Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 29 липня, 03:20:19

І корисна, і смачна: 6 оригінальних рецептів приготування печінки

25.09.2016   10:29Агенцiя

Печінка надзвичайно корисна для організму людини. Лише той факт, що у ній міститься залізо, яке необхідне для синтезу гемоглобіну, а отже кровотворення, робить цей продукт просто незамінним.

У складі печінки одночасно присутні білки, жири і вуглеводи. Зокрема, майже чверть печінки становить вода — більше 70%. Білка — близько 18%, а от жиру зовсім мало — всього 2-4%. Вміст корисних складових у печінці величезний – це і вітаміни груп A, D, E, K, С, В, а також мікро- та макроелементи магній, цинк, калій, кальцій, фосфор, тощо.

Обираємо і готуємо печінку правильно

При термічній обробці корисні властивості печінки не втрачаються. Правильно приготована з печінки страва забезпечує організм денною нормою вітамінів груп А, В, С. Через те, що у печінці мітиться багато білків, цей продукт вважається дієтичним. Існує навіть печінкова дієта, яка дозволяє скинути вісім зайвих кілограмів. Однак лікарі не радять використовувати таку дієту довше двох тижнів.

Цікаво, що користь і навіть смак печінки залежать від віку тварини. Свіжа печінка в ідеалі має бути гладенькою, світло-коричневого або світло-червоного кольору. Якщо її надрізати, розріз має бути вологим, червоно-коричневим.

Перед тим, як купувати печінку, потрібно знати найнеобхідніші правила. Приміром, теляча печінка — світлого червоно-коричневого кольору. Важить вона від одного кілограма до двох з половиною. Страви з цієї печінки рекомендовано солити незадовго до готовності і не перетримувати на вогні, інакше вони будуть жорсткими і втратять значну частину корисних елементів.



Відварена печінка прекрасно поглинає жир, саме тому її використовують для приготування паштетів, ковбас, тощо. Також телячу печінку можна тушкувати, смажити, запікати, готувати різні начинки та багато іншого.

Що стосується, власне, яловичої печінки, то вона не така смачна, як теляча. У неї дещо гіркуватий смак і вона не така ніжна. Яловича печінка — темна, червоно-коричнева. Вага її – приблизно 5 кілограмів. Однак при правильному приготуванні ця печінка також є досить смачною. Для цього перед приготуванням її кілька годин потрібно потримати в молоці. Перед приготуванням з печінки потрібно зняти плівку, і лиш тоді вимочувати і приправляти.

Схожою на яловичу печінку є свиняча. Вона також має специфічний смак, дещо гірчить і не є такою ніжною, як теляча. У розрізі вона пориста і зерниста, а важить 1-1,2 кілограм.

Приготувати печінку значно швидше, ніж м’ясо. До того ж, страви з печінки засвоюються організмом людини набагато краще, ніж м’ясні. Але потрібно суворо дотримуватися часу, інакше вона просто стане жорсткою і несмачною, а корисні її речовини просто зруйнуються.

Варити печінку потрібно хвилин 40. Якщо відварювати її не цілою, а шматочками – часу на це потрібно значно менше. Її готовність можна перевірити так: проткнути ножем, має витекти світла рідина, без крові.

7 простих і надзвичайно смачних страв, які змусять вас полюбити печінку

У світовій кулінарії рецептів страв з печінки просто безліч, тому вибрати кращі з-поміж них направду важко. Однак є багато людей, зокрема діти, які навіть вигляду печінки не можуть терпіти. Тому, як варіант, для них потрібно готувати більш різноманітні та вишукані страви, у яких печінка сприймається значно краще, ніж, приміром просто смажена чи відварена.

1. Запіканка з печінки і картоплі

Інгредієнти: 250 г картоплі, 4 яйця, 100 г печінкового фаршу, 100 г твердого сиру, панірувальні сухарі, жир, сіль.

Як приготувати. Картоплю відварити, очистити, просмажити шматочками на жирові, додати яйця, перемішати. Половину картоплі викласти на змащене жиром і посипане сухарями деко, потім печінковий фарш і накрити картоплею, що лишилася. Зверху посипати сухарями, покласти ще трішки жиру. Готувати страву в духовці хвилин 30. Незадовго до готовності присипати зверху тертим сиром.

2. Печінкові оладки

Інгредієнти: 1 кг печінки, 2 цибулини, 2 яйця, 3 зубки часнику, 3 ст. ложки борошна, сіль, перець, олія, сметана, зелень.

Як приготувати. Печінку і цибулю перекрутити через м’ясорубку, додати яйця, часник, сіль, перець, борошно, перемішати і поставити в холодильник на 3 години. Викладати ложкою на сковорідку і смажити на олії до зарум’янення. Готові оладки викласти у форму для запікання, добре змастити сметаною і присипати зеленню. Форму накрити фольгою і поставити в духовку на невеличкий вогонь на 20-30 хвилин.

3. Пудинг з печінкою і грибами

Інгредієнти: 600 г печінки, 100 г розтопленого вершкового масла, 100 г сушених білих грибів, 1 ст. ложка борошна, 1 скл. сметани, 1 цибулина, 6 жовтків, 4 білки.

Як приготувати. Гриби помити, відварити. Печінку порізати великими шматками, покласти в каструлю, додати столову ложку масла, цибулину і трішки води. Тушкувати печінку, доки вона стане світлою. Охолодити, перекрутити через м’ясорубку разом із вареною цибулею, додати 100 г сметани, жовтки і білки, перемішати. Викласти масу в змащену маслом і посипану сухарями каструлю. Накрити кришкою і поставити варити на пару на 3-3,5 години. З маслом, що лишилося, розтерти борошно, додати дрібку солі, півсклянки грибного бульйону, який лишився після відварювання грибів, варити доки маса стене густою, додати сметану. Готовий пудинг порізати на порції, полити соусом.

4. Печінка, фарширована копченим салом

Інгредієнти: 250 г печінки, 1 цибулина, 1 ст. ложка панірувальних сухарів, 30 г копченого сала, 1 ст. ложка подрібненої петрушки, 2 яйця, 2 ст. ложки сметани, 2 ст. ложки олії, сіль.

Як приготувати. Сало і цибулю порізати невеликими кубиками. В сковорідку налити олію, додати сало з цибулею, петрушку, панірувальні сухарі, посолити і обсмажити. Додати сметану, яйця, ретельно перемішати і смажити ще 2 хвилини на маленькому вогні. В шматкові печінки зробити глибокий надріз, нафарширувати і обсмажити на олії з обох боків. Перекласти печінку у форму для запікання і пекти хвилин 40 при температурі 180 градусів. Розрізати на шматки і прикрасити петрушкою.

5. Печінковий паштет з коньяком

Інгредієнти: 1,5 кг печінки, 200 г цибулі, 200 г моркви, 200 г вершків (жирністю 33%), 300 г вершкового масла, 100 г часнику, 200 мл коньяку, 100 мл олії, сіль, перець, мускатний горіх, майоран.

Як приготувати. Печінку добре очистити, порізати великими шматочками і обсмажити кілька хвилин на олії. Моркву і цибулю дрібно порізати, трішки обсмажити на олії. Додати мускатний горіх, часник, коньяк. Постійно помішуючи, тушити овочі, доки випарується коньяк. Додати печінку, тушити до готовності. Коли печінка трішки схолоне, збити її у блендері та перетерти через дрібне сито. М’яке вершкове масло збити блендером і додати до печінки. Викласти паштет у змащену олією форму для запікання і випікати при температурі 180 градусів 35 хвилин. Паштет охолодити і поставити в холодильник на дві доби.

6. Лаваш із печінкою

Інгредієнти: 100 г печінки, 2 квадратних листки лаваша, 2 картоплини, 1 морквина, 2 яйця, 100 г плавленого сиру, спеції.

Як приготувати. Печінку очистити від плівки, вимочити в молоці, разом з морквою перекрутити через м’ясорубку, обсмажити на олії. Картоплю потерти на дрібній тертці, обсмажити на олії і запекти з одним яйцем, як омлет. Яйце відварити, охолодити. Розстелити лаваш, умовно розділити його на частини, на одну з яких викласти подрібнене яйце, картопляний омлет, печінку і натертий сир. Згорнути рулетом. Інгредієнтів має вистачити на 2 лаваша. Поставити рулети в холодильник мінімум на 3 години. Порізати шматочками.

7. Салат з печінкою і морквою по-корейськи

Інгредієнти: 120 г моркви по-корейськи, 250 г курячої печінки, 70 г твердого сиру, 3 яйця, 2 ст. ложки майонезу, сіль, перець, зелень.

Як приготувати. Печінку відварити до готовності в солоній воді. Яйця відварити. Печінку і яйця порізати невеликими кубиками, сир потерти на великій тертці. Все змішати, додати спеції, майонез.



Як бачите, страв з печінки дійсно багато. Усі вони прості і легкі у приготуванні. Але – направду смачні, що вже аж просто зараз кортить посмакувати котроюсь із них. Тож, гайда купувати печінку. Головне, щоб вона була екологічно чистою та максимально свіжою. В такому випадку страви з неї будуть не просто смачними, а й поживними і корисними.

Останні новини Чернігівщини

День боротьби із гепатитами: що треба знати про хворобу?

День боротьби із гепатитами: що треба знати про хворобу? 17:36

Його мета – підвищення обізнаності громадськості щодо симптомів, методів діагностики, лікування та профілактики гепатитів, а також привернення уваги урядових та неурядових організацій до необхідності надання підтримки людям, що живуть з цією хворобою.

Податкова проводить зустрічі з керівниками підприємств-боржників області

Податкова проводить зустрічі з керівниками підприємств-боржників області 17:27

Питання податкового боргу перебуває на контролі податкової і з метою недопущення накопичення боргів та погашення існуючих триває постійний діалог керівництва податкового органу з керівниками підприємств-боржників області.

Уряд провів співбесіду з кандидатом на посаду голови Чернігівської ОДА

Уряд провів співбесіду з кандидатом на посаду голови Чернігівської ОДА 17:13

Кабінет Міністрів провів співбесіду з кандидатом на посаду Чернігівської обласної державної адміністрації В’ячеславом Чаусом.

За минулу добу в Чернігівській області виявлено 5 нових випадків COVID-19

За минулу добу в Чернігівській області виявлено 5 нових випадків COVID-19 16:15

За даними Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА, станом на 28 липня в області зафіксовано п'ять нових випадків COVID-19.

Прилуцькі поліцейські затримали підозрювану в крадіжці майже 140 тисяч гривень з оселі пенсіонерки

Прилуцькі поліцейські затримали підозрювану в крадіжці майже 140 тисяч гривень з оселі пенсіонерки 16:14

Впродовж кількох годин після надходження повідомлення про злочин співробітники Прилуцького районного відділу поліції встановили особу зловмисниці та затримали її.