Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:26:30

Як приготувати зрази: 15 простих і несподіваних рецептів

24.01.2016   12:39Агенцiя

Зрази — страва, яка прийшла до нас із литовської національної кухні. Та нині вони вважаються своїми і у у Польщі, і в Білорусі, і в Україні.

Традиційною начинкою для зраз вважається подрібнене м’ясо або ж фарш. Але не менш чудово смакують вони із сиром або грибами, лівером чи овочами. І не лише картопляні, а й м’ясні, і навіть з манної крупи!

Пропонуємо вам 15 рецептів простих у приготуванні і дуже смачних зраз. Сподіваємося, кожен гурман знайде свої улюблені.

1. Литовські зрази з вареним м’ясом


Інгредієнти: 5 картоплин середнього розміру, 200 грамів курячого філе, 100 грамів яловичини, яйце, склянка борошна, цибулина, сіль, перець і зелень за смаком.

Рецепт. Картоплю відварити в шкірці, почистити і натерти на дрібній тертці або подрібнити блендером. До картоплі додати яйце, частину борошна, спеції і все гарно вимішати до однорідного густого тіста. Куряче філе і яловичину відварити, цибулю порізати невеликими шматками і все це подрібнити блендером або пропустити через м’ясорубку. Посолити, поперчити і добре вимішати. З картопляного тіста зробити невеликий пляцочок, у центр покласти трішки фаршу і загорнути, сформувавши акуратні кругленькі або овальні зрази. На розігріту сковорідку налити олії, розігріти її. Смажити зрази на середньому вогні з обох боків до золотистої шкірочки.

2. Польські м’ясні зрази

Інгредієнти: півкілограма свинини, столова ложка вершкового масла, 1 цибулина, м’ясний бульйон, хліб, сіль і перець за смаком.

Рецепт. М’ясо порізати на великі, тонкі шматки, відбити, посолити і поперчити та залишити на 20 хвилин. Цибулину подрібнити, підсмажити і додати до неї перетертий хліб і масло, все ретельно вимішати. Начинити м’ясо отриманим фаршем, міцно загорнути і перев’язати ниткою, щоб не розпались. Викласти в каструлю і залити бульйоном, тушкувати протягом години, підливаючи бульйон.

3. Зрази з квашеними огірками

Інгредієнти: 1 кілограм картоплі, 2 квашені огірки, 40 грамів плавленого сирка, 15 грамів вершкового масла, столова ложка олії, кукурудзяне борошно (або звичайне грубого помелу) для панірування, сіль, перець, зелень за смаком.

Рецепт. Картоплю відварити в кожушку, очистити і подрібнити за допомогою блендера або пом’яти. Квашені огірки порізати маленькими шматочками і відкласти на сито щоб рідина стекла. Плавлений сирок порізати або натерти на крупній тертці (якщо надто м’який, покладіть на декілька хвилин в морозилку, буде легше терти), з’єднати з огірками і посіченою зеленню та вимішати. В розім’яту картоплю додати сіль, перець і перемішати. Сформувати зрази, обваляти в борошні і смажити на середньому вогні до утворення рум’яної скоринки.

4. Зрази з гречкою

Інгредієнти: 500 грамів м’яса, 1 цибулина, 2 яйця, 1 жовток, гречана каша, столова ложка вершкового масла, зелень петрушки, сіль і перець за смаком, панірувальні сухарі.

Рецепт. М’ясо та цибулю пропустити через м’ясорубку, додати 2 яйця і жовток, все ретельно вимішати, посолити і поперчити. Гречку зварити, додати масло і подрібнену петрушку, перемішати. Виробити з м’ясного фаршу невеличкі пляцочки, начинити гречаною масою, загорнути і міцно стулити. Отримані зрази обваляти в панірувальних сухарях і обсмажити.

5. Зрази з грибами

Інгредієнти: 500 грамів свіжих грибів, 11 картоплин, 2 цибулини, 4 столові ложки борошна, 3 столові ложки вершкового масла, 1 яйце, 3 зубчики часнику, сіль, перець, петрушка і борошно для панірування.

Рецепт. Почищену картоплю відварити, пом’яти, додати один жовток, подрібнену петрушку, борошно, сіль, перець і ретельно вимішати до однорідного тіста. Цибулю порізати дрібно, обсмажити, додавши масло, до золотистого кольору. Потім додати порізані гриби і смажити близько 20 хвилин (до готовності грибів). Наприкінці додати подрібнений часник, перемішати. З картопляного тіста зробити невеличкий пляцок, викласти трішки грибного фаршу, щільно загорнути, обваляти в борошні і смажити до рум’яності.

6. Зрази з тушкованою капустою

Інгредієнти: 1 кілограм картоплі, 1 склянка борошна, 2 яйця, капустина, 2 цибулини, 1 морквина, 2 столові ложки томатної пасти, сіль та перець.

Рецепт. Почищену картоплю відварити, пом’яти і додати борошно, сіль, перець і відокремлені від білків жовтки. Все вимішати до однорідної маси, можна збити міксером. Капусту дрібно нашаткувати, подрібнити цибулю, моркву натерти на крупній тертці. На розігріту сковорідку з олією викласти овочі, тушкувати на середньому вогні до м’якості періодично підливаючи воду. Наприкінці в сковорідку додати томатну пасту, сіль та перець і перемішати, зняти з вогню, охолодити. З картопляної маси та капустяної начинки сформувати зрази. Смажити до рум’яної скоринки.

7. Картопляні зрази з м’ясним фаршем

Інгредієнти: 500 грамів фаршу (будь-якого), 4 столові ложки борошна, 12 картоплин, 2 яйця, 2 цибулини, сіль і перець до смаку.

Рецепт. Порізати дрібно цибулю, обсмажити до золотистого кольору. Додати фарш, сіль, перець і смажити ще 15 хвилин. Відварити почищену картоплю, пом’яти до стану пюре, додати 2 яєчних жовтки, борошно, сіль, перець і вимішати до однорідної маси. З картопляного тіста та фаршу зробити зрази, обваляти в борошні і смажити на сковороді до золотистого кольору.

8. М’ясні зрази з яйцем

Інгредієнти: 500 грамів будь-якого фаршу, 4 яйця, 2 цибулини, пучок петрушки, борошно, сіль і перець.

Рецепт. Фарш посолити, поперчити і додати до нього підсмажену, подрібнену цибулю, все ретельно вимішати. Яйця відварити, порізати кубиками і перемішати з посіченою петрушкою. З фаршу сформувати невеликі пляцочки, по центру викласти яйця з петрушкою і сформувати зрази. Смажити на олії до утворення золотистої скоринки.

9. М’ясні зрази з грибами

Інгредієнти: 600 грамів будь-якого фаршу, 500 грамів свіжих грибів, 100 грамів хлібного м’якуша, 50 грамів молока, 3 столові ложки масла, 2 цибулини, пучок петрушки, сіль, перець і борошно для панірування.

Рецепт. М’якуш хліба розмочити у молоці і додати до фаршу, посолити, поперчити, додати посічену зелень і добре вимішати. Подрібнену цибулю підсмажити до золотистого кольору, додати порізані гриби і смажити 20 хвилин, поперчити, посолити і ретельно вимішати. З м’ясного фаршу сформувати коржі, викласти начинку по центру і щільно загорнути. Зрази обваляти в борошні і смажити до утворення скоринки.

10. Картопляні зрази з яйцем

Інгредієнти: 12 картоплин, 6 яєць, пучок петрушки або кропу, сіль, перець і борошно для панірування.

Рецепт. Почищену картоплю відварити до готовності, пом’яти, додати 1 яйце і вимішати до однорідності. Яйця відварити, дрібно порізати, додати подрібнену зелень, посолити, поперчити і вимішати. З картопляного тіста і яєчної начинки сформувати невеликі зрази, обваляти в борошні. Смажити до рум’яного кольору.

11. Зрази з капустою

Інгредієнти: 10 картоплин, 400 грамів квашеної капусти, 4 столові ложки борошна, яйце, сіль і перець.

Рецепт. Очищену картоплю відварити, пом’яти, додати яєчний жовток, сіль, перець і борошно, все ретельно вимішати. З отриманого тіста зробити пляцочки, викласти на середину трішки квашеної капусти, сформувати зрази, обваляти в борошні. Смажити до рум’яності.

12. Рибні зрази з яєчною начинкою

Інгредієнти: 500 грамів рибного філе, 100 грамів борошна, 100 грамів несвіжого білого хліба, 50 мілілітрів молока, 5 яєць, 4 столові ложки вершкового масла, 2 цибулини, сіль і перець.

Рецепт. Філе риби та цибулю пропустити через м’ясорубку. М’якуш хліба замочити в молоці, відтиснути, додати його до рибного фаршу, перемішати. Додати яйце, сіль, перець і ретельно вимішати. 4 яйця, що залишилися, відварити, почистити, порізати, посолити, поперчити і перемішати з маслом. З рибного фаршу робити пляцочки, по центру викласти трішки начинки з яєць, загорнути і обваляти в борошні. Смажити до утворення скориночки.

13. М’ясні зрази з сиром

Інгредієнти: 500 грамів курячого філе, 200 грамів твердого сиру, 2 цибулини, 2 яйця, 1 столова ложка майонезу, сіль, перець і борошно для панірування.

Рецепт. Куряче філе пропустити через м’ясорубку, посолити, поперчити додати яйця і ретельно вимішати. Подрібнену цибулю підсмажити до золотистого кольору, охолодити і вимішати з натертим на крупній тертці сиром і майонезом. З курячого фаршу сформувати невеликі пляцочки, по центру викласти сирну начинку, щільно загорнути, обваляти в борошні і підсмажити.

14. Манні зрази

Інгредієнти: 500 грамів м’яса (яловичина або свинина), 350 грамів манки, 100 грамів масла, 1 літр молока, 4 столові ложки борошна, 2 яйця, сіль, перець і сухарі для панірування.

Рецепт. М’ясо відварити, пропустити через м’ясорубку додати подрібнену, підсмажену цибулю, посолити, поперчити і гарно вимішати. Молоко довести до кипіння, посолити, додати масло і тонкою цівкою ввести манку, постійно помішуючи. Манну кашу охолодити, додати яйця і перемішати до однорідності. Зробити з манної суміші невеликі пляцочки, покласти начинку з м’яса і загорнути краї. Смажити до рум’яності.

15. Зрази з печінкою

Інгредієнти: 300 грамів печінки, 500 грамів картоплі, 100 грамів борошна, 30 грамів масла, яйце, морквина, цибулина, сіль і перець.

Рецепт. Подрібнити цибулю, потерти моркву на крупній тертці і все підсмажити на сковорідці, потім додати порізану на шматочки печінку, посолити, поперчити і тушкувати під кришкою протягом 10 хвилин (стежте, щоб печінка не пересмажилась!). Отриману суміш остудити і пропустити через м’ясорубку. Почищену картоплю відварити, пом’яти, додати масло, яйце, сіль, перець і половину борошна, вимішати. З картопляного тіста зробити пляцочки, покласти печінкову начинку і загорнути, зробивши кульку. Обваляти зрази в борошні і підсмажити.зрази7

Смачного!

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини