Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:45:19

Природна аптечка: рецепти для здоров'я з ягодами і травами

27.11.2016   14:32Агенцiя

Рідкісний імунітет безболісно витримає випробування, які чекають його в період холодів на кожному кроці. Ось чому важливо зміцнювати його всіма доступними способами. У цьому сенсі колосальну цінність для здоров'я представляють всілякі ягоди і трави.

Шлунок як годинник

Які ягоди корисніше для здоров'я, свіжі або сушені? Як не дивно, родзинки перевершує виноград з цінних властивостей. Темні сорти особливо корисні для серця і травної системи.

Промиваємо 100 г родзинок, 100 г журавлини і 250 г вівса. З'єднуємо їх в каструлі, заливаємо 2 літрами води і доводимо до кипіння. Отриманий відвар залишаємо на 3 години, проціджуємо і змішуємо з 50 г меду. Приймають зілля теплим, по склянці 3 рази в день. Воно налагоджує травлення і відмінно тонізує серце.

Ліки від кашлю

Дуже корисний для здоров'я рецепт з родзинками і молоком.

Висипаємо у каструлю з товстими стінками по 100 г промитого родзинок і вівсяних пластівців.

Заливаємо їх 500 мл молока кімнатної температури, підігріваємо до моменту закипання і відразу прибираємо з вогню. Укутуємо каструлю теплою ковдрою і витримуємо дві години. Потім пропускаємо відвар через сито і додаємо мед за смаком. Для профілактики застуди його п'ють 2 рази на день по половині склянки перед їдою. А ще такий напій чудово лікує тривалий кашель.

Еліксир життя

Рецепти з шипшиною для здоров'я - це збірка життєво важливих елементів. Щоб отримати їх в повному обсязі, досить приготувати звичайний настій.

Розминаємо 40 г свіжих ягід шипшини в ступці і заливаємо в термосі 1 літром гарячої води. Не варто брати окріп, оскільки вітамін C руйнується при температурі вище 80 ° C. Щільно закупорюють термос і витримуємо ягоди хоча б 3 години. В ідеалі залишити їх на всю ніч. Для лікування застуди можна додати в настій 1 ч. л. меленого імбиру.

Користь з витримкою

Знавці запевняють, це найкращі ліки для імунітету

У сухому вигляді ягоди шипшини зберігають абсолютно всі корисні якості, якими їх нагородила природа. Оздоровлююча настоянка з них вийде на славу. Подрібнюємо 5 ст. л. ягід шипшини, висипаємо з шкіркою лимона в скляну банку. Додаємо 6 ст. л. цукру, 400 мл горілки і 600 мл води. Закриваємо банку кришкою і ставимо в темне місце на місяць. Не забувайте періодично струшувати її вміст. Приймають настойку по 25 мл раз в день. Знавці запевняють, що це найкращі ліки для імунітету.

Калина прекрасна

Калина на меду - один з кращих рецептів з ягодами для здоров'я.

Перемелює в блендері 500 г ягід калини, після чого ретельно віджимають через марлю. Нам потрібно повністю позбутися від дрібних кісточок і жорсткої шкірки. Але не поспішайте їх викидати: з вичавок вийде відмінний вітамінний морс.

Отже, очищену ягідну масу з'єднуємо з 200 г меду і енергійно перемішуємо до повного розчинення. Цей засіб допоможе швидше розпрощатися з застудою, та й просто підніме настрій.

Цілюще тепло

Які трави корисні для здоров'я в холоди? Відповіддю є рецепт запашного трав'яного чаю з малиною. Змішуємо в термосі по 1 ч. л. чебрецю, материнки, кореня кульбаби і квіток липи. Висипаємо сюди ж жменю сушених ягід малини і заливаємо суміш 1 літром окропу. Потрібно, щоб настій насичувався ароматами протягом години, після чого його слід процідити.

За бажанням можна додати до трав'яного збору пару ложок листового чорного або зеленого чаю. А ласуни можуть покласти в чашку трохи меду.

Ковток спокою

Емоційні перевантаження і стреси не проходять безслідно і можуть добряче попсувати нервову систему.

Швидко привести її до тями допоможе особливий трав'яний збір, інгредієнти для якого є в будь-якій аптеці.

Змішуємо в скляній банці 3 ст. л. материнки, по 2 ст. л. квіток глоду і донника лікарського, по 1 ст. л. кореня валеріани і м'яти перцевої. Відміряємо 1 ч. л. суміші і заварюємо в 200 мл окропу протягом 10 хвилин. П'ють такий настій 3 рази на день по половині склянки перед їдою.

Чай для грації

Знаменитий монастирський чай - добре зарекомендував себе рецепт з травами для здоров'я.

Особливо коли мова заходить про постійний біль в суглобах або спині. Заливаємо 1 літром води 1 ст. л. брусниці, 1 ст. л. девясилу, 1 ч. л. звіробою і 1 ч. л. кропиви. Варимо суміш на малому вогні 15 хвилин, знімаємо з плити і наполягаємо ще 20 хвилин. Залишається додати 2 ч. л. чорного чаю, почекати 5 хвилин і процідити.

Такий чай м'яко зніме запалення суглобів вже після перших декількох застосувань.



М'ятне очищення

М'ята - універсальна трава, з якої приємно не тільки пити чай, а й приймати ванну. Спочатку приготуємо трав'яний відвар. Для цього заливаємо 100 г сухого листя м'яти 3 літрами води, доводимо до кипіння і настоюємо 10 хвилин. Робити це потрібно виключно в емальованому посуді. Отриманий відвар проціджують і вливаємо в ванну з водою температурою не вище 40 ° C. Після 15-20 хвилин такої процедури ви відчуєте, що втому як рукою зняло. А чистим стане не тільки тіло, а й думки.



Цілюща сила ягід і трав безмежна. Але перш ніж застосовувати ці та інші рецепти за призначенням, дізнайтеся більше про побічні ефекти і застереження.

І не забувайте, що навіть такі безцінні дари осені не є панацеєю.

Будьте здорові!

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини