Цікаві факти про морозиво
Жодна страва не виникла ні звідки - якусь винайшли випадково, а якусь в результаті вдосконалення геніальної думки якогось шеф-кухаря.
Не виняток і морозиво - холодне диво, яке вмить здатне повернути нас в безтурботне дитинство.
Легенди та історії
Хто першим став готувати і подавати цей нехитрий десерт, кулінари усіх країн сперечаються і до тепер.
Отже, згідно з першою гіпотезою в Європу морозиво привіз Марко Поло, приїхавши з Китаю в Італію. Хто з китайських майстрів поділився з мандрівником рецептом, невідомо.
Друга легенда розповідає про кухаря, який готував морозиво за власним рецептом. Катерина Медічі перед своїм весіллям взяла кухаря з собою в поїздку до Франції, де він готував десерти, в тому числі і морозиво, для Карла I. Морозиво прийшлося до двору, і кухар отримав звання особистого королівського мороженщика. В обмін на довічну платню і почесті кухар погодився готувати цей десерт в палаці, тримаючи рецепт у секреті.
Третя версія знову відносить нас до чуток про придворному кухаря Карла I. Щоб здивувати його гостей на черговому банкеті, кулінар ДеМарко отримав завдання подати щось нове і незвичне - ним став заморожений десерт, що нагадував снігові замети. Після смерті правителя, ДеМарко таки розсекретив свою страву і морозиво змогли скуштувати ті, хто не належав до знаті та королівської родини.
Історія морозива в цифрах і іменах
Ще в Стародавній Русі на свята часто подавали десерт у вигляді замороженого молока з цукром, нарізаного порційно.
В Америку морозиво потрапило разом з Філіпом Ленз в 1774 році. Повернувшись в штати, він прорекламував вихід незвичайного десерту в газетах. А Доллі Медісон подала рідкісний ексклюзивний десерт під час інавгурації свого чоловіка-президента Джеймса Мадісона в 1813 році.
Першою ручний фризер (пристрій для виготовлення морозива) придумала Нансі Джонсон в 1846 році. Але вона не встигла запатентувати свій винахід. Зробив це Йонг в 1848 році і назвав його «Патент Джонсон Фризери для морозива», віддавши данину поваги Нансі.
У 1851 році в Балтіморі почалося серійне виробництво морозива, біля керма став Якоб Фуссел - саме він вважається батьком індустрії морозива в Америці.
У 1926 році фризер був удосконалений Кларенсом Вогтом, піднявши виробництво морозива на новий рівень. Фризер з ручного став апаратом безперервної дії.
У Канаді морозиво з'явилося завдяки Томасу Вебб, який першим почав продавати десерт в Торонто. У 1893 році Вільям Нельсон в цьому ж місті почав виготовляти морозиво у великому обсязі.
Пломбір, вершкове морозиво, був винайдений за часів Наполеона ІІІ у Франції Ле Бєєм в місті Плоб'ер.
Ескімо придумав кондитер Крістіан Нельсон, який покрив своє морозиво шоколадом і назвав його пиріжком ескімоса - Ексім-пай. Під час продажу демонструвався фільм про життя ескімосів.
Морозиво на паличці винайшло випадково - американець Френк Епперсон забув на морозі стакан води з соломинкою. Свій спонтанний винахід він назвав «попсікл» і став випускати лимонад на паличці, трохи пізніше лимонад замінили на морозиво.
5 цікавих фактів про морозиво
Влітку морозиво продається зі швидкістю 1 порція раз в 3 секунди, взимку - раз в 10 секунд.
За статистикою, в неділю продажу морозива збільшуються. В основному ласощі купуються для дітей від 5 до 12 років і людей, старше 45.
Найпопулярнішим є вершкове морозиво, потім шоколадне і лише потім фруктове.
У 2002 році був заарештований вуличний торговець морозива, який продавав десерт з кокаїном.
Морозиво буває і з такими смаками: рибне, перчене, часникове, з морепродуктів, грибне, сирне, селерове, томатне, зі свинячими шкварками, а також копчене і смажене.
Яке морозиво їдять в різних країнах
В Японії подають корж з начинкою, яка складається з товченого в пасту клейкого рису - морозиво Моті.
Австралійці їдять десерт фрік-шейки - величезні холодні десерти.
У Німеччині готують спагетті-айс - морозиво у вигляді тарілки спагетті. Його автор Даріо Фонтанелла.
В Італії морозиво "джелато" роблять на основі незбираного молока і вершків, воно щільніше звичайного морозива і подається охолодженим, а не замороженим.
Ізраїль славиться своїм морозивом-халвою, зробленим з перемелених в пасту насіння сезаму, змішаного з медом.
В Ірані їдять "Фалуді", яке складається з крохмальних або рисових макаронів і холодного цукрового сиропу з льодової крихтою.
Таїланд пропонує скуштувати морозиво-бургер, а Філіппіни - морозиво з сиром. У Франції існує морозиво з фуа-гра, а в Сінгапурі заморожений десерт подається в хлібі.
Калорійність морозива така: вершкове - 200 ккал, фруктовий лід - 150 ккал, дієтичне (знежирене) - 100 ккал.
Найбільший торт з морозива зроблений в 2011 році канадською компанією Dairy Queen. Його вага - понад 10 тонн: 9 тонн морозива, 90 кг бісквіту та 136 кг крихт шоколаду.
У США існує «золоте» морозиво, яке коштує тисячу доларів за порцію та прикрашене їстівним золотом, карамеллю і рідкісними ягодами.
Хвойне морозиво їдять під час застуд, так як воно містить велику кількість вітаміну С. Готується воно з хвойних голок, товчених в ступці, з апельсиновим соком і вершковим морозивом.
Останні новини Чернігівщини
Росіяни атакували енергетичну та транспортну інфраструктуру Чернігівщини 14:18
Вранці 7 листопада російські війська завдали ударів по об’єктах енергетичної та транспортної інфраструктури в Городнянській та Бахмацькій громадах.
Поліція затримала у Новгороді-Сіверському місцевого депутата, який у нетверезому стані чинив опір поліцейським 13:27
Перебуваючи з ознаками алкогольного сп’яніння, чоловік керував авто та відмовлявся надати документи. Крім того, чинив опір правоохоронцям. Нині його поміщено до ізолятора тимчасового тримання.
Жителя м.Чернігова засуджено за умиснезаподіяння тілесних ушкоджень співмешканцю матері, що спричинили смерть останнього 12:42
Чернігівською окружною прокуратурою доведено вину 32-річного місцевого жителя в умисному заподіянні співмешканцю своєїматерітяжких тілесних ушкоджень, тобто умисних тілесних ушкоджень, небезпечних для життя в момент заподіяння, що спричинили смерть потерпілого (ч.2 ст.121 КК України).
«Форум Добрих Справ» – «Сила громади» у Чернігові об’єднав волонтерів, військових, освітян, культурних діячів та громадських лідерів 12:20
6 листопада вперше у Чернігові в обласному художньому музеї ім. Г.Галагана пройшов «Форум Добрих Справ» – «Сила громади», який об'єднав волонтерів, благодійників, військових, освітян, культурних діячів, підприємців та громадських активістів з усієї України.
Іпотерапія для поранених захисників: психологи системи МВС Чернігівщини спільно з відомчою медустановою організували реабілітаційний захід 11:46
У Чернігові для бійців, які після поранення потребують фізичної та психологічної реабілітації, організували візит до кінно-спортивного клубу «Казка».