Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 05:09:33

Лайфхаки на старті знайомства з англійською: побитися об заклад, скласти I-Love-список і якнайменше граматики

03.03.2019   10:38Агенцiя

Поради від авторів проекту «Реальний English для кар’єри та життя» як знайти правильну мотивацію та добірка необтяжливих лайфхаків для легкого початку.

Чому ви не вивчите іноземну мову

Якщо ви почали вивчати англійську, то напевно вже зрозуміли, що це зовсім не так просто, як пишуть в рекламних оголошеннях деяких шкіл та курсів: «Англійська без зусиль» або «Вивчіть англійську раз і назавжди» – причому за місяць.

По-перше, без зусиль і швидко – it sucks, тобто, нічого не вийде (лажа, якщо перекласти точно).

По-друге, формулювання «вивчити» мене особисто виводить з рівноваги. Бо опанування чужої мови, особливо у віці після 8 років, коли в людини канали несвідомого засвоєння мови закриваються, – це безкінечний процес. Можна досягти певного рівня володіння мовою, навіть рівня Fluent, але це не означає, що ви вже все знаєте. Ви все одно будете знаходити щось нове і докладатимете зусиль, аби абсорбувати це нове, щоби воно закріпилося у вашому лексиконі.

По-третє, але of top priority, тобто, найголовніше, це – правильна мотивація, або відповідь на запитання, навіщо вам знати ще одну мову. Без цього, знову ж таки, it sucks.

Правильна мотивація – це конкретна мотивація

Зазвичай, перше знайомство з іноземною мовою відбувається у школі. Ми всі добровільно-примусово вивчаємо, принаймні, алфавіт та маємо базовий лексичний запас – у когось більший, у когось менший. Коли ж ми вирішуємо вивчати мову чи самостійно, чи з приватним викладачем, чи на курсах, то це наш свідомий вибір, і ми мусимо чітко усвідомлювати, навіщо нам це потрібно. Розмита мотивація на кшталт «усі вчать англійську і я теж буду, бо це – тренд», або «англійська мені може знадобитися у подорожах за кордон», або «так, для себе» – такі туманні мотивації не працюють. Працює тільки конкретика, наприклад:

  • Отримання кращої посади, що без англійської неможливо;
  • Спілкування з іноземними колегами чи партнерами, від якого залежить ваша кар’єра або бізнес;
  • Працевлаштування за кордоном, яке збільшить ваш особистий дохід, тощо.

Як показує практика, такі конкретні й меркантильні цілі є найбільш ефективними.

У більшості випадків, коли такої життєво необхідної потреби у вивченні іноземної мови немає, то прогрес буде повільним. Він буде, звичайно, але ви часто потраплятимете у так зване «плато», коли матеріал запам’ятовується важко, багато енергії і зусиль витрачається марно, успіхи мізерні і хочеться все кинути. Тому перед тим, як всерйоз розпочати навчання, визначте для себе конкретну ціль. Якщо такої наразі немає, створіть її штучно.

Корисний самообман

Як казав доктор Хаус, обманюють усі. Тож і ви обманіть, тільки – себе. Наприклад, побийтеся з кимось об заклад на пристойну суму грошей, що за такий-то період часу ви досягнете певного рівня володіння англійською. Так зробив один мій знайомий, 53-річний лікар, який через парі з колегою за півроку непогано оволодів розмовною англійською, причому самостійно, за допомогою аудіо-підручників. Він розказував, що за перших ознак «плато» він нагадував собі, що не хоче бути лузером (он як прижилося в українській це англійське слово!) і не хоче втрачати гроші, які на кону. Тому ні про які плато і прокрастинацію в його випадку не йшлося. При правильній мотивації мозок сам підключає усі необхідні ресурси, щоби засвоїти новий для нього матеріал. А це дуже і дуже важка для нього задача. Це приблизно так само, як встановлювати на комп’ютер нову операційну систему без видалення старої – щось обов’язково буде «глючити».

Далі важливо отримати вимірюваний результат. Тобто, коли пройде означений час, разом із своїм візаві пройдіть тест, який достеменно визначить, на якому мовному рівні ви зараз знаходитеся. А коли підтвердите рівень, про який ви домовлялися під час парі, то повірте: відчуєте шалений драйв та бажання продовжувати навчання! Так надихає маленька особиста перемога. Ну і кількасот баксів, які ви виграли, теж не зайві.

Лайфхаки на старті знайомства з англійською: побитися об заклад, скласти I-Love-список і якнайменше граматики

Пам’ять, творчість, інтелект

Звичайно, всі люди різні, і тому для когось меркантильна мотивація може видатися занадто примітивною та приземленою. Таких людей переважна меншість, але вони є. І для них більш важливими є інтелектуальне збагачення, можливість зробити своє життя більш насиченим та різноманітним, відкривати нові світи, які несе із собою чужа мова, як то читання професійної та художньої літератури, перегляд фільмів в оригіналі тощо. Для інтелектуалів непоганою мотивацію для опанування ще однієї мови можуть стати відкриття нейробіологів останніх років, які ґрунтуються на сучасних дослідженнях головного мозку людини. Ось тільки декотрі з них:

  • У білінгвів (людей, котрі володіють двома або більше мовами) значно краще працює нейронна мережа головного мозку, що поліпшує когнітивні (пізнавальні) навички. Такі люди краще аналізують будь-яку інформацію, в них більш чітке і структуроване мислення, більш розвинені пам’ять та творчі здібності.
  • Об’єм сірої речовини мозку збільшується з кожною вивченою новою іншомовною фразою, підтримуючи високий рівень функціональності мозку.
  • Люди, котрі вивчають ще одну мову у зрілому віці, суттєво менше ризикують захворіти на хворобу Альцгеймера та старечу деменцію.

Якщо вас надихнула якась із цих мотивацій, визначте для себе конкретну мету, наприклад, досягти рівня Pre-Intermediate за півроку. Адже ми вже знаємо, що важливо мати вимірюваний результат. А далі – у подорож! І нехай кілька наших практичних лайфхаків допоможуть вам. Вони можуть здатися дещо незвичними у порівнянні із тим, як вас навчали у школі. Проте, варто спробувати і перевірити самим.

Лайфхаки на старті

1. Не слова, а фрази

Words are meaningless and forgettable – цей рядок зі старої пісні Depeche Mode означає, що слова самі по собі не такі вже й важливі, та ще й швидко забуваються. В контексті вивчення іноземної мови у дорослому віці, це дуже корисна й правдива інформація. Вивчайте фрази, тобто слова, які взаємодіють один з одним (англійською їх називають collocations), а не окремі іменники та дієслова.

2. I-Love список

Напишіть великий список людей і речей, які ви любите, та розпочніть його словами I love. Наприклад, I love my family, my friend, my dog, my flat…список може бути дуже довгий. Далі список, що ви любите робити, причому дієслово має бути із закінченням –ing: I love reading, walking, swimming, watching movies і так далі. Носіть ці списки з собою, допоки не вивчите напам’ять. Ці слова ви вже не забудете ніколи.

3. Маркування

Станьте посеред свого помешкання. Подивіться навколо – що вас оточує? Візьміть словник і знайдіть слова, котрі означають усі предмети, які ви бачите. Далі знадобляться sticky notes – паперові наклейки. Напишіть на них слова англійською і позначте предмети. Намагайтеся запам’ятовувати ці іменники разом із дієсловами. Наприклад, якщо це вікно, то «I open the window» (я відкриваю вікно) і так далі.

4. Диктофон

Записуйте на диктофон, який зараз є в будь-якому сучасному смартфоні, свій голос, коли ви читаєте текст або спілкуєтеся з іншими студентами. Це – чудовий спосіб практикувати вимову і зняти мовний бар’єр.

5. Менше граматики

Ваша шкільна вчителька, мабуть, розсердиться, читаючи це, але ключем до вивчення мови в сучасних методиках є пошук балансу між навчанням і практичним спілкуванням. Розмовляти англійською – не те саме, що ідеально знати англійську граматику. В реальному світі носії мови теж роблять граматичні помилки! Тому на початку, замість штудіювання граматичних правил, краще слухайте подкасти, намагаючись запам’ятати окремі мовні блоки.

6. Знайдіть співрозмовника

Так, знайдіть когось, хто теж вивчає мову, і намагайтеся спілкуватися із ним на якусь тему. Використовуйте той лексичний запас, який у вас є на цей момент, допомагаючи собі жестами і мімікою. Тобто, робіть усе можливе, аби вас зрозуміли і спробуйте зрозуміти самі.

джерело

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини