Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 09:03:47

Морський відпочинок для чернігівських бійців

08.10.2019   08:27Агенцiя

Вже два роки в Україні функціонує Центральний військовий санаторій «Приморський», де можна відпочити та оздоровитися за символічну ціну з високоякісним сервісом послуг. Як відпочивали цього року чернігівські бійці з’ясовував кореспондент АрміяInform власноруч.

Як потрапити до санаторію «Приморський»?

Пройти оздоровлення в санаторії «Приморський» може кожен військовослужбовець особисто або з родиною, дружиною, дітьми, батьками тощо. Для цього потрібно звернутися до медичної служби або військового госпіталю за місцем проходження військової служби.
Військовослужбовцям, які є учасниками бойових дій  путівка безкоштовна, решта військовослужбовців та ветерани військової служби сплачують 25%, працівники Збройних Сил України 30%, члени сімей військовослужбовців 50%  від повної вартості, яка складає близько 8000 гривень на 14 днів.
Проїзд до місця відпочинку здійснюється переважно потягом з Києва до Бердянська або Мелітополя, далі маршруткою до Приморська, ввечері виїхав близько опівдня вже на місці. Під час реєстрації потрібно обов’язково при собі мати особисті документи, зокрема паспорт, посвідчення офіцера, військовий квиток, свідоцтво про народження дитини, посвідчення учасника бойових дій, медичну книжку, санаторно-курортну карту тощо.
 
Курортні умови проживання

Під час оформлення документів на проживання у медичного реєстратора дізнаюся, що в санаторії проходять оздоровлення близько 150 відпочиваючих, при тому що загальна кількість відвідувачів може бути до 200. Медичний реєстратор повідомляє мені, що тут ви будете почуватися як в рідному Чернігові, адже половина відпочиваючих нашого санаторію з Чернігівщини.
Під час невеличкої екскурсії санаторієм помічаю, що будівництво ще триває.
– Санаторій поки що знаходиться в стані реформування і триває ремонт ще однієї будівлі, щоб збільшити кількість місць для відпочинку, що значно ускладнює для нас завдання по прийому відпочиваючих. Також основною проблемою для санаторію залишається обладнання ліфтів, адже експлуатація верхніх поверхів без ліфтів неможлива, – зазначив  начальник Центрального військового санаторію «Приморський» Максим Байденко.
Під час заселення в свою кімнату помічаю неймовірну чистоту. Білизна, рушники, меблі хоча і не найвищого гатунку, але для проживання повністю підходять і цим я залишився задоволений. Туалет, умивальник і душ знаходяться разом і це цілком зручно, гаряча та холодна вода є цілу добу. В кожній кімнаті з підвищеним комфортом є телевізор і кондиціонер, але за це треба доплачувати. На кожному поверсі є велике фойє, де знаходиться холодильник, телевізор та праска. На території санаторію є безкоштовна парковка для власного авто.
До певних мінусів можна віднести хіба те, що працює лише один місцевий телевізійний канал, але персонал зазначає, що труднощі термінові, наступного року сплановано підключення кабельного телебачення та обладнання кімнат телевізорами.
І саме головне що мене вразило це просторий балкон з краєвидами санаторію та морським узбережжям.
Тож умови проживання, на мій погляд, цілком зручні та комфортні.

Оздоровче лікування в санаторії

Основними складовими медичного оздоровлення в санаторії є лікування органів дихання,  нервової системи та медико-психологічна реабілітація військовослужбовців.
Кожен відпочиваючій за направленням лікаря може проходити тут  процедури щодо лікування органів дихання з настоянок лікувальних трав, магнітотерапії,  висококваліфіковане лікування всіх форм бронхітів, хронічних захворювань легенів, хвороб  нервової системи тощо.
Медична частина санаторію обладнана кабінетами функціональної діагностики, фізіотерапевтичними кабінетами, приміщеннями для проведення  ультразвукових досліджень та досліджень  мозкового кровообігу і кровообігу кінцівок, електрокардіографами, лазерними апаратами, ультразвуковими інгаляторами, апаратами для лікування контузій та травм тощо.
До особливої категорії лікарі віднесли медико-психолічну реабілітацію військовослужбовців, які нещодавно повернулися зі Сходу, з ними посилено працюватимуть психологи.
Термін оздоровлення для всіх 14 днів, але він не кінцевий. На базі санаторію створена військово-лікарська комісія, яка своїм рішенням, в якості виключення,  може продовжити лікування додатково до 10 діб.
Цілодобово в санаторії чергують медичні сестри та фельдшери і кожен відпочиваючий може звернутися за медичною допомогою будь-коли.
По завершенню оздоровлення кожному пацієнту видається лікарська довідка з відповідними рекомендаціями для пред’явлення в лікувальний заклад.
– На майбутнє плануємо відкрити лікувальні ванни та душі, грязьове відділення, оздоровчу сауну, спелеокамери – перебування в кімнаті, наближеної до соляної печери, дієтичні столи – приготування страв для відвідувачів, які хворіють на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, – розповіла  тимчасово виконуюча обов’язки начальника медичної частини  Центрального військового санаторію «Приморський» Наталя Маковоз.
   З огляду на медичну базу санаторію «Приморський» можна зробити певний висновок, якщо досконало проводити  тут медичне обстеження, часу для відвідування морського узбережжя та дозвілля не залишиться зовсім, втім кожен сам вирішує для себе, що буде краще.

Харчування по-домашньому

З початком приїзду в санаторій, під час обіду, відчув як смачно тут готують, майже як вдома. Харчування триразове. Якщо сніданок і вечеря загальні для всіх, то обід  можна обирати самому – суп або борщ, картопля або гречана каша, котлета або тушковане м'ясо. І це лише невеличкий різновид страв, які я спробував. Персонал їдальні заздалегідь приносить кожному відвідувачу клаптик паперу аби замовити обід на власний  розсуд. Раціон всіх страв постійно змінюється, кухарі дійсно заслуговують поваги з боку відпочиваючих.
Є чим і поласувати гостей. Кожного дня на столах особисто спостерігав шоколадні цукерки, апельсини, банани, яблука, сир з медом або сметаною та смачні здобні булочки тощо. Для прихильників молочного завжди в асортименті йогурти, кефір, сметана та ряженка.
Коли дякував персоналу їдальні за смачну приготовлену їжу, був дуже здивований, адже в санаторії працюють лише два кухарі, такі собі універсали, а весь персонал їдальні лише шість чоловік і як вони все встигають?
– В подальшому ми дуже хочемо замінити всі меблі, їм дуже багато років, і взагалі треба змінити весь інтер’єр, адже атмосфера в їдальні повинна бути під стать приготовленим стравам, – підкреслила  завідувач їдальні Центрального військового санаторію «Приморський» Любов Подмазіна.

Морський відпочинок та дозвілля санаторію

Самою головною прикрасою та місцем відпочинку санаторію «Приморський» звичайно ж є Азовське море. Треба пройти майже півтори сотні метрів невеличким металевим містком і ти вже на узбережжі. Море майже щодня спокійне та чисте, медуз немає. Левову частку власного часу кожен проводить саме тут. Да і не дарма, як кажуть лікарі, морська вода лікує дуже багато хвороб та заспокоює нервову систему. Пляж завжди чистенький та прибраний. Місцеві жителі продають тут морепродукти на будь-який смак та фрукти.
Спілкуючись з відпочиваючими,  можу зазначити, що всі залишаються задоволеними наданими послугами санаторію.
– Всі наші надії на відпочинок сім'єю, а це я дружина і двоє доньок, виправдалися,  дуже багато позитиву.  Високоякісні медичні процедури розписані по хвилинам, збалансоване триразове харчування, продумано забезпечення з питною водою, цілодобова охорона власного автотранспорту, кліматотерапія, настільний теніс і на додаток гарне море. Добре поставлено питання з відпочинком. Постійно в санаторії проходять музичні концерти місцевих творчих колективів, на постійній основі працівники санаторію організовують екскурсії в дельфінарій, зоопарк та багато інших  цікавих місць. Під час екскурсій навіть забезпечують безкоштовним додатковим  харчуванням. Хотілося б щоб на майбутнє збудували сучасний дитячий майданчик, обладнали дитячу кімнату, адже досить багато відпочиваючих приїжджають з дітьми. Не було б зайвим  посилити мережу wifi, поки що вона дуже повільна, – розповіли відпочиваючі з Чернігова, військовослужбовець Олександр і його дружина Оксана.
Наприкінці відпочинку я зробив для себе висновок, навіщо їхати відпочивати за тисячі кілометрів, якщо в рідній країні існують такі місця з величезним спектром послуг як Центральний військовий санаторій "Приморський".


Ігор Березинський, спеціальний кореспондент (м.Чернігів) Інформагентства МО України «АрміяInform»

 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини