Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 01:49:13

5 чудових рецептів домашнього хлібу

16.12.2018   11:50Агенцiя

Я так люблю, коли мене хлібом годують. Мене хлібом не годуй, хлібом годуй

Звичайно ж, хліб можна купити в магазині, та хіба магазинний хліб, навіть найкращий, зрівняється з приготованим власними руками?

Один тільки запах свіжоспеченого хліба в домі може подарувати відчуття радості та щастя, не кажучи вже про гастрономічне задоволення від його дегустації.

ПРОСТИЙ ДОМАШНІЙ ХЛІБ У ДУХОВЦІ

3 склянки борошна
1 склянка води
8 ст. ложок рослинної олії
1 ст. ложка цукру
1 ч. ложка солі
1 ч. ложка сухих дріжджів

1. У теплій воді розвести дріжджі, додати сіль, цукор і рослинну олію. Поступово всипати борошно та замісити однорідне, еластичне тісто. Накрити його рушником і залишити в теплі на 30-40 хвилин (тісто має піднятися вдвічі).
2. Розділити тісто на дві рівні частини. Кожну частину розкачати качалкою або розтягнути руками по дошці, щоб вийшов прямокутник. Скрутити тісто в рулет. Викласти на деко і дати постояти в теплому місці 40 хвилин. Коли тісто підійде, зробити на ньому косі розрізи ножем.
3. На дно духовки поставити каструлю з водою. Поставити деко в духовку і випікати 25 хвилин при температурі 220 градусів.

ЖИТНІЙ ХЛІБ НА ЗАКВАСЦІ

8 ст. ложок закваски для хліба
275 г пшеничного цільнозернового борошна
275 г житнього цільнозернового борошна
2 ч. ложки солі
2 ст. ложки меду
1 ч. ложка коріандру
2 ст. ложки рослинної олії
4 ст. ложки житнього солоду
80 мл окропу
340 мл води кімнатної температури

1. Додати в банку з закваскою житнє борошно та кип'ячену воду (35-40° C), перемішати до консистенції рідкої сметани, дати їй постояти протягом 3-х годин при кімнатній температурі. Закваска повинна вкритися бульбашками.
2. Заварити житній солод в окропі з розрахунку 20 мл води на 1 ст. ложку солоду. Додати інші інгредієнти. Замісити тісто, дати піднятися протягом 6-8 годин. Випікати 65 хвилин при температурі 200 градусів в попередньо розігрітій духовці.

ХЛІБ З СИРОМ ТА ВІВСЯНКОЮ

2,5 склянки борошна
1 склянка вівсяних пластівців
1 склянка сиру
40 г вершкового масла
1 яйце
2 ч. ложки сухих активних дріжджів
1 ст. ложка цукру
1 ч. ложка солі
125 мл води

1. Змішати 1 склянку борошна, дріжджі, сіль та цукор з теплою водою. Залишити на 20 хвилин, щоб тісто піднялося.
2. У великій мисці злегка збити яйце, додати вершкове масло, сир, добре перемішати. Всипати борошно, пластівці, додати опару та замісити тісто. Вимішувати руками близько 10 хвилин.
3. Покласти тісто в миску, накрити плівкою та залишити підходити на 1 годину.
4. Форму для випікання хліба змастити маслом. Сформувати з тіста буханець та покласти його у форму. Накрити рушником і залишити в теплі на 20 хвилин, щоб тісто піднялося.
5. Скропити хліб водою з пульверизатора і поставити у розігріту до 190 градусів духовку. Випікати, приблизно, 40 хвилин, готовність хліба перевірити сірником або зубочисткою.

ХЛІБ З ОЛИВКАМИ ПО-ГРЕЦЬКИ

500 г борошна
10 г сухих дріжджів
0,25 склянки оливкової олії
1 цибулина
0,5 склянки оливок без кісточок
1 ч. ложка сухої м'яти
Дрібка солі

1. Розвести дріжджі в ½ склянки води, додати ½ склянки борошна. Накрити і залишити на 30 хвилин (на суміші повинні з’явитися пузирі).
2. Додати в опару решту борошна, дрібно нарізані цибулю та м'яту, оливкову олію, сіль і 1 склянку води. Вимісити гладке еластичне тісто. Додати розрізані навпіл оливки, швидко перемішати, накрити рушником і залишити на 2 години.
3. Сформувати кілька невеликих хлібних буханців, викласти їх на змащене маслом деко і дати постояти 15 хвилин.
4. Поставити у розігріту до 180 градусів духовку і випікати 45 хвилин.
5. Готовий хліб накрити рушником і скропити водою.

ХЛІБ З КРОПОМ У МУЛЬТИВАРЦІ

 

3 склянки борошна
15 г сухих дріжджів
Щіпка цукру
1 цибулина
1 зубчик часнику
1 пучок кропу
1 яйце
1 ст. ложка оливкової олії
½ ч. ложки солі

1. Цибулю та часник дрібно нарізати і обсмажити у розігрітій олії в мультиварці в режимі «Мультиповар», виставивши температуру 160 градусів, 5 хв.
2. Кріп подрібнити.
3. Розвести дріжджі та дрібку цукру в 1,5 склянки теплої кип'яченої води. Дати постояти, поки суміш не запіниться, приблизно 5 хв. Додати сіль, яйця та обсмажені цибулю і часник. Перемішати. Всипати половину просіяного борошна, добре розмішати. Продовжуючи весь час розмішувати, поступово додати борошно, що залишилося. Перекласти тісто на присипану борошном поверхню і вимішувати 10 хв. Додати в тісто кріп.
4. Перекласти тісто у змащену маслом миску, накрити і залишити в теплому місці на 1 годину. Сформувати з тіста круглий буханець. Накрити і залишити ще на 30 хв.
5. Зробити зверху хрестоподібний надріз, злегка присипати борошном і випікати в мультиварки у режимі «Випічка» 50 хвилин. Остудити на решітці.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.