Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 15:47:26

22 листопада - Всесвітній день відмови від покупок (Buy Nothing Day)

22.11.2017   06:52Агенцiя

Щорічно в четверту п'ятницю листопада люди в багатьох країнах світу на добу відмовляються від будь-яких покупок, нагадуючи собі про те, що надмірне споживання — небезпечна суспільна тенденція.

День відмови від покупок (Buy Nothing Day) відзначають після американського Дня подяки, тобто в традиційний час початку різдвяних розпродажів по всьому світу. У цей день магазини отримують від 20 до 50 відсотків своєї річної виручки, а в масових тисняві в найбільших торговельних центрах щороку гинуть люди. Не без частки сарказму четверту п'ятницю листопада називають «чорною п'ятницею» (Black Friday).

Саме в цей день громадські активісти закликають максимально тверезо ставитися до своїх покупок і протестують проти суспільства споживання.

Ідея цього свята-акції зародилася в Америці в 1992 році. З ініціативою відмовитися від покупок виступив канадський журналіст естонського походження Калле ласно (Kalle Lasn). На його думку, причину фінансової кризи потрібно шукати не в ліквідності або нерегульованих ринках, а в культурі надлишкового та бездумного споживання. Найбільш відомий аргумент апологетів акції полягає в тому, що в країнах з високим рівнем життя проживає тільки 20 відсотків населення земної кулі, а використовують вони більше 80 відсотків всіх природних ресурсів Землі.

У 2001 році за підтримки сайту Adbusters ця акція набула всесвітній масштаб, День відмови від покупок крім Мексики, Канади і США пройшов ще в 55 станах. В даний час до проведення подібних акцій приєдналося ще 10 держав. Росія серед них поки не значиться.

Умови участі в цій акції прості — протягом 24 годин потрібно відмовитися від будь-яких придбань. Крім того, активісти проводять акції під девізом «Заради миру на землі нічого не купуй!», Щоб привернути увагу громадськості. Акції являють собою мирні демонстрації в торговельних центрах, а також показ «антирекламних» роликів, що повідомляють про те, що середній житель США купує в п'ять разів більше товарів, ніж мексиканець, в десять разів більше, ніж китаєць, і в тридцять разів більше, ніж громадянин Індії.

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.