Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 01:46:10

12 лютого починається Масляний тиждень

11.02.2018   16:04Агенцiя

Тиждень Масляної ділиться на два періоди: понеділок, вівторок і середа – це Вузька Масляна, а четвер, п’ятниця, субота і неділя – Широка. Завтра починається Масляний тиждень.

Масляна (Масниця) – свято, яке символізує прощання із зимою і зустріч весни. За церковними традиціями, тиждень Масляної носить назву Сирного або М'ясопусного, що пов’язано зі стравами, які готуються протягом цього тижня.

За 7 тижнів до Великодня, який цьогоріч випадає на 8 квітня, починається Великий піст - із 19 лютого до 7 квітня. А ще за тиждень до цього проходить сирна седмиця (Масниця). Таким чином, Масляна 2018 розпочнеться у понеділок, 12 лютого, і триватиме до Прощеної неділі 18 лютого.

Масляна має й інші назви: Масниця, сирна седмиця, маслений тиждень, Колодій. Сама назва говорить за себе - у маслений тиждень їдять сир, масло, молоко та інші молочні продукти, а от від м'яса бажано утриматися.

Своїм корінням Масляна сягає часів язичництва і черпає звідти багато цікавих традицій та веселих народних ритуалів. Наприклад, незмінний атрибут Масляної - рум'яні, гарячі, апетитні круглі млинці, що символізують собою ясне сонечко, таке ж рум'яне і жарке.

Це древнє свято проводів зимової холоднечі і зустрічі весни, хвилюючого очікування на швидке тепло і незмінне оновлення і оживання природи в дохристиянські часи було приурочене до весняного рівнодення.

Масляна завжди супроводжується гучними народними гуляннями, веселими піснями, танцями, іграми, катаннями, ярмарками, ситними частуваннями, приготуванням млинців і вареників. Завершується свято обрядовим спалюванням опудала Зими, а разом із ним - символічним прощанням зі старим, роком, що зжив себе, і звільненням місця для прийдешньої весни і оновлення.

Християнська церква додала Масницю у свій календар, проте свято так і не набуло християнського змісту. Але оскільки православ'я достатній час є панівною релігією в Україні, то, з часом, автентична дата святкування Масниць була забута.

Кожен день масляного тижня має свою назву і ритуали. Святковий тиждень ділиться на два періоди: з понеділка по середу - Вузька Масляна, а з четверга по неділю - Широка Масляна. Вузька Масляна ще дозволяє господарську роботу, а от у Широку Масляну працювати вже не можна: ні шити, ні прати, ні прибирати.

Понеділок - зустріч


У перший день Масляної споруджується опудало Зими і ставиться на головній площі. Господині починають пекти млинці, першим з яких пригощають бідну і убогу людину, щоб вона пом'янула померлих родичів. У гості один до одного приходять свати.

Вівторок - загравання

У вівторок люди також ходять в гості на млинці, гуляють на ярмарках, катаються на санях. Крім того, це день оглядин наречених і сватання, з тим, щоб після Великого посту зіграти весілля.

Середа - ласунка

Тещі запрошують зятів та інших гостей поласувати своїми млинцями, проявити любов і повагу до зятя.

Четвер - розгуляй

З цього дня починається Широка Масляна, коли не можна працювати, зате можна гуляти і святкувати. Влаштовуються веселі народні гуляння з розвагами: катання на санях, бої, танці, пісні, стрибання через вогнище. І все супроводжується частуваннями з млинцями і варениками, сметаною і маслом.

П'ятниця – тещині вечірки


День візиту у відповідь тещі і родичів до своїх зятів на млинці. Завдання зятя цього дня - показати свою прихильність і повагу до тещі.

Субота – зовичені посиденьки

У суботу невістки традиційно кличуть до себе в гості зовиць, тобто сестер чоловіка, пригощають їх млинцями і дарують подарунки.

Неділя - проводи Масниці, а також Прощена неділя

В останній день Масляної прощаються із зимою і спалюють опудало із залишками святкової їжі, а попіл розвіюють полем. Цей ритуал супроводжується масовими гуляннями і театралізованими сценками. Після вечірнього церковного богослужіння люди просять один у одного прощення за заподіяні неприємності і можливі образи, щоб вступити у Великий піст із миром у душі. Також цього дня поминають покійних родичів.

Масляний тиждень, по суті, є підготовчим етапом до Великого посту і присвячений примиренню з ближніми, налагодженню добрих стосунків і прощенню образ.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.