Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:52:39

Найкращі напої та коктейлі від застуди

20.11.2016   11:56Агенцiя

Погода за вікном - і не зима, і не осінь. Вогко, холодно, на голову капає ні дощ, ні сніг, під ногами - хлюпає. Саме в таких умовах найлегше підхопити застуду.

Один з найважливіших засобів, який допомагає нам боротися із застудою, - це теплі напої. Рідина сприяє виведенню токсинів і мікробів з організму, запобігає появі сухості в горлі та носі, допомагає слизовим оболонкам залишатися відкритими. Крім того, існують певні чаї та настої, які мають протизапальну і жарознижуючу дію, прискорюючи процес одужання.

Заварюйте чай із трав - ромашки, звіробою, липового цвіту, м'яти, листа обліпихи, додаючи сушені малину чи суниці. Всі вони мають протизапальну, антибактеріальну, потогінну і сечогінну дії. А ще сприяють релаксації. Добре покласти в напій прянощі: імбир, гвоздику, кмин, кардамон, лавровий лист. Вони посилюють імунітет. Крім того, такий чай зі спеціями і чайною ложкою меду, якщо його пити постійно маленькими порціями, добре регулює температуру тіла, поступово повертаючи її до норми.

Лимон, м’ята, часник - коктейль від застуди



Вам знадобляться: 1 столова ложка листя м'яти, 1 склянку окропу, 1 чайна ложка меду, сік 1/4 лимона
1 ст. ложку листя м'яти перцевої залити склянкою окропу, нагріти 5 хвилин на повільному вогні, процідити і охолодити. Потім додати 1 ч. ложку меду і розмішати. Дрібно порізати зубчик часнику, покласти в миску і розтерти, потім віджати в цю ж миску сік 1/4 лимона, влити м'ятний настій з медом і все ретельно змішати. Випити теплим перед сном.

Напій з імбірем та апельсином



Якщо ви захворіли і вас переслідує слабкість, головний біль, розбитість, болі в м'язах і повна апатія, спробуйте приготувати напій з імбиром і апельсином, який дуже ефективно допоможе вашому організму відновитися. Напій з імбиру має зігріваючу й антисептичну дію, підсилює обмін речовин і дарує сили і бадьорість. Сьогодні точно відомо, що свіжий імбир містить понад десяток антивірусних компонентів, перешкоджає проникненню інфекції в організм, тому надзвичайно корисний для зміцнення імунітету. Багато хто готує імбирний напій з лимоном, але саме апельсин додає йому особливу родзинку.

Вам знадобляться: шматочок кореня свіжого імбиру, приблизно 3-4 см, 500 мл води, апельсин

Корінь імбиру потерти на дрібній тертці, покласти в чайник для заварювання або термос і залити гарячою водою (80 С). Залишити настоюватися на 10 хвилин. Із апельсина вичавити сік разом з м'якоттю. Додати його в настій імбиру. Більше нічого в цей чай додавати не потрібно. Через 15 хвилин чай з імбирем від застуди буде готовий. ВАЖЛИВО! Обов'язково пийте цей напій з МЕДОМ! Смак напою буде дуже насиченим, пряним, гострим, зігріваючим, дуже бадьорить, а мед буде його доповнювати, підсолоджувати і збагачувати.
Застереження: Не можна приймати напої з імбирем при температурі вище 38 С.

Безалкогольний глінтвейн


Вам знадобляться: 1 л виноградного соку, 1 яблуко, 3 шматочки лимона, 2 ст.л. родзинок, 2 зірочки бадьяна, 1 паличка кориці, 5-6 шт. гвоздики, мускатний горіх на кінчику ножа, 2 тонкі пластинки свіжого імбиру, мед за смаком (приблизно 1 ст.л.)

Імбир почистити, промити і нарізати тонкими пластинками. Яблуко нарізати на часточки. У каструлю налити виноградний сік, покласти яблуко, три часточки лимона, родзинки і цукор. Нагріти сік, не доводячи до кипіння. Як тільки сік почне братися бульбашками, вимкнути вогонь і додати спеції - гвоздику, бадьян, мускатний горіх, пластинки імбиру і корицю. Накрити каструлю кришкою і дати настоятися напою 10 хвилин. Подавати гарячим, розливши глінтвейн у чашки чи келихи, за необхідності можна підігріти напій.

Малиновий чай з липою



Із сухих квіток липи заваріть чай, додайте в нього сухі ягоди і листя малини. І залиште настоюватися на 30 хвилин. Якщо ягід малини немає, можна взяти і малинове варення.

Молоко з часником



Цей екстрений засіб допоможе вам стати на ноги за одну ніч. У тепле молоко потрібно додати 10 крапель соку часнику і випити на ніч. На ранок можна бігти на роботу!

Теплий чай з лимоном



Як тільки ви відчули, що починаєте хворіти, нанесіть застуді нищівного удару за допомогою великої дози вітаміну С. Половинку лимона наріжте дрібними шматочками і гарненько розітріть з цукром, а потім залийте теплою водою або чаєм, як вам більше подобається. Можна додати в напій трохи меду.
 
Відвар з квіток липи



Відвар з квіток липи має жарознижувальну, потогінну, протизапальну та відхаркувальну дію. Тому він дуже корисний при застуді, бронхітах і високій температурі. Сухі квіти липи потрібно залити гарячою водою (90-95 градусів) і дати настоятися протягом півгодини. Відвар можна пити сам по собі, з медом або цукром, додавати в звичайний чорний або зелений чай.

Настій шипшини



Шипшина - це найкраще джерело вітаміну С, тому більш корисного продукту для підтримки імунітету та його відновлення просто не існує. Настій з шипшини готують так: 2 ст. ложки сухих ягід потрібно залити 2 склянками гарячої води і дати настоятися протягом декількох годин (можна залишити на ніч). Пити по півсклянки 4 рази на день за 30 хвилин до прийому їжі. А якщо додати в настій ложечку меду, це лише посилить його корисні властивості.

Журавлиний морс



Журавлина багата вітаміном С, а морси та відвари з неї мають жарознижуючу дію, добре втамовують спрагу і перешкоджають розмноженню бактерій і мікробів. Для приготування морсу ягоди журавлини потрібно вимити і розтерти в мисці з цукром. Сік віджати через марлю в скляний посуд. Те, що залишилося в марлі, перекласти в каструлю, залити водою, довести до кипіння і кип'ятити 3-5 хв. Відвар процідити, додати журавлиний сік, перемішати та остудити.

Обліпиховий чай



За рахунок великого вмісту вітамінів С і Е обліпиха має тонізуючу дію й допомагає позбутися від застуди. Для приготування чаю потрібно 2 ст. ложки ягід обліпихи розтерти в ступці, додати 1 ч. ложку сухого чорного чаю, залити склянкою окропу і дати настоятися протягом 7-10 хвилин. Додати чайну ложку меду або цукру.

Морквяний сік з вершками



У моркві міститься багато каротину і вітаміну А, а її вживання в їжу допомагає зміцнити імунітет, запобігає появі авітамінозу, а також підвищує загальну опірність організму хворобам. Вітамін А засвоюється краще разом з жирами, тому в свіжовичавлений морквяний сік рекомендується додати трохи жирних вершків або рослинної олії.

Чай з імбиром



Корінь імбиру допомагає підвищити імунітет і зміцнити організм в цілому. Також він має антиоксидантну, протизапальну, заспокійливу та спазмолітичну дію. Для приготування імбирного чаю невеликий шматочок кореня імбиру (1-2 см) потрібно натерти на тертці, залити склянкою окропу і дати настоятися. Розвести чорним або зеленим чаєм, додати 1 ч. ложку меду і 1 ст. ложку лимонного соку.

Тепле молоко з медом



Тепле молоко з медом - один з найефективніших лікарських засобів від застуди, кашлю та болю в горлі. Цей простий рецепт добре відомий кожному з нас ще з дитинства, коли нас так лікували мами і бабусі. Крім того, цей напій пом'якшує горло і знімає біль при ковтанні. Потрібно лише звернути увагу, щоб молоко було теплим, але не дуже гарячим, адже при високій температурі мед втрачає свої корисні властивості.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини