Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:48:50

П’ять поштовхів до успішної розповіді, і як вони можуть допомогти вам одержати роботу

02.10.2016   15:33Агенцiя

Письменник Філіп Пуллман писав: «Історії – це речі, які ми потребуємо найбільше, після харчування, домівки та спілкування».

Чи ми говоримо про життя, бізнес, а чи про мистецтво, уміння висловлюватись є важливим навиком. Мабуть, навіть таки найважливішим навиком. Але це не означає, що воно притаманне нам від природи.

Чи це ваша особиста біографія, чи резюме для компанії розміром із сторінку, чи презентація для важливого клієнта, у якій коротко міститься усе важливе, все ж залучення нарації є важливим фактором. Тому ми повертаємося до артиста, коміка та гуру розповідей Девіда Кребба, щоб поділитися концепцією його письма. Вона називається «П’ять поштовхів до розповіді», і ви можете використовувати її для того, щоб зробити будь-яку історію цікавою, захоплюючою та незабутньою.

Наприклад, скажімо, ви є бізнесменом, але схиблені на ілюструванні та стрибаєте від великих фінансів до фрілансу, і тепер прагнете кращої посади. Коли інтерв’юер питає про історію вашої роботи, ви розповідатимете, наскільки важливими є ваша освіта, ваша чудесна етика в роботі і ваша пристрасть до посади. «П’ять поштовхів…» допоможуть вам потрапити в ціль і тримати вашу аудиторію у захопленні. Ось як воно працює:

Поштовх перший: Вступ.

Тут ви можете встановити сцену і розповісти своїм читачам все, що їм потрібно знати, щоб зрозуміти чому те, що ви збираєтеся розповісти, є важливим. Згідно із Краббом, це єдиний поштовх, який має бути включеним у будь-яке резюме.

Приклад: Хоча моєю формальною освітою є бізнес, я завжди божеволів від ілюстрування. У школі мої підручники були розмальовані ескізами замість нотаток, і я звик заглядати до класів каліграфії та малювання за кожної нагоди.

Поштовх другий: Підбурювання до випадку.
Ваша історія викликає у читача запитання, коли головний герой (ви чи ваша компанія) зіштовхнувся з проблемами. Це чудовий момент, щоб показати вразливість: люди зазвичай побоюються це робити у сценаріях для професії, але воно все ж спрацьовує, коли виходить вдало. Якщо ви ділитеся своїми поразками та прагненнями спочатку, досягнення, які ви описуєте згодом, вплинуть на аудиторію значно більше з того моменту, коли вони почнуть вболівати за ваш успіх.

Приклад: Після закінчення школи я був прийнятий на роботу у Goldman Sachs як молодший спеціаліст. Я був предметом заздрості всіх моїх колег, розумів, що мені пощастило отримати таку високооплачувану роботу одразу після школи, але частина мене знала, що щось було не зовсім правильно, і я відчував себе самозванцем, коли щоранку одягав свій костюм.

Поштовх третій: Підвищення ставок.
Ряд моментів, які мають значення і контекст для розгортання оказії. Це найкраще місця для того, щоб повідомити особливі деталі, що зроблять вашу історію більш незабутньою. Люди скляніють, коли ви надто багато концентруєтесь на «широких мазках»; деталі дають вашій історії місце та ім’я. Кребб каже: «Це може бути так просто, як різниця між «Я вступив у Коледж мистецтв у Детройті» порівняно з « Я вступив у коледж в Детройті – ти знаєш, Мотор сіті, але я вибрав Художню школу замість роботи в General Motors.» У цей момент ваша аудиторія повинна загорітись випадком і бути заінтригованою тим, чим усе закінчиться.

Приклад: Хоч я працював багато годин, я поспішав додому, відкривав Illustrator і проводив свої ночі за малюванням ескізів для дитячих книг, розроблянням логотипів для друзів, і розвитком цілого складу героїв, будучи натхненним співробітниками та знаменитостями. Інколи я забував повечеряти, тому що я був занурений у все творче навколо себе. Це були божевільні часи, і, безумовно, ненадійні.

Поштовх четвертий: Головна подія.
Це те місце, де ми бачимо розгортання випадку, що приходить в голову (так звана кульмінація). Це також відповідь на запитання, яке ми ставили у другому поштовху, де головний герой вирішує дилему: чи має трапитися поворот, а чи зміна (навіть якщо це всього лише зміна ставлення).

Приклад: Після двох років безсонних ночей я знав, що маю щось змінити. Я закінчив бізнес школу і знав, що мені потрібно дати своєму креативу можливість до зростання, навіть якщо почнуться прощальні помахи моїм стабільним доходам. Отож я залишив свою першу корпоративну роботу і розраховував лише на себе, доводячи своїм друзям та сім’ї власну божевільність.

Поштовх п’ятий: Рішення.
У п’ятому поштовху ви маєте можливість підкреслити усе, що робить вашу історію унікальною. Якщо ви щойно описали поразку чи сумнів, це якраз час, щоб осмислити все, чого ви навчилися. Це також момент, де ви можете спробувати розрекламувати щось, якщо ви використовуєте своє висловлювання як частину презентації, чи нагадати про свою компетенцію під час вступу на роботу.

Приклад: Відтоді я творив нові роботи практично щодня, в тому числі лінію вітальних листівок і фрілансові ілюстрації до дитячих книг. Із усім цим у своїй голові я готовий до наступного рішення, і я впевнений, що робота в команді [вставити про чудову креативну команду тут] є абсолютно найкращим кроком для мене.

http://openstudy.org.ua/

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини