Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 24 червня, 03:18:48

"Хто є хто" у світі спецій. Короткий путівник найпопулярнішими прянощами

03.03.2019   10:27Агенцiя

Світова кулінарія не була б такою багатою та різноманітною, якби в ній не існувало прянощів. Спеції допомагають зробити страву яскравішою та виразнішою, більш пікантною і гострою. Зрозуміло, їх не можна використовувати як заманеться. Щоб створити ідеальне поєднання, потрібно знати до чого саме підходить та чи інша приправа.

Про це - наша сьогоднішня добірка. Після її прочитання ви станете справжнім гуру в світі прянощів і спецій.

ГВОЗДИКА

Пекучий та пікантний смак і аромат цієї пряності не сплутаєш ні з чим. Цікаво, що смаку гвоздиці надає ніжка, а запах йде від капелюшка.

Де використовується: маринади, особливо грибні, солодкі страви та напої (як правило, в поєднанні з корицею).

ЛАВРОВИЙ ЛИСТ

Висушене листя лавру не їдять, але воно надає стравам пряного та пікантного смаку і аромату. Зазвичай його кладуть в їжу за 10 хвилин до готовності, і виймають після того, як страва готова.

Де використовується: супи, соління, маринади, тушковані овочі та м'ясо. У деяких регіонах лавровий лист також кладуть у солодкі страви.

ІМБИР

Сушений і мелений імбир використовується в кулінарії як пряність, а маринований - в якості закуски, як самостійна страва. Сирий корінь імбиру, як правило, подрібнюють та додають до напоїв.

Де використовується: кондитерські вироби, солодкі страви, напої. Якщо додати його до м'яса, то він не лише зробить його ароматнішим, а й більш м'яким.

КАРДАМОН

Смак у кардамону пекучий, пряний, з відтінком лимону. При поєднанні з іншими спеціями він перебиває їхній аромат, тому краще використовувати його самостійно.

Де використовується: кардамон кладуть у каву, випічку та кондитерські вироби. Покращує смак паштетів та ковбас. Деякі кухарі використовують його для консервації овочів і фруктів, а також маринованої риби.

КОРИЦЯ

У кориці теплий, приємний аромат і пряний солодкуватий смак. Як пряність або приправа вона продається у вигляді паличок або в молотом вигляді.

Де використовується: кондитерські вироби, напої, солодкі страви, випічка, каші, фрукти (особливо яблука), консервація.

КУРКУМА

Всім нам добре знайома суміш "карі", так ось компонент, який надає їй характерного запаху та жовтого кольору, - це саме куркума. А ось смак у куркуми слабкий і невиразний, тому самостійно її використовують рідко, як правило, в якості барвника.

Де використовується: будь-які супи, страви з овочів, бобових, рису. Обов'язкова приправа для сочевиці. Надає тісту жовтуватого кольору. Добре поєднується з лимонною випічкою, так як лимон забиває гіркоту куркуми.

МУСКАТНИЙ ГОРІХ

Мускатний горіх має яскраво виражений гострий смак і аромат. Додавати в їжу його потрібно в зовсім малих дозах, адже його передозування може призвести до проблем зі здоров'ям.

Де використовується: Соуси, м'ясні та рибні фарші, випічка, солодощі, гарячі напої, овочеві консервації. Особливо добре поєднується з гарбузом, шпинатом, цибулею, морквою, капустою, картоплею.

ЧОРНИЙ ПЕРЕЦЬ

Прянощі під назвою чорний і білий перець отримують з однієї й тієї ж рослини шляхом різної обробки. Чорний перець виготовляється з незрілих плодів, висушених на сонці. Вживається в їжу як горошком, так і в молотом вигляді. У кулінарії його називають королем прянощів, що цілком закономірно - це найпопулярніша приправа на будь-якій кухні.

Де використовується: практично всі несолодкі страви, за винятком молочних і випічки.

БІЛИЙ ПЕРЕЦЬ

Білий перець - це дозріле насіння чорного перцю. Білий перець має більш тонкий смак, ніж чорний, у нього благородний і сильний аромат, а колір зовсім світлий, через що він і отримав свою назву.

Де використовується: Білий перець застосовується в тих же випадках, що й чорний, якщо ви хочете, щоб смак страви вийшов більш ніжним. Дуже цікаве поєднання чорного та білого перцю.

ЧЕРВОНИЙ ПЕРЕЦЬ

Чилі, паприка, кайєнський перець - все це різновиди плодів гострого стручкового перцю. Зелений стручковий перець - це незрілий червоний. Пряність має сильний пряний аромат і смак від трішечки пряного до пекучого. До речі, якщо ви з'їли щось дуже гостре і в роті у вас "все горить", не варто пити воду, це не допоможе. Для того, щоб загасити гостроту потрібно з'їсти щось солодке чи кисле, або випити молока.

Де використовується: м'ясні, рибні, овочеві страви, соуси, заправки для салатів, бульйони, страви з круп, яєць та макаронних виробів, начинки для піц і пирогів.

РОЗМАРИН

Розмарин росте на морському березі, в бризках піни, тому стародавні греки вважали його рослиною богині кохання Афродіти і вірили, що він приносить щастя. Запах у нього насичений з легким відтінком хвої та лимону.

Де використовується: відмінно поєднується з будь-яким м'ясом - птицею, свининою, бараниною, яловичиною, дичиною. Ідеальна приправа для кролика. Його можна додавати до страв з макаронів, картоплі, піци, соусів, супів і несолодкої випічки. Зовсім не підходить до риби, а також ні в якому разі не можна використовувати його разом з лавровим листом.

ШАФРАН

Одна з найдорожчих прянощів у світі - ціна на нього може досягати 2 тисяч доларів за кілограм. Має сильний аромат, надає стравам гіркуватого пряного присмаку та красивого жовтого кольору. Не рекомендується змішувати його з іншими спеціями, адже багатий та насичений смак шафрану самодостатній і перебиває інші аромати.

Де використовується: плов та інші страви з рису - різотто, паелья, вироби з тіста, напої.

БАЗИЛІК (РЕГАН)

Базилік часто називають царською приправою, це друга за популярністю пряність після перцю. Смак у нього менш гострий, але дуже ароматний, гіркувато-солодкий.

Де використовується: як і перець, його можна додавати майже до будь-яких несолодких страв, окрім, мабуть, курки та риби. А найкраще базилік поєднується зі свининою і томатами.

КОРІАНДР

Насіння коріандру в кулінарії використовуються як спецію, а зелень цієї рослини відома нам як кінза. Смак і аромат у коріандру пекучий та пікантний, злегка солодкуватий.

Де використовується: м'ясні та рибні страви, соління, маринади, ковбаси, супи. У деяких країнах його додають до лікерів та пива, а в Італії з нього готують один з різновидів соусу песто.

МАЙОРАН

Смак майорану пряний, злегка солодкуватий, помірної гостроти та гіркуватий.

Де використовується: його додають до салатів, супів, страв з м'яса, риби, овочів і грибів. Добре підкреслює смак дичини та потрухів. Додає пікантності маринованим овочам.

КМИН

Пекучий смак і пряний аромат кмину не схожий ні на який інший. Нам добре знайома ця пряність як добавка до деяких видів житнього хліба, але цим його використання не обмежується.

Де використовується: випічка, смажене м'ясо жирних сортів, деякі сири. Оригінального смаку надає кмин стравам з капусти та картоплі, овочевим супам.

ЕСТРАГОН (ТАРХУН)

Аромат у цієї рослини пряний і трохи нагадує чорний перець, смак - гіркуватий і терпкий, чимось схожий на аніс. У кулінарії використовують як свіже, так і висушене та подрібнене листя естрагону.

Де використовується: соління та консервації, страви з рису, вареної риби, майонези, смажена дичина, баранина, різні напої. У нашій країні всім добре знайомий напій "Тархун", для ароматизації якого використовують естрагон.

ОРЕГАНО

Смак у цієї приправи пряний з ледь відчутною гіркотою, він чимось схожий на майоран, але ніжніший та приємніший.

Де використовується: страви з м'яса, риби, рису, макаронні вироби, салати, супи, соуси, в'ялені помідори. В Італії цю спецію додають практично до всіх несолодких страв. Добре поєднується з базиліком, чорним перцем, естрагоном.

Останні новини Чернігівщини

До 15 років позбавлення волі засуджено мешканця Чернігівського району за вчинення зґвалтування своєї доньки 17:46

За публічного обвинувачення прокурорів Козелецької окружної прокуратури судом визнано винним 44-річного мешканця Чернігівського району у вчиненні зґвалтування своєї 12-річної доньки (ч. 4 ст. 152, ч. 6 ст. 152 КК України).

“В ніч на Івана Купала” — разом з Академічним народним хором 16:45

Як завжди, неймовірно барвисту і виразну купальську програму запропонували глядачам артисти Академічного народного хору Чернігівського обласного філармонійного центру під керуванням заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура.

Засуджено мешканця м.Чернігова за розбійний напад на військовослужбовця 16:21

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 32-річного місцевого жителя у нападі з метою заволодіння чужим майном, поєднаним з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя та здоров’я особи, яка зазнала нападу, вчиненому в умовахвоєнного стану особою, яка раніше вчиняла розбій, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 187 КК України.

Ще три громади області розробляють концепти безбар’єрних маршрутів 15:39

На Чернігівщині триває робота над формуванням комплексної мережі безбар’єрних маршрутів. Крім Олишівської селищної ради, дорожні карти таких проєктів намітили також Гончарівська, Коропська та Парафіївська громади.

Засуджено до 10 років позбавлення волі чоловіка за вбивство односельчанина 14:57

Чернігівською окружною прокуратурою доведено вину 54-річного мешканця одного з сіл Чернігівського району та області за фактом умисного вбивства знайомого своєї дружини (ч.1 ст.115 КК України).

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини