Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 09:44:55

Які курячі яйця купувати – білі чи коричневі?

06.11.2016   12:59Агенцiя

Oпиняючись перед полицями з лотками курячих яєць, господині постають перед дилемою: якого кольору яйця обрати. Особливо якщо крім кольору, вони відрізняються ще й за ціною. Можливо, виробник знає те, чого не знаємо ми?

Різниця – в курячих «генах»

Відтінок шкаралупи курячого яйця – справа виключно «спадкова». Тобто певні породи курей, зазвичай зі світлим пір’ям, несуть білі яйця, а руденькі несучки – переважно коричневі.

Товщина шкаралупи – не показник

Думка експертів з цього приводу одностайна: міцність шкаралупи повністю ідентична як у білих, так і у коричневих яєць. Товщина оболонки яйця знову ж таки залежить від несучки: молоді кури зазвичай відкладають більш міцні яйця. Старші ж птиці вже такого здоров’я не мають, мінералів у організмі менше, а тому і їх яйця мають більш тонку шкаралупку.

Який колір корисніший?

Кулінарні фахівці стверджують, що колір шкаралупки зовсім не впливає на якість і вміст вітамінів і мінералів. Більше того, немає навіть різниці у смакових властивостях і тих, і інших. Тож для хорошої яєчні однаково добре підійдуть як коричневі, так і білі яйця.

Коричневий – улюблений колір домашніх несучок

Найчастіше яйця домашніх курей мають саме коричневий або світло-коричневий відтінок. Крім того, відрізняється і серединка – жовток, як правило, насиченого жовтого а той жовтогарячого кольору. Але ця кольорова гамма – виключно заслуга корму, яким годують курей у домашньому господарстві.

За корм доплачує споживач?

Насправді, завищена ціна на коричневі яйця – не більше, ніж звичайнісінька спекуляція на їх начебто «домашньому» вигляді. Виробники стверджують, що породи курей з рудим пір’ям, які несуть коричневі яйця, зазвичай крупніші за білих, а відтак вимагають більше корму. От ці витрати на корм і компенсуються більш високою ціною. Але ж яйця від того кориснішими не стають. То чи варто платити більше?

Білі яйця — для великодніх крашанок

Незважаючи на те, що темна шкаралупа вже від природи має певний кольоровий пігмент, все ж таки фарбуванню краще піддаються білі яйця. Чи то харчовий фабричний барвник, чи звичайнісіньке цибулиння — насиченіший колір після фарбування матимуть яйця саме з білою шкаралупкою. Тож майте на увазі цей факт, готуючись до Великодня.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.