Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:37:31

Шарлотка, якої ви ще не знали: 10 цікавих рецептів

04.09.2016   17:50Агенцiя

Пухкий бісквіт з яблуками – простий і довершений варіант приготування відомої з дитинства випічки.

Ніжний, наполовину заповнений яблуками пиріг не просто смачний, а й у порівнянні з іншою випічкою, низькокалорійний. Тому відмовитися від його шматочка не в силі навіть найсуворіші противники солодкого.

Чому пиріг має саме таку назву і як його готували раніше

Існує кілька варіантів оповідок щодо історії виникнення шарлотки. Одна з них говорить, що назва виникла від староанглійського слова «charlyt», що в перекладі означає як страва з заварним кремом, так, власне, і готували шарлотку з початків її виникнення.



Також існує думка, що пиріг отримав свою назву в честь дружини короля Георга третього – Шарлотти. Королева дуже сильно любила яблука, тож рецепт з ніжного тіста і яблук став її улюбленим.

Інша історія – про кохання. Молодий кондитер до безтями закохався в дівчину Шарлоту, і, щоб привернути її увагу до себе, придумав цей простий рецепт пирога з яблуками. Випічка на стільки сподобалася дівчині, що вона також закохалася в хлопця.

Як не дивно, але спочатку шарлотка готувалася не з бісквітних коржів, а хліба. Аби не викидати черствий хліб, був придуманий смачний десерт до чаю. Шарлотку у Франції також готували з хліба. Білий хліб, яблука, лікер, заварний крем – були основними інгредієнти цього десерту.

Англійці готували пиріг з бісквітного печива, перемазаного вершковим кремом і солодкими начинками. Все закріплювалося за допомогою желе.

Визначення шарлотки є навіть у словнику Даля, де вона означає круглий пиріг з варенням. Хоча насправді ця страва готувалася виключно зі свіжими ягодами і фруктами.



10 несподіваних варіантів приготування шарлотки

Звісно, є класичний варіант приготування шарлотки, його готують всі, всюди і багато років. Однак, трішки проявивши фантазію, поекспериментувавши зі складниками, ви отримаєте ще більш довершену і смачну випічку. А головне – ваша давно улюблена страва отримає нове життя, відтак готувати її можна буде ще частіше, і в різних варіаціях – так вона не набридне ні вам, ні вашим близьким, а смак її дивуватиме всіх ще більше.



Тож розпочнемо з класичного варіанту приготування шарлотки, такого, який готували ще наші бабусі.

1. Простий рецепт шарлотки з яблуками

Інгредієнти: 5 середніх яблук, 370 г борошна, 200 г вершкового масла, 3 яйця, 200 г цукру, 2,5 ч. ложки розпушувача, 70 г світлих родзинок (за бажанням), абрикосове варення – для змащування, дрібка солі.

Як приготувати. Духовку розігріти до 180 градусів. Яблука почистити, порізати тонкими скибочками. Збризнути лимонним соком. Міксером збити масло і цукор, по одному додати яйця. Борошно, розпушувач і сіль перемішати — всипати у готову суміш. Додати родзинки і перемішати. На форму для запікання розстелити пергамент і викласти тісто. Зверху віялом розкласти яблука, змастити їх варенням. Випікати 40-45 хвилин.



2. Шарлотка яблучна зі сливами

Інгредієнти: 3 яблука, 1 лимон, 5 великих слив, 4 яйця, 60 г цукру, 130 г борошна, 100 мл вершків 20-ти відсоткової жирності, дрібка солі, ванільний цукор, цукрова пудра, кориця – для прикрашання.

Приготування. Духовку розігріти до 190 градусів. Яблука очистити від шкірки і серцевини, порізати дрібними кубиками. Збризнути їх лимонним соком, посипати ванільним цукром і тертою цедрою лимона. Додати половинки слив. Муку просіяти, додати яйця, перемішати вінчиком. Поступово влити вершки, додати цукор, сіль, все збити міксером. Додати яблука, сливи і перемішати. Викласти тісто в змащену форму або вистелену пергаментом, розрівняти і випікати 35-40 хвилин. Вийняти з духовки, охолодити, посипати цукровою пудрою, а боки – корицею.



3. Шарлотка з вишнями

Інгредієнти: 200 г цукру, 250 г вершкового масла, 5 яєць, 1 скл. борошна, 1 ч. ложка розпушувача, 120 г крохмалю (можна кукурудзяного), 300-400 г вишень (свіжих або заморожених).

Рецепт. Духовку розігріти до 200 градусів. Вершкове масло збити міксером, поступово додаючи цукор. Додати яйця і теж збити. Борошно просіяти, додати розпушувач і крохмаль. Суху суміш всипати в тісто і при цьому продовжувати збивати. Форму для запікання вистелити пергаментом, його змастити маслом, викласти тісто. Зверху покласти вишні. Випікати 30-40 хвилин.



А тепер гурмани, приготуйтеся, адже наступний рецепт спеціально для вас.

4. Ягідна шарлотка з білим шоколадом

Інгредієнти: 120 г молока, 200 г сметани, 100 г вершкового масла, 280 г борошна, 100 г цукру, 2 яйця, цедра невеличкого лимона, 1 ч. ложка ваніліну, 1 ч. ложка розпушувача, 200 г білого шоколаду, 200 г будь яких ягід (можна і заморожених).

Як приготувати. Духовку розігріти до 180 градусів. Вершкове масло розтопити, охолодити, змішати з молоком, сметаною, яйцями, цедрою лимона і ваніліном. В іншій посудині ретельно перемішати просіяне борошно, розпушувач і цукор. З’єднати з готовою сумішшю, перемішати дерев’яною лопаткою. Шоколад подрібнити на маленькі шматки і додати в тісто. Також додати ягоди. Обережно перемішати тісто знизу вверх. На форму для запікання виложити пергамент, вилити тісто, випікати 50 хвилин.



Наступну випічку готуємо з виноградом, власне, так вона і називається — шарлотка з виноградом.

5. Шарлотка з виноградом

Інгредієнти: 50 г вершкового масла, 2 яйця, 50 мл олії з виноградних кісточок (можна замінити оливковою), 130 г коричневого цукру, 1 ч. ложка ванільного цукру, 210 г борошна, 1 ч. ложка розпушувача, 0,5 ч. ложки солі, цедра одного лимона, цедра одного апельсина, 60 мл молока, 300 г винограду без кісточок.

Як приготувати. Вершкове масло розтопити і охолодити. Яйця перемішати з цукром, виноградною олією, ваніліном і розтопленим маслом. Все збити міксером. Просіяне борошно перемішати з розпушувачем, сіллю і двома видами цедри. З’єднати з готовою сумішшю, влити молоко і дуже швидко перемішати. Але не довго, грудочки зникнуть – годі перемішувати. На форму для випікання вистелити пергамент, вилити частину тіста, розкласти частину винограду і залити тістом, що лишилося. Випікати 10 хвилин, після чого дістати, посипати зверху залишками винограду і випікати ще 30-40 хвилин. Дати випічці відпочити 15 хвилин, тоді дістати з форми.



До наступного рецепта шарлотки входять особливі складники, які додають їй дуже незвичного, але благородного смаку.

6. Пряна шарлотка з яблуками

Інгредієнти: 300 г борошна, 2 ч. ложки розпушувача, 1/3 ч. ложки соди, 1 ч. ложка з гіркою кориці, 1 ч. ложка кардамону, 0,5 ч. ложки солі, 180 г масла, 150 г цукру, 1 ч. ложка ванільного цукру, 2 яйця, 120 мл молока, 2 великих яблука, 5 ст. ложок коричневого цукру, сік половини лимона.

Як приготувати. Духовку розігріти до 180 градусів. Просіяне борошно перемішати з розпушувачем і содою, посолити. М’яке вершкове масло збити зі звичайним цукром і ваніліном. Не перестаючи збивати, по одному додати яйця. Борошно змішати з борошном, влити молоко і ще раз ретельно перемішати, але вже не міксером, а ложкою чи лопаткою. Яблука очистити від шкірки і серцевини і порізати тонкими кружальцями. На форму вистелити пергамент, змастити його маслом і посипати півтора столовими ложками коричневого цукру. Збризнути лимонним соком і знову посипати тією ж кількістю цукру. Половину тіста вилити в форму і акуратно викласти половину яблук. Залити іншою частиною тіста, а зверху викласти яблука, що лишилися. Зверху їх присипати коричневим цукром – 2-ма столовими ложками. Випікати 50-60 хвилин.



7. Шарлотка з грушками

Інгредієнти: 500 г грушок, 2 яйця, 180 г цукру, 200 мл натурального йогурту чи ряжанки, 250 г борошна, 1 ч. ложка розпушувача, 0,5 ч. ложки солі.

Як приготувати. Духовку розігріти до 200 градусів. Грушки очистити від шкірки і серцевини, порізати кубиками середньої величини. Яйця збити з цукром, додати йогурт, борошно, розпушувач, сіль. Ретельно перемішати і додати шматочки груш. На форму для запікання вистелити пергамент, викласти тісто. Випікати 40-45 хвилин.



8. Шарлотка яблучно-макова


Інгредієнти: 400 г борошна, 1 ч. ложка розпушувача, 250 г цукру, 150 г маку, 1 ч. ложка соди, 200 г вершкового масла, 4 яйця, цедра одного лимона, 2 ст. ложки лимонного соку, 200 мл натурального йогурту, 2 великих яблука.

Як приготувати. Духовку розігріти до 180 градусів. З’єднати борошно, розпушувач, цукор, мак і соду. Все ретельно перемішати. Масло розтопити і трохи охолодити. Змішати з яйцями, цедрою і соком лимона, йогуртом. Додати очищені і порізані кубиками яблука. З’єднати обидві суміші, швидко перемішати. Викласти тісто у форму з пергаментом, випікати 40 хвилин.



9. Яблучно-горіхова шарлотка на житньому борошні

Інгредієнти: 100 г вершкового масла, 2 яйця, 200 г цукру, 140 г пшеничного борошна, 1 ч. ложка розпушувача, 50 г житнього борошна, 3 яблука, 20 г вершкового масла, жменя волоських горіхів (або будь-яких інших), 2 ст. ложки цукру, 1 ч. ложка з гіркою кориці.

Як приготувати. Масло розтопити і охолодити. Білки відділити від жовтків. Білки збити у пишну піну. Не перестаючи збивати, додати жовтки, цукор, тонкою цівкою ввести розтоплене негаряче масло. Борошно просіяти, з’єднати з розпушувачем і житнім борошном мукою, змішати з тістом. У вистелену пергаментом форму вилити тісто. Яблука очистити від шкірки і серцевини і потерти на крупній тертці. Рівномірно викласти їх на тісто, і покласти шматочки масла (у нас лишилося 20 г). Випікати у розігрітій до 180 градусів духовці 50 хвилин. Подрібнити горіхи, змішати з 2-ма столовими ложками цукру і корицею. Посипати шарлотку і поставити допектися ще на 20 хвилин.



Порадувати свою кохану людину ви можете приготувавши пиріг за цим рецептом.

10. Яблучна шарлотка з родзинками та коньяком

Інгредієнти: 100 г родзинок, 300 мл коньяку, 30 мл окропу, 150 г цукру, 150 г вершкового масла, 2 яйця, 180 г борошна, 1 ч. ложка розпушувача, 2 яблука, 50 г мигдалю, 2 ст. ложки коричневого цукру.

Рецепт. Родзинки залити коньяком та окропом і лишити на цілу ніч. Збити цукор і масло, додати яйця і збивати далі. Борошно змішати з розпушувачем, додати до суміші, перемішати. Яблука очистити, нарізати скибочками. Форму вистелити папером для випікання, викласти половину тіста, рівномірно розкласти яблука, додати родзинки разом з рідиною, накрити тістом, що лишилося. Зверху посипати подрібненим мигдалем і коричневим цукром. Випікати 50-60 хвилин.

Якщо ви готуєте шарлотку взимку, коли немає свіжих яблук або ж вони дорого коштують, не варто відмовлятися від бажання поласувати вашою улюбленою випічкою. Адже до неї прекрасно підійдуть сухофрукти, такі як курага, родзинки, ананас, фініки, горіхи. Їх вам знадобиться всього лише жменька, а смак випічки буде просто неперевершеним.

Прикрасити шарлотку можна свіжими ягодами журавлини, брусниці, а також замороженими. До яблук у начинку можна додавати мандарини, шматочки ківі.

Тож вам лишається лише проявити свою багату фантазію і створити свій рецепт надсмачної шарлотки. І — насолоджуватись улюбленою випічкою в будь-яку пору року.

Сайт про їжу

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини