Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 19:41:25

24 лютого у Бельгії відбулася перша з відомих лотерей

24.02.2017   07:34Агенцiя

Лотерея з давніх часів застосовувалася державами для збору коштів на різні цілі.

На думку істориків і лінгвістів, слово «лотерея» походить від франкського «hlot», що значить «жереб». Потім воно скоротилося і перетворилося на англійське «lot», що значить «частка».

Спеціальні кістки для кидання жереба знаходили ще в древнеассірійскіх і давньоєгипетських похованнях. У Європі офіційна історія лотерей почалася з розіграшу, який влаштувала в Брюгге (Бельгія) вдова художника Яна Ван Ейка 24 лютого 1466, в 25-ту річницю смерті чоловіка. Спробувати щастя отримати грошовий приз міг кожен, що купив квиток. Збір був призначений для міських будинків.

Між 1520 і 1532 роками король Франції Франциск I дозволив проведення в декількох містах лотерей з метою отримання особистих і суспільних доходів.

Першою відомою широкомасштабної лотереєю, де виграш виплачувався грошима, вважається так звана «De Lotto de Firenze», яка проводилася у Флоренції в 1530 році. Успіх її був такий великий, що ця практика швидко поширилася на інші міста Італії.

Після об'єднання Італії перша національна лотерея була організована в 1863 році, при цьому проводилися регулярні (раз на тиждень) розіграші. Метою лотереї був збір грошей для держави.

Практично одночасно з появою лотерей почалися і зловживання, а самі розіграші нерідко були звичайним шахрайством.

Але, звичайно, у проведенні лотерей були і позитивні моменти. Доходи від них нерідко йшли на благо держави. У Британії на гроші від пристрою лотерей були частково або повністю профінансовані такі проекти, як будівництво Британського музею та ремонт мостів.

В Америці за допомогою лотереї, проведеної Джорджем Вашингтоном, була побудована дорога через Камберлендское гірський район. А в Сіднеї за рахунок податків на азартні ігри побудували оперний театр.

Проведення лотерей в різних країнах і в різний час то заборонялося, то дозволялося. Так, у США в 1890 році президент Гаррісон спільно з конгресом засудив лотереї як «шахрайські й аморальні». Однак, як тільки у якоїсь держави виникала потреба в терміновому поповненні скарбниці, лотереї знову дозволялися.

У російській мові слово «лотерея» з'явилося на початку 18 століття. Слідом за словом прийшла в Росію і сама лотерея. Почавши з царського двору, вона поширювалася усе ширше й ширше.

Лотереї влаштовувалися різними приватними комітетами, товариствами, піклування, притулками. У 1891 році була проведена державна благодійна лотерея на користь нужденного населення в місцевостях, які постраждали від неврожаю. У 1914 році відбулася аналогічна лотерея на користь поранених і хворих воїнів.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини