П’ять літніх салатів. Правила смачного і ситного приготування
Що може бути приємніше у літню спеку за тарілочку свіжого, хрусткого, соковитого овочевого салатику? Максимум задоволення, мінімум калорій. Однак не всіх цей овочевий мінімум наситить. Особливо такий перекус не підходить чоловікам.
Як приготувати літній овочевий салат, щоб було і смачно, і ситно
До свіжих огірків, крім цибулі та зелені, можна додати круто зварене яйце, а замість олії заправити сметаною.
Помідори чудово поєднуються з макаронами. Заправляти такий салат можна як оливковою олією, так і сметаною, або майонезом. Подавати краще теплим, поки макарони не вистигли. А приправити можна петрушкою, базиліком та чорним перцем.
Надзвичайно поживний овоч – авокадо. Його можна поєднувати з яблуками і відвареною курячою грудкою. Таким салатом насититься навіть дуже голодний чоловік.
Салат з яблуком може пікантно доповнити оселедець.
Просто незамінний у літніх салатах сир – як твердий, так і кисломолочний. Він здатний додати ситності та естетики більшості овочевих салатів. Кладіть до такого салату побільше зелені – з сиром вона «звучить» просто ідеально.
Не забувайте також про оливки, насіння льону, кунжут і різноманітні горіхи. Додавання їх до салатів змінить як смакову, так і кольорову палітру.
Як зберегти в овочевих салатах максимум вітамінів?
Овочі слід купувати тільки свіжі, природного забарвлення, не гнилі і не пошкоджені.
Найкраще – сезонні овочі, які в цей час уже ростуть в городах.
Не купуйте відразу багато овочів та зелені. З кожним днем, проведеним навіть у холодильнику, в них буде залишатися все менше вітамінів. Якщо не з’їли все за раз – розкладіть кожен вид зелені і овочів в окремі пластикові контейнери і зберігайте в холодильнику.
З редиски та моркви треба відразу ж зрізати зелене бадилля – воно витягує з овочів більшу частину вітамінів та поживних речовин.
Як різати овочі на салат?
Золоте правило: чим більші шматочки овочів, тим більше вітамінів у них зберігається. Ніж для нарізання має бути гострим і бажано з керамічним лезом, оскільки при контакті з овочевими соками металеве лезо окислюється. Зелень краще рвати руками. Посуд для приготування і сервірування теж дуже важливий: зупиніть свій вибір на скляному або керамічному салатнику.
Чим заправити салат?
Звичайно, тут справа індивідуального смаку, однак сметана та майонез та рафінована олія вважаються не найкращими заправками. Пропонуємо переглянути 7 рецептів салатних заправок без майонезу.
Рекомендується поливати нарізані овочі лимонним соком або соусом без жиру.
При цьому рослинну олію радять додавати в салат тільки після того, як він посолений і присмачений лимонним соком, перцем та іншими спеціями.
А найголовніше правило: заправляти салати безпосередньо перед вживанням! Мине 30 хвилин, і практично всі вітаміни безслідно зникнуть, залишиться лише клітковина.
Спеції до салатів
Щедро присмачуйте салати перцем, базиліком та іншими спеціями, які любите. Це не тільки смачно, а й корисно, оскільки спеції допомагають зберегти максимум вітамінів і збагачують салат ефірними маслами і мікроелементами. А замість звичайної кам’яної солі дієтологи радять брати морську, бо вона містить мікро- і макроелементи, корисні для здоров’я, і повністю розчиняється в нашому організмі, не накопичуючись, як інші види солі.
Останні новини Чернігівщини
Продовжено реєстрацію заяв на отримання допомоги на придбання твердого палива 12:56
До уваги мешканців Чернігівської міської територіальної громади, які фактично проживають у житлових будинках/приміщеннях, котрі опалюються твердим пічним побутовим паливом!
На Чернігівщині триває збирання пізніх культур та посів озимих 12:19
Аграрії Чернігівської області проводять збирання пізніх культур та продовжують посів озимих під урожай 2026 року.
Громади Чернігівщини – серед претендентів на участь у пілотуванні системи профорієнтації 11:48
Швейцарсько-український проєкт DECIDE спільно з Міністерством освіти і науки України запрошує територіальні громади долучитися до створення сучасної системи профорієнтації для учнів та учениць 8–9 класів.
Чернігівщина – серед найсильніших на Чемпіонаті України з хортингу! 11:27
З 10 до 11 жовтня в Києві відбувся чемпіонат України з хортингу, розділ "Боротьба" (ударна техніка рук та ніг - заборонена).
Надавачі психосоціальних послуг області вдосконалюють професійні знання і навички 11:10
Низку тематичних навчань і тренінгів відвідали фахівці у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки (ПЗПСП) Чернігівщини.