Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:33:01

Різдво Христове: історія, традиції і звичаї свята

06.01.2017   15:55Агенцiя

Щороку 7 січня весь православний світ відзначає одне з найголовніших християнських свят — Різдво Христове.

У 2017 році цей день припадає на суботу. Католики вже зустріли Народження Христа 25 грудня, а тепер настала черга святкування православної церкви.

Різдво Христове — історія свята

Це світле свято встановлене на честь народження у плоті Сина Божого Дівою Марією. Згідно з Євангелієм Ісус Христос народився в часи правління імператора Августа в юдейському місті Віфлеємі.

У ніч Народження Христа його сім'я опинилася в печері, що використовувалася як хлів, а тому у Різдвяному вертепі немовля Ісус зображується в яслах із сіном в оточенні людей, овець і корів.

У момент народження Христа зійшла Віфлеємська зірка, що вказала про цю значну подію мудрецям зі Сходу. До Христа прийшли поклонитися пастухи, а потім і волхви з безцінними дарами — золотом, ладаном і смирною.

Дізнавшись про народження Христа, цар Ірод велів убити всіх дітей у віці до 2 років, але чоловік Марії Йосип дивом врятував свою сім'ю, втікши до Єгипту і перебуваючи там до самої смерті Ірода.

Різдво Христове — коли святкується

Велике свято Різдва Христового починається напередодні, 6 січня, з Різдвяного Святвечора. Його значення настільки велике, що навіть літочислення ми ведемо саме від моменту появи на небі першої зірки, що знаменує Народження Ісуса Христа.

Святий Вечір є останнім днем ​​40-денного посту і періодом посиленого приготування до святкування Різдва Христового. Традиційно в цей день не можна їсти тобто до появи першої зірки на небі.

Святий вечір та Різдво Христове — традиції святкування



За Різдвяною традицією, головним частуванням на святковому столі в Святий вечір, звичайно ж, є кутя — ритуальна слов'янська страва, приготована з крупи і меду із додаванням маку, горіхів, сухофруктів.

Саме з неї, пом'янувши померлих родичів і помолившись про здоров'я живих, глава сім'ї, а за ним і всі інші, починають трапезу.

Крім куті на столі має бути ще 11 пісних страв, у числі яких: борщ, риба, гриби, вареники, узвар. Куті потрібно з'їсти три ложки і запити узваром, а потім покуштувати всі страви на столі.

Після святкової трапези діти несуть своїм хрещеним «вечерю» — кутю, здобну випічку, цукерки та інші продукти. В обмін хресні пригощають хрещеників своєї «вечерею», дарують подарунки і гроші.

Ближче до півночі, починається колядування з піснями-колядками, звісткою про народження Христа, побажаннями здоров'я і достатку, за що колядників обдаровують їжею, солодощами та грошима.

З Різдвяного святвечора починаються два тижні святок, які тривають до Водохреща, 19 січня.

Ворожіння в Святий вечір

Вважалося, що ворожіння на Різдво найправдивіші, оскільки саме під час Різдва кордони між двома світами — живих і мертвих — стають найбільш тонкими, і потойбічні сили проникають у людський світ, відкриваючи таємниці майбутнього і впливаючи на наші долі.

ridna.ua
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини