5 крутих рецептів літніх супів
Господині на замітку. Якщо ви хочете знати, чи посолений суп, опустіть в нього два електроди. Якщо відчуєте запах хлору, значить, суп посолений
Легкі овочеві супи – ідеальна страва для тих, хто веде здоровий спосіб життя і стежить за своєю фігурою.
Адже вони поєднують у собі дві найважливіші якості - втамовують апетит і не відкладаються у вигляді зайвих кілограмів на стегнах.
А вже влітку, коли є можливість готувати зі свіжих, не заморожених продуктів, такі супи особливо актуальні.
Сьогодні ми поділимося з вами нашими улюбленими рецептами овочевих літніх супів.
КРЕМ-СУП З КАБАЧКІВ
1 кабачок
1 морква
2 стебла селери
1 цибулина
1 склянка сметани
1 л води або бульйону
Пучок петрушки
Сіль, перець, олія для смаження
1. Цибулю дрібно нарізати та обсмажити в олії до прозорості.
2. Кабачок, селеру та моркву нарізати середніми кубиками, додати до цибулі, залити водою або бульйоном і варити на середньому вогні 10 хвилин.
3. Петрушку дрібно нарізати, більшу частину покласти в суп, трохи залишити для прикрашання. Суп посолити, поперчити і варити ще 5 хвилин.
4. Зняти суп з вогню, подрібнити в блендері, додати сметану і добре перемішати.
5. Під час подачі посипати петрушкою.
ТОМАТНИЙ СУП З БАЗИЛІКОМ І ГРІНКАМИ
½ кг помідорів
2 моркви
2 цибулини
4 зубчики часнику
Пучок базиліку
1 склянка води
4 шматочки хліба для грінок
Тертий пармезан
Сіль, червоний перець, оливкова олія
1. Моркву, цибулю та часник дрібно нарізати і обсмажити на оливковій олії до золотистого кольору.
2. Помідори обдати окропом, зняти з них шкірку і перетерти в пюре через сито або за допомогою блендера.
3. Додати в каструлю томатне пюре, влити воду, довести до кипіння та варити 15 хвилин, періодично помішуючи.
4. Додати подрібнений базилік, сіль, перець і варити ще 5 хвилин.
5. Шматочки хліба обсмажити з обох боків на оливковій олії.
6. Налити суп у тарілки, поклавши в кожну грінку, посипану пармезаном.
СУП З ЦВІТНОЇ КАПУСТИ З ВЕРШКАМИ
500 г цвітної капусти
1 картоплина
1 морква
1 стебло селери
1 невелика цибулина
3-4 зубчики часнику
½ склянки рису
2 л води або бульйону
100 мл вершків
½ пучка петрушки
Сіль, спеції, олія для смаження
1. Цвітну капусту розібрати на суцвіття, цибулю та часник дрібно нарізати, картоплю і селеру нарізати кубиками, моркву - соломкою.
2. У каструлі обсмажити цибулю в олії до прозорості, додати часник, обсмажити протягом 1 хвилини.
3. Додати моркву, спеції, перемішати, смажити 1 хвилину.
4. Додати цвітну капусту, селеру та картоплю, залити водою, довести до кипіння і варити 5 хвилин. Додати рис і варити ще 10 хвилин.
5. За хвилину до готовності влити в суп вершки, посипати нарізаною петрушкою.
6. Зняти суп з вогню і дати йому настоятися протягом 15 хвилин.
СУП З КРОПИВОЮ ТА ЩАВЛЕМ
Пучок кропиви
Пучок щавлю
Пучок зеленої цибулі
1 морква
1 цибулина
2 картоплини
1 л води або бульйону
1 яйце
1. Цибулю дрібно нарізати, моркву натерти на тертці. Обсмажити цибулю до прозорості, додати моркву, обсмажити до м'якості.
2. Кропиву промити, залити окропом і варити на повільному вогні 5 хвилин. Відкинути на друшляк, злити рідину, остудити і нашаткувати.
3. Воду або бульйон довести до кипіння, додати цибулю та моркву, кропиву, варити 5 хвилин, додати нарізану кубиками картоплю. Варити ще 10 хвилин, потім додати нарізаний щавель та зелену цибулю. Посолити, поперчити і варити ще 10 хвилин.
4. Готовий суп зняти з вогню і дати йому трохи настоятися.
5. Під час подачі можна додати сметану і/або нарізане відварене яйце.
СУП-ПЮРЕ З ЦУКІНІ ТА ШПИНАТУ
2 цукіні
1 цибуля-шалот
1 пучок шпинату
½ пучка базиліку
2 ст. ложки тертого пармезану
100 мл вершків
½ л води або бульйону
Сіль, перець, оливкова олія
1. Цибулю-шалот нарізати півкільцями та обсмажити в каструльці на оливковій олії до прозорості.
2. Додати нарізаний шпинат і спасерувати його, поки він не втратить пишність.
3. Додати нарізані кружальцями цукіні, залити окропом або бульйоном і варити до м'якості 10-15 хвилин.
4. Додати нарізаний базилік, пармезан і вершки. Перетерти в пюре за допомогою блендера, додати сіль, перець і добре перемішати.
Останні новини Чернігівщини
Успіхи чернігівських біатлоністів на чемпіонаті України! 16:54
У Львівській області завершився чемпіонат України з літнього біатлону серед юнаків та дівчат.

Чернігівські поліцейські відсторонили від керування нетверезого водія, вміст алкоголю в крові якого перевищив допустиму межу майже у 15 разів 16:52
Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 41-річного водія, який керував транспортом у стані сильного алкогольного сп’яніння (3,05 проміле). На правопорушника складено адміністративні матеріали.

Директор підприємства підозрюється у самовільному зайнятті земель історико-культурного призначення 16:51
За процесуального керівництва Козелецької окружної прокуратури повідомлено про підозру директору сільськогосподарського підприємства у самовільному зайнятті земельної ділянки земель історико-культурного призначення, вчиненому повторно (ч. 2 ст. 197-1 КК України).
Швейцарська підтримка допомогла відновити гімназію №13 і створити сучасний освітній простір 16:44
1 вересня у Чернігові відновила роботу гімназія №13, яка зазнала пошкоджень під час бойових дій у 2022 році.

У серпні в Чернігові народилося 169 малюків 16:38
Упродовж серпня 2025 року в комунальному некомерційному підприємстві «Пологовий будинок» Чернігівської міської ради на світ з’явилося 169 немовлят.