Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 17:13:52

Про каву. Цікаво і з інфографікою

02.10.2016   13:37Агенцiя

Наша активність, як інтелектуальна, так і фізична, найчастіше залежить від нашого розпорядку дня, психологічного налаштування та харчування.

1. Кава стимулює мозкову активність

У каві міститься кофеїн, який в малих дозах стимулює мозкову активність, покращує обмін речовин у організмі, підвищує фізичну витривалість та стимулює приплив енергії. Також відомо, що кава короткочасно покращує увагу та здатність концентруватися, особливо коли людина втомлена.

Але у великих дозах (більше двох чашок напою за раз) кофеїн призводить до занепаду мозкової діяльності та виснаження організму. Тому не варто пити каву чашку за чашкою – від цього більше сил та енергії Ви не отримаєте, а навпаки – може часто змінюватись настрій, Ви можете нервувати та бути дуже емоційним. До речі,  відомо, що смертельна доза – це приблизно 60 чашок кави за 4 години.

2. Не слід боятись пити каву на ніч

Молекули кофеїну починають активуються через 15 хвилин після споживання кави і вже через годину припиняють діяти на організм людини. Кофеїн повністю виводиться з організму через 2-5 годин після споживання напою – цей показник залежить від особливостей організму людини. А те, що після чашки кави хтось не може довго заснути – це міф і психологічна пастка, самонавіювання.

3. Кофеїн як наркотик.

Звичайна чашка кави містить 150 міліграм кофеїну – медики зазначають, що це «лікувальна доза». В свою чергу, багато вчених стверджує, що кофеїн – це наркотична речовина, адже він збуджує ті ж сектори головного мозку, що й деякі наркотики (героїн, кокаїн, амфітамін).

Звикання відбувається непомітно, тому краще не зловживати. При зловживанні кавою можуть виникнути проблеми зі сном, головні болі, шлунково-кишечні розлади, депресивний стан, часта зміна настрою, прискорене серцебиття та пульс, тремтіння м’язів, нервовість та роздратованість. Загалом, кофеїн міститься не тільки в каві, але й в какао, шоколаді, Кока-Колі, чаї, енергетиках та ін. Тому іноді діти отримують стільки ж (а часом і більше) кофеїну з шоколаду та напоїв, як і дорослі з кави.

Кофеїн — ксантиновий алкалоїд, знаходиться у листі бобів кавового дерева, чаю, мате, ягодах гуарани, а також у невеликих кількостях у какао та горіхах кола. Вперше безколірні та оксамитові кристали слабогіркого смаку вдалось виділити з кавового екстракту французьким вченим Пеллетьє та Каванту у 1828 році.

4. Кава і здоров’я.

Чашка кави без молока та цукру не містить калорій. Каву краще пити після прийому їжі – в ній містяться кислоти, які стимулюють шлункову діяльність та перетравлення їжі. Тому слід уникати споживання кави на порожній шлунок – це може призвести до виразки. Кава, зокрема кофеїн ефективний при головних болях, мігренях, здатний знизити ризик розвитку хвороби Паркінсона та Альцгеймера. Ще батько сучасної біології, Карл Лінней, лікував своїх хворих від мігрені кавою, яка здатна звужувати судини.

5. Рейтинг відомих кавоманів.

Відомий філософ Вольтер випивав до 50 чашок кави в день, в свою чергу представник французького реалізму Оноре де Бальзак щодня коштував близько 60 чашок кави. Іншими «фанатами» кави були композитор Людвіг ван Бетховен, який заварював каву рівно із 64 зерен та ще один філософ Жан-Поль Сартр, який годинами смакував каву з однієї і тієї ж чашки у «Cafe de Flore». Ще однією «кавовою зіркою» можна назвати імператрицю Катерину ІІ, на одну чашку якої приходилось 81,9 г. кави, а це 4 чайні ложки.

6. Кава з наукової точки зору.

Доведено, що любов до кави у нас в крові: нещодавно вчені відкрили CYP1A2 ген, який відповідає за те, як і скільки людина п’є кави. Ще один цікавий факт: для істинних прихильників кави астрономи Карл Глейзбрук та Айван Болдрі з університету Джонса Хопкінса  зробили цікаве відкриття: наш Всесвіт має кавовий колір.
Також, вагому роль у популяризації кави відіграли хіміки. Наприклад, першу версію розчинної кави у 1901 році створив Саторі Като, вчений-хімік з Чикаго. Тепер хіміки нам ще й підказують, що в каві міститься близько 1200 хімічних компонентів, а 800 з них – ароматичні з’єднання, які і складають смак та аромат кави.

300 чашок
на рік випиває середній українець

Письменник Віктор Гюго використовував її як фарбу для своїх картин, художник-сюрреаліст Сальвадор Далі бачив естетичну красу у проливанні її на сорочку, а письменниця та феміністка Жорж Санд вважала, що її найкраще готує композитор Фридерік Шопен. І все це про каву! І для справжніх шанувальників цього напою, ми радимо ознайомитися із простою історією розвитку кавової культури в світі.

ОS

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини