Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 15:24:52

27 липня - День соні

27.07.2016   07:09Агенцiя

Традиція святкувати День соні прийшла до Фінляндії в епоху Середньовіччя разом з легендою про сімох християн, які проспали майже 200 років у печері, рятуючись від гніву римського імператора.

За місцевим повір'ям, та ж доля спіткає кожного, хто проспить в цей день довше звичайного. Незважаючи на досить сумне переказ, свято вилився в оригінальне захід. Легенда про сімох отроках Ефеський трансформувалася в розповідь про людей, які заснули, а прокинувшись, переконалися, що їхній світ змінився.

Наанталі — місто Мумітроль, які, як відомо з книжки Туве Янссон, спали всю зиму до весниСловосочетаніе «seven sleepers» (семеро сплячих) стало крилатим в протестантській культурі 16 століття. В епоху Просвітництва легенда не була популярною, але про неї знову згадали в епоху романтизму. Слово syvsover (буквально «сім сплячих») закріпилося в шведському, норвезькому і датською мовами в значенні «той, хто міцно і давно спить».

У 1652 році святий отець Хеммінг вирішив відзначати день пам'яті сімох святих. Веселий карнавал, присвячений соням, почали проводити набагато пізніше. А свій нинішній вигляд свято отримало в 50-х роках минулого століття. Його відзначають по всій Європі в різний час, а у Фінляндії — 27 липня.

Відпочиваючі на місцевих курортах фіни вважали, що давній звичай — відмінний привід добре повеселитися . Жителі портового міста Наанталі (Naantali) першими в цей день стали влаштовувати справжній народний свято.

Серед жінок теж є соні.

Традиційно героєм дня стає самий ледачий і люблячий поспати житель міста, якому принародно дають заряд бадьорості, кидаючи в води морської гавані.

Соню року вибирають заздалегідь, але імені його ніхто не знає до самого останнього моменту. Рано вранці, годині о сьомій, його накривають ковдрою для збереження інкогніто, виводять на пристань і тут же скидають у води Фінської затоки. І тільки коли він вибирається на пристань, публіка бачить обличчя щасливчика. Після ранкової церемонії свято переміщається на центральну площу, де і триває до самого вечора.
 

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.