Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 02:01:22

Цікаві факти про бібліотеки

29.09.2019   11:10Агенцiя

Пропонуємо вам найцікавіші факти про бібліотеки світу

1. Одна з найзнаменитіших античних бібліотек – Александрійська - заснована на початку III століття до нашої ери. В елліністичному світі вона була центром освіти і науки. В її фондах знаходилося близько 750 тис. згортків. Понад півтори тисячі років тому вона була зруйнована, існує безліч версій відносно того, як же це сталося. Найпопулярніша з них свідчить про те, що бібліотека була спалена під час захоплення Александрії турками-османами.

2. На початку XXI століття унікальне книгосховище, що стало легендою, було відновлено зусиллями низки країн. Зараз це головна бібліотека Єгипту, культурний центр, розташований на березі Середземного моря у місті Александрія. Бібліотека одночасно є й меморіалом Александрійської бібліотеки, загубленої в давнину, і сучасним центром науки і освіти.      

3. У Середні віка  в монастирях існували бібліотеки, при яких діяли скрипторії (майстерні по переписуванню рукописів). З винаходом Іоганном Гутенбергом у XV столітті книгодрукування кількість бібліотек стала збільшуватися, а в новий час - з поширенням грамотності підвищилася і кількість відвідувачів бібліотек.

4. Найзагадковіша бібліотека в історії - це легендарна бібліотека Івана Грозного. Це колекція книг і документів, останнім власником якої ймовірно був Іван IV. За однією з версій, бібліотека була їм захована. Її пошуки  ведуться вже кілька століть, однак вона досі не знайдена.

5. Однією з найбільших бібліотек за всю історію людства є Бібліотека Конгрессу США у Вашингтоні. Бібліотека налічує більше 75 млн найменувань, включаючи книги, фотографії, записи, музичні композиції. Бібліотека відкрилася у 1800 р. із загальною вартістю книг у 5 тис. доларів. Для перевезення комп'ютерного парку бібліотеки знадобилось би 75 вантажівок. На побіжний перегляд кожного з примірників зберігання бібліотеки  довелось би затратити 137 років життя без сну та відпочинку.

6. Найбільшою електронною бібліотекою на сьогоднішній день є Всесвітня цифрова бібліотека. Її урочисте відкриття відбулося 21 квітня 2009 р. Засновником цього глобального проекту стала Бібліотека Конгресу США. Учасниками міжнародного проекту є національні книгосховища й архіви різних країн. Завдяки цій унікальній бібліотеці мільйони людей   можуть отримати безкоштовний доступ до скарбів культури та архівів різних країн світу 7 мовами.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини