Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 14:57:52

26 лютого з легкої руки французького філолога Літтре пущений в обіг термін "мікроб"

26.02.2018   07:39Агенцiя

Автор терміну «мікроб» — французький філолог Еміль Літтре.

Мікроорганізми (мікроби) — назва збиральної групи живих організмів, які занадто малі для того, щоб бути видимими неозброєним оком. Їх звичайний розмір менше 0,1 мм.

До складу мікроорганізмів входять як без'ядерні (прокаріоти: бактерії, археї), так і еукаріоти: деякі гриби, Найпростіші, але не віруси, які зазвичай виділяють в окрему групу. Більшість мікроорганізмів складаються з однієї клітини, але є і багатоклітинні мікроорганізми. Вивченням цих організмів займається наука мікробіологія.

Мікроорганізми живуть майже повсюдно, де є вода, включаючи гарячі джерела, дно Світового океану, а також глибоко всередині земної кори. Вони є важливою ланкою в обміні речовин в екосистемах. У той же час патогенні мікроорганізми викликають хвороби людини, тварин і рослин.

Вперше мікроорганізми були відкриті більш 250 років тому, в 17 столітті, коли з'явилася можливість спостерігати їх за допомогою оптичних приладів, що давали збільшення у 160 — 200 раз.

Великий внесок в науку про мікроби вніс відомий французький вчений Луї Пастер. Одним з основоположників світової та вітчизняної мікробіології був Ілля Ілліч Мечников.

Саме ж слово «мікроб» було придумано філологом і філософом Емілем Літтре, автором фундаментального «Словника французької мови» . Саме до нього звернувся французький вчений Шарль Седійо і попросив Еміля Літтре підібрати відповідну назву мікроорганізмам. Літтре знайшов відмінне слово «мікроб». Сей факт зафіксований в листі, відправленому філологом 26 лютого 1878 року.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.