Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:55:15

Можливості Чернігівського регіону в організації цілорічного терміну туристичного сезону

23.02.2017   14:03Агенцiя

А також різні інноваційні пропозиції обговорили фахівці туристичної галузі, громадські діячі, представники місцевої влади та журналісти під час круглого столу у прес-центрі «Чиста політика».

Відкриття туристичного сезону заплановано після Великодніх свят – в останні вихідні квітня. А наприкінці березня, з 29  до 31, у Києві відбудеться  Міжнародна туристична виставка UITT 2017 «УКРАЇНА - Подорожі та Туризм». До цієї події наразі відпрацьовується календарний план туристичних подій для Чернігівщини, який і буде презентований на виставці. Про це повідомила заступник міського голови з гуманітарних питань Ольга Хоніч. А також про плани створення міського туристичного інформаційного центру за адресою: м. Чернігів, вул. Шевченка, 9. За її словами, на потреби центру передбачено 300 тисяч гривень відповідно до проектно-кошторисної документації. А втілюватися у життя проект почне, щойно буде підтримка депутатів міської ради. Можливо це станеться вже 28 лютого, на черговій сесії.

У свою чергу, про створення інформаційного-туристичного центру, але обласного рівня, повідомив  Павло Веселов, заступник директора Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. Такий центр планується розмістити у кіно-культурному мистецькому центрі (колишній кінотеатр імені Щорса). На переконання чиновників, обидва центри будуть завантажені роботою. До їх функцій входитиме інформаційна діяльність щодо туристичного потенціалу регіону та можливостей для туристів, координація учасників туристичної сфери, залучення інвесторів у галузь тощо.  Павло Веселов висловив готовність отримувати пропозиції від громадськості щодо організації роботи туристично-інформаційного центру. «Саме громадськість допомагає і часто звертається з ідеями та пропозиціями щодо проведення тих чи інших заходів. Так зі 110 культурно-мистецьких заходів, які ми організували і провели минулого року, 40 були позапланові, ідеї яких придумали люди і звернулися до ОДА з пропозицією підтримати», - повідомив він.

У засіданні круглого столу також взяли участь вчений секретар Національно-архітектурного заповідника «Чернігів Стародавній» Сергій Черняков; громадські активісти Олександр Соломаха та  Ярослав Сухомлин; Ольга Славінська, помічник народного депутата України Сергія Березенка і головний спеціаліст відділу туризму Управління культури та туризму Чернігівської міської ради Олена Костирко.
 
Сергій Черняков відзначив пожвавлення туристичної діяльності у минулому році та повідомив  обнадійливу статистику. Так у 2016 році цифра відвідувачів заповідника «Чернігів Стародавній» сягнула близько 290 тисяч, що на 106% більше, ніж у 2015-му. Кількість екскурсій становила 6157,  це на 125% більше, ніж у 2015 році. Збільшився і чисельний склад екскурсійних груп – до 30 і навіть 40 осіб. Тоді як попередні роки проводилися екскурсії і для груп з 2-3 осіб. На думку Сергія Чернякова, український турист став патріотичнішим, зросла цікавість до історії та культури власної країни. Збільшилася також кількість іноземних відвідувачів - переважно з таких країн як Німеччина, Польща, Литва, Латвія, Китай. Хоча, як зазначив Сергій Черняков, загальна кількість іноземних екскурсантів з 2012 року знизилася, відповідно до статистики. Але це відбулося за рахунок  нульових показників з Росії та Білорусі, які раніше традиційно становили 20% від числа іноземних екскурсантів. Сергій Черняков задоволений, що налагоджується співпраця з Білоруссю. Дуже вдалим був візит делегації з Гомеля у грудні минулого року. Він висловив сподівання, що білоруські туристи приїздитимуть до Чернігова не лише за покупками, але й відвідуватимуть музеї та пам’ятки. До речі, відповідно до аналізу контингенту туристів, здійсненого у міській раді, гості з Білорусії витрачають до 15 тисяч гривень в день, про що повідомила Ольга Хоніч. І зазначила, що хоча ці гроші обертаються на базарі, все одно вони позитивно впливають на економіку нашого міста.

Сергій Черняков також повідомив про таку важливу  подію як 50-річний ювілей заповідника «Чернігів Стародавній», що відзначатиметься цього року. І пообіцяв невдовзі повідомити «кілька таємниць», які запланували  співробітники заповідника задля популяризації  туристичних об’єктів та приваблення екскурсантів. Серед вдалих проектів, які продовжать життя і цього року, лекції на історичні теми у Колегіумі, які відбуватимуться щоп’ятниці. Як зауважив Сергій Черняков, люди цікавляться історією свого міста, адже на такі лекції, які відбуваються з аншлагом, збираються люди різного віку і професій, і навіть конспектують за лектором.
 
Сергій Черняков також сподівається, що цього року Чернігів поповниться ще одним історичним об’єктом: планується відтворення Новоантонієвих печер, і не лише каплички, а й своєрідного місточка, який існував у 17-19 столітті. Він повідомив, що вже є підприємці, які цей проект підтримали і готові фінансувати. «Цей проект пропагувався вже кілька років на різноманітних інвестиційних форумах. І зрештою він привернув увагу. І ми не відкидаємо надії, що до нього долучаться і місцеві чернігівські підприємці», - зауважив він. І відзначив, що місцеві бізнесмени все активніше допомагають робити комфортною територію Валу,  зокрема, щоб були сучасні ліхтарі, лавочки. «Допомагають і не прагнуть афішувати свої прізвища. Гарна співпраця з міською радою і підприємцями дає свої результати», - підсумував Сергій Черняков.
 
Олександр Соломаха зауважив, що місту дуже пощастило із заповідником «Чернігів Стародавній» як базовою  установою, що приймає туристів, незважаючи на погоду і сезон. Водночас він наголосив, що турист  зазвичай  приїжджає до іншого міста, щоб відчути атмосферу. І створювати гарну, привабливу атмосферу необхідно скрізь:  у транспорті,  готелях, кафе і ресторанах, на вулицях. То ж питання інфраструктури є серед першочергових, і не лише для туристів, а й для самих жителів міста. На переконання Олександра Соломахи, треба розуміти, що більшість туристів зараз не в змозі  користуватися таксі. І тому громадський транспорт, реформа якого у нашому місті відбувається надто мляво, напряму стосується туристичної галузі. Кафе і ресторани, на його думку, нині на хорошому рівні, хоч розвиватися завжди є куди. А от підземний перехід у центрі міста – ніби шрам на обличчі…

Тож присутнім відрадно було почути про можливість реконструкції підземного переходу найближчим часом. Інформацію озвучила Ольга Хоніч, яка повідомила про рішення виконкому міської ради щодо перерозподілу лютневих коштів, яким передбачено, зокрема, виділення певної суми на реконструкцію  підземного переходу.  Залишилося дочекатися ухвалення цього рішення на сесії міської ради  (мабуть не знайдеться депутатів, хто буде проти). А ще дочекатися відповідної погоди, бо ремонт у підземних переходах вимагає певної температури.

Олександр Соломаха також відзначив безліч позитивних зрушень, які за останній рік відбулися у Чернігові і сприятимуть припливу туристів до міста: почала відбудовуватись  центральна частина, робиться озеленення, укладається бруківка, робоча група працює над дизайнерським кодом Чернігова. Водночас він відзначив, що процес декомунізації не завершений, і у його реалізацію доречно було б додати системності: розробити уніфіковані таблички назв вулиць. І до обговорення цього питання долучити широку громадськість, щоб люди відчували свою причетність до покращення зовнішнього вигляду міста. «Як колись випрацьовували той клубочок – символ міста легенд», - нагадав Олександр Соломаха. – «Була велика дискусія, у якій брали участь не лише експерти, але й широкі кола громадськості. Хоча теми для таких обговорень мають формулювати фахівці».
DSC 0713

Ярослав Сухомлин  наголосив, що на теренах нашого регіону є високий рівень туристичного сезону, і низький – незалежно від нашого бажання безперервної його тривалості з 1 січня по 31 грудня. І високий рівень, за його словами,  розпочнеться з першотравневих довгих вихідний, які де-факто і відкриють туристичний сезон, незважаючи на будь-які плани. Він також вважає, що  окремого свята з відкриття туристичного сезону не потрібно. Як і традиційно організованих свят до різних дат («датських») – з концертами на площі та шкільною самодіяльністю.  На його думку (і з ним погодилися усі учасники круглого столу), необхідно працювати над організацією якісних фестивалів у місті. Один з яких має відкривати туристичний сезон як знаковий, що за змістом корелюється з концепцією «Чернігів – місто легенд» і розкриває найяскравіші і найсильніші сторони нашого міста.
 
Ольга Славінська, помічник народного депутата України Сергія Березенка, нагадала про діяльність народного обранця на благо міста. Так у грудні минулого року широко відзначали  освячення іконостасу в Катерининській церкві, яка є своєрідним символом міста. Народний депутат зміг знайти меценатів, а також сприяти виділенню коштів з бюджету на реставраційні роботи у церкві. Крім того, помічниця повідомила про конкурс проектів з розвитку міста, організованих громадською приймальнею Сергія Березенка. Так з-поміж поданих заявок було обрано чотири проекти, на кожний з яких буде витрачено близько 30 тисяч гривень. Ці кошти надає Сергій Березенко зі своєї депутатської зарплати.
 
Олена Костирко, головний спеціаліст відділу туризму Управління культури та туризму Чернігівської міської ради, є однією з ініціаторів  театралізованих анімаційних екскурсій для туристів.  Вона повідомила, що ідея була настільки вдалою, що одразу привернула увагу і набула популярності. Тож цього року такий напрямок буде розвиватися, з додаванням багатьох героїв, з освітніми елементами – задля пізнання історії в легкій ігровій формі.
 
Загалом, ідей багато. Учасники круглого столу єдині у розумінні необхідності співпраці місцевої влади і громадськості щодо покращення умов, з одного боку, для туристів, а з іншого боку – для життя самих мешканців та для ведення бізнесу, який працюватиме на туристичну індустрію.


http://edumka.com/novini/item/3219-perspektivi-turistichnogo-sezonu-2017-kruglij-stil-u-pres-tsentri-chista-politika.html

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини