Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 10:18:23

14 серпня - Походження (винесення) чесних древ Животворящого Хреста Господнього

14.08.2016   09:30Агенцiя

14 серпня, в перший день Успенського посту, Православна Церква святкує походження (винесення) чесних древ Животворящого Хреста Господнього.

З того часу, як Син Божий освятив Хрест Своїми стражданнями, в ньому стала проявлятися незвичайна чудодійна сила. Про її прояві свідчить і історія свята.

Святкування було встановлено в Константинополі, а приводом послужили численні хвороби, часто починалися в серпні.

Зародження цього свята відноситься до 9 століття, а в 12-13 століттях він затвердився у всіх Православних церквах світу.

Походження (винесення) чесних древ Животворящого Хреста Господня. Русское назва свята «походження» — неточний переклад грецького слова, яке означає урочисту церемонію, хресний хід. Тому в назва свята додано слово «винесення».

У це свято в храмах покладається винос Хреста і поклоніння йому. За прийнятим нині в Російській Церкві чину, мале освячення води 14 серпня за новим стилем здійснюється до або після літургії. За традицією, разом з освяченням води здійснюється освячення меду. Тому в народі свято отримало назву «Медовий Спас».

Здійснюючи свято на честь Хреста Господнього, Православна Церква возносить Свої старанні молитви до Самого Господа про те, щоб Він силою Хреста Свого огороджував віруючих від усіх ворогів видимих ??і невидимих ??на всіх шляхах земного життя.

Святкування Всемилостивому Спасу та Пресвятої Богородиці, що відзначається в цей же день, встановлено з нагоди знамень від ікон Спасителя, Пресвятої Богородиці та Святого Хреста під час битв Святого благовірного князя Андрія Боголюбського з волзькими булгарами.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини