Смачні рецепти вихідного дня: польський пляцок "Пані Валевська"
Пляцок – це, звичайно ж, випічка красива. Особливо в розрізі. Зазвичай, складається з декількох шарів. І чим більше шарів, тим ефектніше розріз…

Тісто: борошно – 250 г, розпушувач – 1 ч.л. з гіркою, цукор – 50 г, масло – 100 г (з холодильника), жовток – 3 шт.
Крем: борошно – 1 ст.л., крохмаль – 1 ст.л, молоко – 250 мл, цукор – 50 г, жовток – 1 шт., ванільний цукор – 1 пак., масло – 100 г (кімнатної температури)
Меренга: білки – 4 шт., цукрова пудра – 125 г, крохмаль – 0,5 ст.л.
Крім того: ягоди заморожені (в оригіналі варення) – 225 г, мигдаль (пелюстки) – 60 г.
Рецепт приготування
Борошно (200 г) насипати в миску, нарізати масло. Перетерти все руками. Додати інші інгредієнти: розпушувач, цукор, жовтки.
Замісити тісто, підсипаючи борошно, що залишилося, якщо треба. Якщо у вас тісто розсипається і не замішується в грудку, додайте ложку води.
Форму (20х30 або 25х30) або деко застелити папером так, щоб краю виступали трохи за бортики (це потрібно для того, щоб потім було легше дістати корж).
Тісто розкачати, намотати на качалку і перенести на форму. Розподілити тісто по всій поверхні форми рівномірно.
Будь-які ягоди (в оригіналі варення) розсипати по всій поверхні тіста.
4 білка (один білок залишиться від крему) збити з цукровою пудрою. Додати крохмаль, перемішати.
Викласти меренгу на ягоди. Рівномірно розподілити по всій поверхні. Посипати горіхами (у нас без горіхів).
Пекти при 180 С 40 хвилин. Якщо білки почали підгоряти, накрити їх фольгою.
Варимо крем. У маленьку каструльку з антипригарним покриттям налити молоко, додати цукор, ванілін, жовток, крохмаль, борошно. Перемішати.
Варити на повільному вогні до загусання, постійно помішуючи. Дати охолонути.
Корж вийняти з духовки, дати охолонути. Охолонувший корж обережно (він дуже м’який і ніжний), за допомогою паперу, вийняти з форми на тацю. Розрізати на 2 частини.
Як крем охолонув, збити вершкове масло і по ложці додавати охолонувший крем, постійно збиваючи.
Промазати кремом половину коржа, зверху накрити другою половиною, трохи притиснути і поставити в холодильник на 2 години (або більше). Потім розрізати на шматочки.
Пісочне тісто, ягоди, меренга, крем, горіхи – все дуже добре поєднується. Вийшло дуже смачно!
Смачного!
Останні новини Чернігівщини
У Чернігові презентували кампанію з підвищення обізнаності про резолюцію ООН 1325 19:43
«1325 зміцнює країну» – під такою назвою в Чернігові відбулася пресконференція, присвячена старту інформаційної кампанії щодо підвищення обізнаності про резолюцію Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». Захід зібрав представників і представниць громадянського сектору та влади.
Підприємства переробної промисловості та торгівлі забезпечили майже 35 % податкових надходжень до бюджету 14:01
За січень–серпень 2025 року найбільшими платниками податків стали підприємства переробної промисловості та оптової й роздрібної торгівлі. Вони забезпечили відповідно 17,6 % та 16,7 % усіх надходжень до Зведеного бюджету України.

Водійське посвідчення за 12 тис. грн – повідомлено про підозру жителю міста Ніжин 13:25
За процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури повідомлено про підозру жителю міста Ніжин у одержанні неправомірної вигоди для себе, за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави (ч. 2 ст. 369-2 КК України).
Чернігівці літнього віку можуть вивчати англійську на безоплатному онлайн-курсі — деталі 13:03
У Чернігові стартує безоплатний онлайн-курс англійської мови для людей літнього віку. Навчання проходить одразу на кількох рівнях — від початкового до Pre-Intermediate.

Яка тепер офіційна назва війни України з російським агресором? 11:22
Бурхливі обговорення щодо назви сучасної війни України з російським агресором завершені.