для смакового і поживного складу без холодильника не більше 6 годин. Вологі гриби, зрізані під дощем, необхідно почистити і обробити відразу після повернення додому, не залишаючи до завтра. Насамперед необхідно братися за губчаті різновиди: підберезники, підосичники, маслюки, моховики, польські та білі. Якщо залишити їх на потім, поживна м’якоть швидко почорніє і зіпсується, а відтак буде непридатною для вживання і може завдати непоправної шкоди  організму.

А ще, вирушаючи до осіннього лісу на «тихе полювання», не забувайте, що вас також можуть «вполювати»: восени у лісових масивах знову активізуються кліщі, чиї укуси часто призводять до таких небезпечних захворювань, як хвороба Лайма чи енцефаліт.

Щоб уберегтися від шкідливих членистоногих:
    одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, щоб можна було легко помітити кліщів, що повзають;
    під час прогулянки оглядайте себе і оточуючих кожні 2 години, особливо ретельно обстежуйте ділянки тіла, вкриті волоссям, повторіть огляд і після повернення з лісу;
    вдома ще раз перевірте, чи не потрапили кліщі на ваш одяг, огляньте домашніх улюбленців, з якими були на природі, зверніть увагу також на принесені з лісу «гостинці» - букети з рослин або листя.

Якщо ж вам не вдалося уникнути укусу кліща, зверніться до лікаря-інфекціоніста щодо проведення профілактичного лікування. Слідкуйте за самопочуттям і щоденно вимірюйте температуру тіла протягом двох тижнів. Якщо вона підвищуватиметься, а місце укусу буде почервонілим і припухлим, негайно звертайтесь за медичною допомогою.

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області нагадує: дотримання елементарних правил поведінки на природі, зокрема під час відвідин лісових масивів, дозволить поєднати корисне із приємним і зберегти здоров’я.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини