Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:55:20

15 липня - День українських миротворців

15.07.2019   07:44Агенцiя

На землі живе безліч людей, у яких погляди на одні й ті ж речі або обставини з плином часу можуть змінюватися координально. Це може стосуватися не тільки духовних чи політичних питань, культурних, територіальних чи питань матеріального благополуччя, а також безлічі здавалося б не істотних факторів. Іноді це призводить до виникнення деякої напруженості в суспільстві. Іноді ця напруженість переростає у відвертий, кривавий і цинічний конфлікт на знищення.

Один з останніх наймасштабніших конфліктів, який практично змусив здригнутися більшість народів на нашій планеті - Друга світова війна. Уроки, які довелося засвоїти людству, прямо вказували на унікальну цінність того, чого так всім не вистачало в довгі роки цієї війни - цінність збереження миру.

Саме з цією метою після закінчення Другої світової була створена Організація Об’єднаних Націй, у складі якої також передбачалися спеціальні Миротворчі сили. Збройні професійні контингенти країн - членів ООН і донині виступають в місцях потенційного конфлікту, стаючи таким собі буфером в точках зіткнення, створюючи для конфліктуючих сторін можливість, якої не було тоді - можливість все вирішити мирно.

«Блаженні миротворці, бо вони синами Божими стануть» - так колись сказав Ісус Христос (Євангеліє від Матвія 5:9). Добре, коли конфлікт, що назріває можна вирішити, використовуючи здоровий глузд і дипломатичний підхід. Але іноді цього не достатньо. Важко пояснити природу конфлікту, який раптом виходить з людського розуміння і прагне перерости в криваву бійню. Вся наша історія буквально просякнута такими прикладами, але світова спільнота відмовилася від подібного погляду - мир надто цінний, щоб його втрачати, але занадто крихкий, щоб його утримувати. На це потрібні колосальні зусилля багатьох.

За час своєї роботи миротворцям вдалося провести масу успішних операцій. І навіть одне врятоване життя виправдовує всі їхні зусилля, а адже цих життів насправді було сотні і сотні тисяч.

Геополітична карта світу з часів Другої світової істотно змінилася, а після розпаду Радянського Союзу все світове співтовариство зіткнулося з новими проблемами. Утворені незалежні держави, що входили колись до складу тих, хто був біля витоків створення самої Організації Об’єднаних Націй не залишилися осторонь від нових викликів і Україна одна з перших відгукнулася і запропонувала свою допомогу у вирішенні багатьох з них. Так, 15-го липня 1992 го два літаки з передовою групою 240-го батальйону на борту здійснили виліт з дніпропетровського аеродрому в напрямку Боснії. Ця група налічувала 42 військовослужбовців. Після приземлення в Сараєво українські миротворці практично відразу опинилися в епіцентрі бойових дій, адже місто і аеродром вже обстрілювали снайпери і артилерія.

З того часу більше 40 тис. українських миротворців побували в багатьох гарячих точках нашої планети, демонструючи всьому світу свій традиційний і високий професіоналізм, компетентність і надійність у справах урігулірованія збройних протистоянь.

21-го травня 2013 року, враховуючи внесок і значення національного миротворчього контингенту України у справі зміцнення миру і злагоди в зонах військових конфліктів, віддаючи честь тим, хто не пошкодував своє життя і здоров’я, а також з метою зміцнення славних національних традицій , Верховна Рада України прийняла Постанову № 1165 «Про встановлення Дня українських миротворців" і тепер українські миротворці мають всі підстави на своє власне професійне свято, яке запропоновано проводити 15-го липня.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини