Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 19:17:06

21 серпня - День Стрибога

21.08.2017   07:37Агенцiя

Стрибог (древне-русское Стрібог') — у східнослов'янській міфології бог вітру, що народився з дихання Рода. Ім'я його сходить до стародавнього кореня «Стрега», що означає «старший», «дядько по батькові». Подібне значення зустрічається в «Слові о полку Ігоревім», де вітри названі «Стрибожьими онуками».

Слов'яни відзначають день Стрибога 21 серпня.

Будучи повелителем вітру, Стрибог може викликати або навпаки припинити бурю, або будь-яке інше природне явище, пов'язане з вітром. Стрибог разом з Перуном повеліває також громом і блискавкою. Вони — брати.

Стрибог постійно живе в Окіяне-море на острові Буяні і щодня створює 77 вітрів, які роздуває у всі сторони світу. Вітри ті можуть річки висушити і розтрощити ліси темні. Також в давньоруських текстах ім'я Стрибога постійно поєднується з назвою Дажьбога.

Вітри, особливо ті, що викликають смерчі, завжди були явищем таємничим і кілька лякаючим. Слов'яни заклинали смерчі, закликали на допомогу Перуна, кидали в них ножі, камені, били палицями. Всі вітри, тихі чи, сильні чи, ласкаві Чи — всі вони діти і внуки Стрибога. Імена їх: Посвист, Сіверки, Подага, Полуденнік і опівнічників.

З іншого боку, у слов'ян відома концепція вітру як душі (духу). Жертвують зазвичай клапті, стрічки, крупу, зерно, муку, кашу, хліб, розкидаючи шматки за вітром в полі, і вимолюючи у нього угодних для врожаю вітрів.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини