Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:23:43

Топ-5 національних символів України

24.01.2016   12:47Агенцiя

Те, що робить нас українцями: зашифровані обереги у національному строю, одна з найстарших валют світу, мелодії українських Карпат та довершеність скіфських скарбів.

Номер 5: Гривня

Національна валюта Київської Русі та незалежної України — гривня. Першим її запустив в обіг князь Володимир Великий. Гривня лишалась основною грошовою одиницею на Русі до 14 століття. Офіційно гривня ввійшла в обіг 25 серпня 1996 року.

У 2008 році комісія з естетики Міжнародного Фінансового Банку назвала гривню найгарнішою валютою світу.

Номер 4: Трембіта

Найдовший у світі музичний інструмент, в якому живе душа Карпат — трембіта. Її мелодії розтікаються на кілометри. Колись все життя гуцулів минало під її звуки. Трембіти сповіщали про вихід отари на полонину, відхід на той світ чи народження в сім’ї дитини. Нею запрошували на весілля та співали колядки.

Номер 3: Пектораль

Унікальна знахідка 20-го століття, яку прирівнюють до відкриття скарбів єгипетського фараона Тутанхамона — скіфська пектораль. Вага прикраси — більше кілограма, а вироблена вона із золота високої якості.

Номер 2: Петриківський розпис

Візерунки, що зачарували 600 експертів з 95 країн світу —петриківський розпис. У 2012 році учасники сесії ЮНЕСКО внесли петриківський розпис до списку світової нематеріальної спадщини. Зараз цей розпис вважають національним мистецьким брендом.

Номер 1: Вишиванка

Українська вишиванка супроводжує українців з найдавніших часів. Ще Геродот писав, що одяг скіфів прикрашала вишивка, а сестра Володимира Мономаха організувала в 11 столітті першу школу вишивання. Сорочки для жінок пряли тільки з конопель або льону. Кожен регіон мав свої унікальні візерунки.

Уже за часів Незалежності чи не найбільше повернули моду на вишиванку. Вона стала засобом самовираження та національної гордості.

ВСВІТІ

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини