Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:58:36

Тільки не переваріть: секрети приготування солодкої кукурудзи

31.07.2016   18:38Агенцiя

Варену кукурудзу обожнюють як діти, так і дорослі. Незважаючи на всю видиму простоту цього кулінарного шедевра, багато хто не знає, як варити кукурудзу в качанах так, щоб зберегти всі її смакові якості і поживну цінність.

Якщо ви хочете насолодитися ніжним, м’яким смаком кукурудзи, порадувати себе і своїх близьких цим смачним літнім продуктом, при згадці про який аж слинки течуть, — читайте далі наші поради, як зварити кукурудзу правильно і швидко!

Зрівнятися з популярністю з апетитною золотистої кукурудзи може хіба що морозиво і кавуни. На березі моря свіжозварена кукурудза — чи не найбільш ходовий товар, за який відпочиваючі платять немалі гроші, як за справжні делікатеси. Але навіщо платити більше, якщо цю смачну найбільшу злакову культуру можна приготувати в домашніх умовах. Тим паче, що майже кожен український дачник садить на своєму городі кукурудзу — найдавнішу хлібну культуру!

Чим корисна кукурудза

Кукурудза —  надзвичайно вітамінізований продукт! Діти і дорослі, для оздоровлення шлунково-кишкового тракту, для підтримки в рівновазі нервової системи і навіть для поліпшення пам’яті — їжте кукурудзу! Для профілактики серцево-судинних захворювань, діабету, обов’язково включайте її в свій раціон харчування! Подумайте про своїх бабусь і дідусів, частіше пропонуйте їм кукурудзу: крім усього іншого, вона відповідає за гостроту зору!  Кукурудза – просто необхідний продукт для жінок. Вітаміни Е, А, РР, групи покращують стан шкіри, волосся, нігтів. Вживаючи кукурудзу, можна буквально омолодити свій організм, оскільки вона уповільнює процес старіння тканин.



Як приготувати кукурудзу

Кукурудзу можна готувати безліччю способів — на грилі, варити у каструлі, мультиварці чи мікрохвильовці, смажити, консервувати, робити попкорн і навіть їсти сирою. Але вона найкраще зберігає свій аромат і сік при варінні, тому радимо використовувати саме цей спосіб. До того ж він є найпростішим і вам не знадобиться спеціальне обладнання, хіба що плита і каструля з водою.



Як купити саме молоду кукурудзу

Справа в тому, що кукуруза буває різна — кормова і харчова, молода і не дуже. Найголовніше – правильно і вчасно її вибрати. Тільки до кінця серпня можна купити молочну кукурудзу, а та , що продається після останнього літнього місяця, неодмінно буде перестиглою і більш твердою.

Молода харчова кукурудза має дуже світлий, майже білий колір, м’яка соковита і ніби «кремова», ось таку найкраще і вибирати. І звариться вона за лічені хвилини. А от кормова кукурудза — більш насиченого жовтого кольору і зерна у неї тверді. Таку кукурудзу потрібно варити близько години, а іноді й дві.

А ще зверніть увагу на зерна — якщо вони не округлі, мають ямочки, значить, ця кукурудза вже перестигла і для варіння не дуже придатна. Також важливий і зовнішній вигляд листя на качанах: вони не повинні сильно відставати від качанів, бути сухими і жовтими, зовні вони повинні виглядати абсолютно свіжими.

Не купуйте качани без листя — це може говорити про те, що її обробляли, через що листя згорнулося і його зрізали, щоб краще продати.



У чому варити кукурудзу

Кукурудзу бажано готувати в каструлі з широким стінками і товстим дном. Кладіть в каструлю качани однакового розміру. Секрет тут простий: якщо разом варити великі і маленькі качани, то останні приготуються швидше, ніж перші. А овочі однакового розміру будуть варитися рівномірно. Щоб скоротити час варіння великих качанів, їх досить розламати навпіл.

Листя надають кукурудзі особливий аромат, але у вареному вигляді вони дуже погано відчищаються, тому оптимальний варіант — це очистити кукурудзу повністю, а листя вкласти в каструлю на дно, з боків і зверху. Залити качани водою потрібно так, щоб вона покривала всю кукурудзу.  Солити воду не потрібно, інакше сіль зробить вашу страву менш соковитою. І не забудьте накрити каструлю кришкою!



Скільки часу варити кукурудзу

Питання про тривалість варіння кукурудзи хвилює багатьох. Якщо ви вибрали правильний сорт кукурудзи, то варити її потрібно на слабкому вогні  не більше 10 хвилин після того, як вода закипить. Інакше, якщо варити довше, цукрова кукурудза втрачає свої корисні властивості — розчинні речовини (фруктоза) переходять в нерозчинні (крохмаль).  А ще зерна почнуть тверднути.  Час приготування більш зрілих, затверділих качанів від 40 хвилин і до години. Щоб визначити готовність, просто спробуйте зернятко.



Рецепт кукурудзяних цукерок

Як подати кукурудзу

Найсмачніша кукурудза — приготована щойно, тому подавати на стіл її потрібно відразу після того, як вона звариться. Тому потрібно дістати качан з каструлі, дати воді стекти і лише тоді натерти кукурудзу сіллю (також можна додати спеції і вершкове масло). Прийнято класти качан на тарілку зі шпажками, щоб не бруднити руки.

Що робити, якщо кукурудза перестигла

Існує спосіб, за допомогою якого можна домогтися того, щоб стара кукурудза вийшла м’якою і соковитою. Потрібно очистити качани від листя і волокон, розрізати навпіл, залити сумішшю холодної води і молока в співвідношенні 1 : 1. У цій молочній суміші кукурудза повинна пролежати 4 години. Після цього качани відварити у воді звичайним способом.



Як заморозити кукурудзу на зиму

Щоб смакові властивості кукурудзи збереглися при заморожуванні, її необхідно протягом десяти хвилин відварити або обдати окропом на 10-20 секунд, після чого відразу охолодити в холодній воді, дати обсохнути на рушнику, після чого загорнути у поліетилен та помістити в морозильну камеру. В такому випадку смакові якості кукурудзи замороженої на зиму втрачені не будуть. Взимку ж залишиться просто дістати качани з морозилки, розморозити їх протягом кількох годин і, уклавши в каструлю, поставити варитися на вогонь. Проварити 30 після закипання, злити воду та смакувати, згадуючи тепле літо.

Сайт про їжу

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини