7 гарячих супів для холодної зими
Зима "радує" нас погодними перепадами - люті морози чергуються з проливними дощами.
Але зима є зима, і неважливо, холодно на вулиці чи просто сиро та промозгло, а на обід хочеться з'їсти щось гаряченьке.
А що з гаряченького може бути краще ніж апетитний і ароматний суп?
Пропонуємо вашій увазі рецепти смачних, поживних, корисних і дуже простих у приготуванні супів.
ГРЕЦЬКИЙ СУП

300 г курки
300 г телятини
0,5 кг картоплі
1 морква
1 цибулина
Корінь петрушки
Маслини - 10 штук
Сіль, перець, лавровий лист
2 ст. ложки томату-пюре
1. Зварити бульйон з телятини та курки. Зварене м'ясо вийняти з бульйону, нарізати кубиками і опустити назад у бульйон.
2. Дрібно нарізати цибулю, моркву і корінь петрушки, покласти у бульйон, варити 10 хвилин. Додати нарізану кубиками картоплю, маслини і варити до готовності картоплі.
3. Готовий суп заправити томатним пюре.
КУРЯЧИЙ СУП ПО-ШВЕЙЦАРСЬКИ

2 курячих стегенця
1 цибулина
100 г сметани
100 г твердого сиру
2 яйця
Коріння для супу (петрушка, селера, морква)
2 ст. ложки борошна
Сіль, зелень петрушки
1. Стегенця покласти у каструлю з водою, додати сіль, кілька горошин перцю і відварити до готовності. М'ясо вийняти, бульйон процідити.
2. У бульйон покласти подрібнену цибулю та коріння і проварити 10 хвилин.
3. З білків, тертого сиру та борошна приготувати напіврідку суміш і повільно влити її в бульйон. Додати змішані зі сметаною жовтки і шматочки курки.
4. Подаючи до столу, посипати суп подрібненою зеленню петрушки.
ХАРЧО

500 г яловичої або баранячої грудинки
½ склянки рису
1 цибулина
1 зубчик часнику
2 ст. ложки томатної пасти
2 ст. ложки соусу ткемалі
1 пучок кінзи або петрушки
1 маленький стручковий перець
Сіль, перець, сушена зелень
1. Грудинку нарізати невеликими шматочками і відварити до напівготовності.
2. Дрібно посікти часник і пасерувати його на сковороді з томатною пастою. Покласти у бульйон.
3. Додати дрібно нарізану цибулю, промитий рис, нарізаний кільцями стручковий перець, соус ткемалі, сіль, перець, сушену зелень і варити до готовності рису.
4. Подаючи до столу, посипати суп подрібненою кінзою або петрушкою.
СУП-ПЮРЕ З ЦВІТНОЇ КАПУСТИ

1 невелика цвітна капуста (500-600 г)
2 картоплини
1 цибулина
200 г вершків
50 г вершкового масла
1 зубчик часнику
Сіль, перець
1. Цибулю дрібно нарізати, картоплю - кубиками, цвітну капусту розібрати на суцвіття.
2. У каструлі з товстим дном розтопити масло і пасерувати на ньому цибулю. Додати цвітну капусту, картоплю і залити окропом так, щоб вода ледь покрила овочі. Посолити, поперчити і варити, приблизно, 20 хвилин до готовності. Рідину злити в окрему ємність.
3. Овочі покласти у блендер, влити 1 склянку відвару, додати пропущений через прес часник і перетерти все у пюре.
4. Перекласти пюре до каструлі, влити вершки, перемішати та підігріти. Подавати з сухариками або грінками.
ШУРПА

300 г баранини
600 г картоплі
2 помідора
1 морква
1 цибулина
2 ст. ложки борошна
Сіль, перець, лавровий лист
1. Баранину відварити до м'якості, вийняти з бульйону і порізати на шматки.
2. Покласти у бульйон нарізану великими кубиками картоплю, дати закипіти, додати розрізані на 4 частини помідори, злегка обсмажити цибулю, моркву, борошно, сіль, перець, лавровий лист і варити до готовності картоплі.
3. Під-час подачі покласти у кожну тарілку кілька шматочків баранини.
ГОРОХОВИЙ СУП ПО-МОНГОЛЬСЬКИ

1 склянка нуту
1 склянка томатного соку
1 ст. ложка вершкового масла
1 цибулина
1 л м'ясного бульйону
Сіль, перець
Сметана
1. Нут замочити у воді на ніч.
2. Цибулю дрібно нарізати і обсмажити на вершковому маслі в каструлі з товстим дном.
3. Влити бульйон, покласти замочений нут і відварити до готовності. Вийняти горох, протерти через сито або подрібнити у пюре в блендері та повернути у бульйон.
4. Влити томатний сік і варити на слабкому вогні 10 хвилин.
5. Під-час подачі в суп можна додати сметану.
ФІНСЬКИЙ РИБНИЙ СУП З ВЕРШКАМИ

400 г червоної риби
2 картоплини
1 цибулина
1 склянка вершків
50 г вершкового масла
Сіль, перець горошком, лавровий лист
1. Зварити з риби бульйон, додавши перець і лавровий лист.
2. Рибу вийняти, зняти шкіру, відокремити від кістки, розділити на невеликі шматочки.
3. Картоплю нарізати, покласти в бульйон, відварити до готовності (15-20 хвилин).
4. Додати подрібнену і злегка обсмажену на вершковому маслі цибулю, шматочки риби, влити вершки.
5. Довести суп до кипіння та одразу зняти з вогню.
Останні новини Чернігівщини
Резонансне вбивство поліцейського в місті Бахмач. Засуджено контролера Служби судової охорони 12:45
За апеляційною скаргою прокурора Чернігівської обласної прокуратури апеляційний суд скасував виправдувальний вирок суду першої інстанції та постановив новий, яким 28-річного контролера Служби судової охорони в Чернігівській області визнано винним в умисному вбивстві (ч. 1 ст. 115 КК України).
На Чернігівщині росіяни поцілили в приватний житловий будинок: поліція документує наслідки 12:44
Ввечері 18 листопада росіяни вкотре атакували мирне населення м. Семенівка Новгород-Сіверського району.
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:42
Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.
На Чернігівщині тривають пошуки зниклого неповнолітнього Ростислава Полєхіна 07:59
До пошуків 17-річного Ростислава Полєхіна максимально задіяні всі служби поліції Чернігівщини, працівники ДСНС, нацгвардійці, водолази, кінологи зі службовими собаками, громадськість. Для розшуку використовуються безпілотні літальні апарати та спецтехніка.
19 листопада: цей день в Україні і світі 07:58
День 1365 Російська агресія - Day 1365 Russian aggression