Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 23:57:28

23 вересня - День народження жувальної гумки

23.09.2017   09:01Агенцiя

23 вересня 1848 вважається днем ??народження жувальної гумки, оскільки саме тоді американець Джон Куртіс у себе вдома зробив першу жувальну гумку.

Жувальна гумка — вид цукерки, яка складається з неїстівної еластичною основи і різних смакових і ароматичних добавок.

Найперша жувальна гумка датується 7-2 ст. до н.е. Вона була знайдена під час розкопок у Північній Європі і представляла собою шматки доісторичної смоли з відбитками людських зубів. Стародавні греки жували смолу дерева мастика. А індіанці майя близько тисячі років тому для очищення зубів і свіжості дихання використовували застиглий сік дерева саподілла. У Південній Америці індіанці, сучасники майя, жували смолу хвойних дерев. Цю звичку перейняли у них білі поселенці, і створили свій варіант жувальної гумки — зі смоли хвойних дерев і бджолиного воску.

У 1848 році американцеві Джону Куртису прийшла в голову ідея відкрити промислове виробництво жувальної гумки із соснової смоли. Пізніше Куртіс став додавати в свої вироби парафінові ароматизатори. Поступово їх виробництво розширювалося, але продажі були низькими через наявність в гумках домішок, які важко було видалити зі смоли.

Нове життя «жуйка» (вже на основі каучуку, а не соснової смоли) отримала в 1869 році, завдяки винахідникові Томасу Адамсу. Людям винахід сподобалося, що і дало поштовх до початку серійного виробництва жувальної гумки. У 1871 році Адамс винайшов і запатентував машину для її автоматичного виробництва, і тоді ж він придумав додавати екстракт лакричника для поліпшення її смаку і збільшення продажів.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини