Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:54:45

16 лютого набув чинності Кіотський протокол

16.02.2019   09:48Агенцiя

Кіотський протокол - міжнародний документ, прийнятий в Кіото (Японія) в грудні 1997 року на додаток до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Він зобов'язує розвинені країни і країни з перехідною економікою скоротити або стабілізувати викиди парникових газів у 2008-2012 роках у порівнянні з 1990 роком. Період підписання протоколу відкрився 16 березня 1998 року і завершився 15 березня 1999 року. Кіотський протокол підписали 159 держав.

Кіотський протокол набув чинності 16 лютого 2005 року після ратифікування його країнами, сумарна квота яких за викидами парникових газів перевищує 55 відсотків. Термін дії договору обмежується 2012 роком, тому в 2011 році на конференції ООН зі зміни клімату в Дурбані була досягнута домовленість про продовження дії Кіотського протоколу до прийняття нової угоди.

Підписали Кіотський протокол країни прийшли до договору про необхідність скорочення викидів в атмосферу двоокису вуглецю, метану та інших промислових газів, що викликають глобальне потепління до 2012 року на 5,2 відсотка в порівнянні з рівнем 1990 року.

на лютий 2005 року Кіотський протокол ратифікували всі країни Європейського Союзу. Не ратифікували Протокол Індія і Китай. США та Австралія зробили заяву про неучасть у ратифікації до 2013 року.

Кіотський протокол — перший міжнародний документ, який використовує ринковий механізм для вирішення глобальних екологічних проблем. Це так звана торгівля квотами — дозволами на викиди. Якщо країна не витрачає свою квоту повністю, то вона може переуступити або продати «вільну» частину іншій країні. При цьому принципово важливо, що парникові гази не забруднюючі речовини, тому торгівля дозволами на їх викиди це не торгівля здоров'ям власного населення, як це було б якби були квоти на викиди, скажімо, діоксинів.

Інша можливість Кіотського протоколу, це те, що розвинені країни і країни з перехідною економікою можуть спільно здійснювати проекти зі зниження викидів парникових газів в атмосферу на території однієї з країн і потім «ділити» отриманий в 2008-2012 роках ефект, «передаючи» один одному отримані « одиниці зниження викидів». Такі проекти одержали назву проектів «спільного впровадження».

Між тим, серед учених немає єдиної думки про те, що саме викиди промислових газів впливають на зміну клімату в світі.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини