Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 07:19:34

Великдень 2017: 7 натуральних барвників для яєць. ІНФОГРАФІКА

09.04.2017   18:00Агенцiя

Як приготувати натуральні барвники для крашанок

Зазвичай крашанки роблять у Велику суботу, яка цьогоріч припадає на 15 квітня.

Останнім часом з’явилася нова тенденція не фарбувати яйця, а клеїти наклейки з малюнками і орнаментом.

Однак крашанки можна красиво пофарбувати, використовуючи тільки натуральні барвники.

Такі крашанки виглядають дуже стильно.

Жовтий колір



Додайте в основу 3 столові ложки куркуми в киплячий оцтовий розчин. Куркума може сильно забарвити шкіру, тому вам слід надіти гумові рукавички при роботі з цим барвником.

Рожевий колір



Додайте 4 склянки нарізаного сирого буряка. Не хвилюйтеся, якщо ваші яйця спочатку вийдуть більш коричневими, ніж рожевими на перший погляд. Коли вони висохнуть, то колір набуде приємного пастельного відтінку.

Синій колір



Додайте 3 склянки нарізаної червоної або фіолетової капусти. Якщо потримати в цьому розчині яйце 30 хвилин, то воно стане блакитним, але якщо ви хочете більш глибокого відтінку, залиште крашанки в барвнику на ніч в холодильнику.

Фіолетовий колір



Квіти фіалки, можна використати й засушені, залийте гарячою водою та залиште на декілька годин настоятися, поки вода не стане фіолетового кольору. Після того покладіть у воду яйця та залиште їх на ніч.

Якщо до такого настою додати 1-2 столові ложки лимонного соку – вийде лавандовий колір.

Помаранчевий колір



Додайте 4 склянки цибулиння. Для досягнення більш яскравого оранжевого відтінку, залиште яйця в барвнику на ніч в холодильнику.

Також помаранчевий колір яєць – це сік апельсинової цедри, сік мандариновою цедри, паприка, сік червоної моркви.

Чотири столові ложки паприки потрібно варити 30 хвилин в каструлі зі склянкою води, після цього помістити у відвар яйця. Замочити зварені гарячі яйця в морквяному соці з додаванням куркуми.

Червоний колір



Червоний, червонувато-малиновий – відвар кори вишні або гілок вишні. Відварити кору або гілочки вишні, дати настоятися кілька годин (краще проварити і залишити на ніч), обов’язково процідити, варити в цьому настої яйця.

Якщо відвар кори вишні зробити слабким, то яйця забарвляться в рожевий відтінок.

Зелений колір



Зелений – сушений шпинат, петрушка, кропива, плющ, відвар чорниці.

Спосіб 1: На 2-3 яйця і 0,5 літра води візьміть приблизно жменю сушеної мати-й-мачухи, папороті-орляка або морквяного бадилля.

Спосіб 2: Відварити яйця в настої сушеної кропиви (на літр води 3 ст л подрібненої кропиви).

Спосіб 3: Для отримання зеленого відтінку яєць можна використовувати свіжий відвар чорниці. На 1 л відвару чорниці – 2-3 повні чайні ложки порошку куркуми. Куркуму, щоб уникнути появи грудок, попередньо розтерти з водою в невеликому посуді і тільки потім помістити у відвар чорниці.

Спосіб 4: Шпинат розрубуємо дрібно (заморожений теж годиться), заливаємо водою, щоб покрила. Варимо 30 хвилин і даємо охолонути.

Варто зазначити, щоб надати крашанці блиск – її треба висушити і протерти рослинним маслом.

http://fakty.ictv.ua

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини