Смачні рецепти вихідногодня: 5 чудових рецептів тартів з ягодами та фруктами
Тарти і Тарт Татени - популярні у Франції відкриті пироги. Вони бувають солодкими й солоними, а їхня основна відмінність в тому, що в тартах начинка викладається на тісто, в татенах же навпаки, начинка накривається тістом.
Маленькі тарти називаються тарталетками. Нам здається, що літо - це відмінна можливість побалувати себе смачними тартами зі свіжими фруктами та ягодами, тому сьогодні ми ділимося з вами своїми улюбленими рецептами.
ГРУШЕВИЙ ТАРТ-ТАТЕН
1 склянка борошна, 1 склянка цукру, 150 г вершкового масла, 4 груші, 1 яйце, кориця
1. Півпачки масла порубати ножем, додати половину цукру, борошно, яйце та вимісити тісто. Скачати з тіста кулю і покласти його в холодильник на 30 хвилин.
2. Цукор розтопити в сотейнику, помішуючи, до карамельного відтінку. Додати масло, що залишилося, корицю.
3. З груш вийняти серцевину та нарізати часточками. Додати груші в карамель і перемішати. Готувати на повільному вогні 10-15 хвилин, щоб груші стали м'якими, але не втратили форму.
4. Форму для запікання змастити маслом. Покласти шматочки груші та полити карамеллю.
5. Розкачати тісто і накрити ним груші. Випікати в духовці 30-40 хвилин при температурі 200 градусів.
6. Готовий тарт остудити та перевернути на блюдо.
ЯГІДНИЙ ТАРТ
Тісто: 250 г борошна, 200 г вершкового масла, 100 г цукрової пудри, 1 яйце, дрібка солі
Крем: ½ л молока, 4 жовтки, 50 г вершків, 500 г ягід (полуниця, малина, ожина, смородина)
1. Вершкове масло розм'якшити та перетерти з цукровою пудрою. Додати яйце і гарно перемішати. Всипати борошно та вимісити тісто. Скачати тісто в кулю, загорнути в плівку і покласти в холодильник на півгодини.
2. Приготувати крем. Молоко вилити в каструльку, поставити на вогонь і довести до кипіння. В іншій каструльці жовтки перемішати з крохмалем. Влити в жовтки гаряче молоко, постійно помішуючи. Поставити на вогонь, довести до кипіння і потримати, поки він трохи загусне. Додати вершкове масло, перемішати і зняти з вогню. Остудити до кімнатної температури, постійно помішуючи, накрити плівкою.
3. Розкачати тісто та викласти у форму для запікання. Виделкою по всьому тісту проколоти дірочки. Накрити пергаментом і випікати в духовці 20-30 хвилин при температурі 180 градусів.
4. Готове тісто остудити, покласти на нього крем і прикрасити ягодами.
АБРИКОСОВИЙ ТАРТ ТАТЕН
Тісто: 200 г борошна, 100 г вершкового масла, 2 ст. ложки цукру, 2-3 ст. ложки крижаної води, дрібка солі
Начинка: 10 абрикосів, 50 г вершкового масла, ½ склянки цукру
1. Борошно змішати з цукром і сіллю, холодне масло порубати ножем з борошняною сумішшю, влити воду, замісити тісто і поставити його в холодильник на ніч.
2. Розкачати тісто в коло діаметром на 1-2 см більше, ніж діаметр форми. Покласти розкачане коло в морозилку.
3. Абрикоси розрізати навпіл, видалити кісточки.
4. У маленькій каструльці розтопити на слабкому вогні масло, всипати цукор, помішуючи, почекати, доки цукор розтане. Зняти з вогню, вилити у форму для випікання, злегка змастити стінки форми маслом, залишити хвилин на 10-15 охолонути.
5. На карамель викласти абрикоси. Накрити фрукти тістом, краї злегка підгорнути і "запнути", щоб абрикосів не було видно.
6. Випікати в духовці 30-40 хвилин при температурі 200 градусів.
7. Готовий тарт остудити і обережно перевернути на блюдо або тарілку.
СЛИВОВИЙ ТАРТ-ТАТЕН
400 г готового листкового тіста, ½ кг слив, 3 ст. ложки цукру, 50 г вершкового масла
1. Сливи розділити навпіл, вийняти кісточки, розрізати кожну половинку ще на дві частини.
2. У сотейнику розтопити вершкове масло, додати цукор і, помішуючи, почекати доки він не перетвориться на карамель.
3. Вилити карамель в силіконову форму, зверху викласти сливи, накрити тістом і підім'яти його під фрукти. Проколоти виделкою дірочки в тісті.
4. Випікати в духовці 30-40 хвилин при температурі 200 градусів.
5. Готовий пиріг трохи остудити та перевернути на блюдо.
СМОРОДИНОВИЙ ТАРТ
Тісто: 200 г борошна, 3 ст. ложки цукру або цукрової пудри, 100 г вершкового масла, 1 жовток, 2 ст. ложки холодної води, 1 ст. ложка лимонного соку, дрібка солі
Начинка: 400 г чорної смородини, 150 мл жирних вершків або сметани, ½ склянки меленого мигдалю, 2 ст. ложки цукру, 1 яйце
1. Змішати борошно, цукор і сіль. Холодне масло порубати ножем, змішати з борошном, додати жовток, влити воду, змішану з лимонним соком. Пересипати тісто на суху поверхню і сформувати з нього диск, не розминаючи і не замішуючи. Загорнути диск у пластикову плівку та покласти в холодильник на півгодини.
2. Покласти тісто в форму, проколоти виделкою в декількох місцях, поставити в холодильник ще на півгодини.
3. Посипати тісто мигдалем, зверху рівномірно викласти ягоди.
4. Яйце збити вінчиком з цукром і вершками, вилити суміш на ягоди.
5. Випікати в духовці 30-40 хвилин при температурі 180 градусів.
Останні новини Чернігівщини

Судитимуть браконьєра, який незаконно вполював лося на Прилуччині 16:39
Прокурорами Прилуцької окружної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно жителя міста Прилуки за фактом вчинення незаконного полювання на звірів, які занесені до Червоної книги України (ч. 1 ст. 248 КК України).

ТОП-10 найзатребуваніших вакансій від місцевих роботодавців 16:36
Робота є. Зокрема, й на Чернігівщині. Наразі у базі даних обласної служби зайнятості налічується 1924 вакансії.

Правоохоронці підвели підсумки роботи 1 півріччя 2025 року протидії злочинності у бюджетній сфері Чернігівщини 16:33
Сьогодні в Чернігівській обласній прокуратурі відбулась робоча нарада з керівниками правоохоронних органів регіону. На нараді були присутні керівник Чернігівської обласної прокуратури Станіслав Гущесов, начальник Головного управління Національної поліції в Чернігівській області Іван Іщенко та начальник Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області Олександр Кондрашов.

Олена Шуляк: Антикорупція, цифровізація, ринок землі – головні реформи протягом останніх років 16:31
У нещодавньому інтерв’ю "Вокс Україна" очільниця "Слуги Народу" та народна депутатка Олена Шуляк зазначила, що, на її переконання, найбільш відчутні результати команда влади, зокрема й партія "Слуга Народу", демонструє в трьох напрямах реформування держави: розвитку антикорупційної інфраструктури, цифровій трансформації та впровадженні земельної реформи.

єРобота на Чернігівщині: результати програми «Власна справа» 14:42
Грантова програма «Власна справа» урядового проєкту «єРобота», яку адмініструє Державна служба зайнятості, - не просто про гроші, а про довіру та можливості, про людей та бізнес, які працюють у найважчі часи і мотивують інших.