Смачні рецепти вихідного дня: пляцок "Марципанчик"
Часом буває таке, що хочеться чогось такого смачного, але невідомо якого… Приготуйте пляцок "Марципанчик" і, будьте певні, не прогадаєте. Ніжні тоненькі пісочні коржі, з вишнями та маковою начинкою та горіховий крем добре поєднуються та створюють досконалу смакову гармонію.

Пляцок Марципанчик добре смакує на наступний день, коли коржі добре розм'якнуть та просочуються кремом та начинкою.
Інгредієнти:
для тіста: борошно – 550 г, цукрова пудра – 200 г, розпушувач – 2 ч.л., масло – 200 г, маргарин – 100 г, жовтки – 3 штуки, яйця – 2 штуки,
для макової маси: яйця – 3 штуки, цукор – півсклянки, мак – 1 склянка, борошно – 2 ст.л., розпушувач – 1 ч.л.
для горіхового крему: масло – 200 г, горіхи перемелені – 150 г, цукрова пудра – 4 ст.л., молоко – чверть склянки.
для глазурі: масло – 50 г, шоколад – 150 г.
Додатково: сливове варення або джем – 330 мл, вишня без кісточок – 1 склянка (свіжа або заморожена).
Приготування:
Тісто
Борошно змішуємо з цукровою пудрою та розпушувачем. Додаємо холодне, порізане кубиками масло та маргарин, січемо ножем до утворення масляної крихти. До крихти додаємо жовтки та яйця, замішуємо тісто. Ділимо тісто на 4 рівні частини, замотуємо в харчову плівку, відправляємо в холодильник на 30-40 хвилин.
Корж з вишнею
Одну частину тіста виймаємо з холодильника, розкачуємо та викладаємо у форму (23х30), вистелену пергаментом, формуємо невеличкий бортик. Наколюємо тісто виделкою, щедро змащуємо повидлом, викладаємо вишню (за бажанням можна притрусити вишню 1 ст.л. крохмалю). Розкачуємо другий шматок тіста накриваємо зверху вишню, проколюємо тісто виделкою).
Випікаємо корж в духовці при температурі 180 градусів близько 40 хвилин (орієнтуйтеся на свою духовку).
Корж з маком
Мак запарюємо та добре збиваємо в блендері (можна перемолоти 3 рази на м’ясорубці, перетерти у макітрі).
Білки збиваємо до стійкої піни, додаємо по ложці цукор, добре збиваємо після кожної порції цукру. По одному додаємо жовтки, збиваємо на найменшій швидкості міксера.
До перетертого маку додаємо борошно та розпушувач, додаємо до яєчної маси, акуратно вимішуємо дерев’яною ложкою.
Виймаємо третю частину тіста, розкачуємо, перекладаємо в форму, робимо бортики, наколюємо виделкою, викладаємо макову масу.
Розкачуємо останній шматок тіста, накриваємо макову масу, робимо кілька проколів виделкою.
Випікаємо при температурі 180 градусів 40-50 хвилин.
Крем
Молоко доводимо до кипіння, додаємо горіхи, готуємо до загустіння. Відставляємо до охолодження.
Масло збиваємо до пухкої світлої маси, додаємо цукрову пудру, ще раз добре збиваємо. По ложці додаємо охолоджену горіхову масу. Перемащуємо охолоджені коржі.
Глазур
Масло та шоколад розтоплюємо на водяній бані до однорідності. Виливаємо зверху на пляцок, вирівнюємо.
Залишаємо пляцок на 6-8 годин в холодному місці.
Смачного!
Останні новини Чернігівщини
У Чернігові презентували кампанію з підвищення обізнаності про резолюцію ООН 1325 19:43
«1325 зміцнює країну» – під такою назвою в Чернігові відбулася пресконференція, присвячена старту інформаційної кампанії щодо підвищення обізнаності про резолюцію Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». Захід зібрав представників і представниць громадянського сектору та влади.
Підприємства переробної промисловості та торгівлі забезпечили майже 35 % податкових надходжень до бюджету 14:01
За січень–серпень 2025 року найбільшими платниками податків стали підприємства переробної промисловості та оптової й роздрібної торгівлі. Вони забезпечили відповідно 17,6 % та 16,7 % усіх надходжень до Зведеного бюджету України.

Водійське посвідчення за 12 тис. грн – повідомлено про підозру жителю міста Ніжин 13:25
За процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури повідомлено про підозру жителю міста Ніжин у одержанні неправомірної вигоди для себе, за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави (ч. 2 ст. 369-2 КК України).
Чернігівці літнього віку можуть вивчати англійську на безоплатному онлайн-курсі — деталі 13:03
У Чернігові стартує безоплатний онлайн-курс англійської мови для людей літнього віку. Навчання проходить одразу на кількох рівнях — від початкового до Pre-Intermediate.

Яка тепер офіційна назва війни України з російським агресором? 11:22
Бурхливі обговорення щодо назви сучасної війни України з російським агресором завершені.