Смачні рецепти вихідного дня: пляцок "Марципанчик"
Часом буває таке, що хочеться чогось такого смачного, але невідомо якого… Приготуйте пляцок "Марципанчик" і, будьте певні, не прогадаєте. Ніжні тоненькі пісочні коржі, з вишнями та маковою начинкою та горіховий крем добре поєднуються та створюють досконалу смакову гармонію.
Пляцок Марципанчик добре смакує на наступний день, коли коржі добре розм'якнуть та просочуються кремом та начинкою.
Інгредієнти:
для тіста: борошно – 550 г, цукрова пудра – 200 г, розпушувач – 2 ч.л., масло – 200 г, маргарин – 100 г, жовтки – 3 штуки, яйця – 2 штуки,
для макової маси: яйця – 3 штуки, цукор – півсклянки, мак – 1 склянка, борошно – 2 ст.л., розпушувач – 1 ч.л.
для горіхового крему: масло – 200 г, горіхи перемелені – 150 г, цукрова пудра – 4 ст.л., молоко – чверть склянки.
для глазурі: масло – 50 г, шоколад – 150 г.
Додатково: сливове варення або джем – 330 мл, вишня без кісточок – 1 склянка (свіжа або заморожена).
Приготування:
Тісто
Борошно змішуємо з цукровою пудрою та розпушувачем. Додаємо холодне, порізане кубиками масло та маргарин, січемо ножем до утворення масляної крихти. До крихти додаємо жовтки та яйця, замішуємо тісто. Ділимо тісто на 4 рівні частини, замотуємо в харчову плівку, відправляємо в холодильник на 30-40 хвилин.
Корж з вишнею
Одну частину тіста виймаємо з холодильника, розкачуємо та викладаємо у форму (23х30), вистелену пергаментом, формуємо невеличкий бортик. Наколюємо тісто виделкою, щедро змащуємо повидлом, викладаємо вишню (за бажанням можна притрусити вишню 1 ст.л. крохмалю). Розкачуємо другий шматок тіста накриваємо зверху вишню, проколюємо тісто виделкою).
Випікаємо корж в духовці при температурі 180 градусів близько 40 хвилин (орієнтуйтеся на свою духовку).
Корж з маком
Мак запарюємо та добре збиваємо в блендері (можна перемолоти 3 рази на м’ясорубці, перетерти у макітрі).
Білки збиваємо до стійкої піни, додаємо по ложці цукор, добре збиваємо після кожної порції цукру. По одному додаємо жовтки, збиваємо на найменшій швидкості міксера.
До перетертого маку додаємо борошно та розпушувач, додаємо до яєчної маси, акуратно вимішуємо дерев’яною ложкою.
Виймаємо третю частину тіста, розкачуємо, перекладаємо в форму, робимо бортики, наколюємо виделкою, викладаємо макову масу.
Розкачуємо останній шматок тіста, накриваємо макову масу, робимо кілька проколів виделкою.
Випікаємо при температурі 180 градусів 40-50 хвилин.
Крем
Молоко доводимо до кипіння, додаємо горіхи, готуємо до загустіння. Відставляємо до охолодження.
Масло збиваємо до пухкої світлої маси, додаємо цукрову пудру, ще раз добре збиваємо. По ложці додаємо охолоджену горіхову масу. Перемащуємо охолоджені коржі.
Глазур
Масло та шоколад розтоплюємо на водяній бані до однорідності. Виливаємо зверху на пляцок, вирівнюємо.
Залишаємо пляцок на 6-8 годин в холодному місці.
Смачного!
Останні новини Чернігівщини
На Чернігівщині тривають пошуки зниклого неповнолітнього Ростислава Полєхіна 07:59
До пошуків 17-річного Ростислава Полєхіна максимально задіяні всі служби поліції Чернігівщини, працівники ДСНС, нацгвардійці, водолази, кінологи зі службовими собаками, громадськість. Для розшуку використовуються безпілотні літальні апарати та спецтехніка.
19 листопада: цей день в Україні і світі 07:58
День 1365 Російська агресія - Day 1365 Russian aggression
Бібліотеки Чернігівщини розвивають цифрову грамотність: відбулися онлайн-тренінги для координаторів Хабів цифрової освіти 11:13
У Чернігівській області триває системна робота з розвитку цифрової грамотності населення. Протягом двох тижнів відбулися два п’ятиденні онлайн-тренінги для координаторів Хабів цифрової освіти – бібліотекарів, які щодня допомагають мешканцям громад опановувати цифрові навички, користуватися сервісами та впевненіше почуватися в інформаційному суспільстві.
Троє вчителів із Чернігівщини потрапили до короткого списку національної премії «Вчитель року 2025» 11:11
Троє педагогів із Чернігівщини стали фіналістами національної премії Goncharenko Centre’s Teachers Award, за результатами якої буде обрано «Вчителя року 2025». До короткого списку увійшли Світлана Петренко із Чернігова, Оксана Махлай із села Шатура, Ніжинського району та Яна Сташенко із Ніжина.
Народовладдя в дії: громади мають затвердити Статути до кінця 2026 року – підсумки вебінару від “Спілки Ініціатив Чернігівщини” 11:07
13 листопада відбувся вебінар "Статути територіальних громад: впровадження форм участі в контексті законодавства про народовладдя", організований об'єднання «Спілка Ініціатив Чернігівщини» спільно з Чернігівською ОВА.