Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:12:14

Вихідні дні у 2016 році. КАЛЕНДАР

08.11.2015   13:21Агенцiя

Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням щороку рекомендує графік перенесення робочих днів з урахуванням встановлених законом святкових і неробочих днів в Україні. Не повинен стати винятком і 2016 рік

Проект відповідного розпорядження Кабміну, розроблений Мінсоцполітики, оприлюднений на сайті Федерації профспілок України, куди документ було направлено на погодження. Зважаючи на щорічні традиції перенесення робочих днів, можна припустити, що розпорядження буде ухвалене у пропонованій редакції його проекту.

З урахуванням положень статті 67 Кодексу законів про працю, розпорядження має з’явитися найближчим часом – уряд зобов’язаний приймати рішення про перенесення вихідних і робочих днів не пізніше, ніж за три місяці до святкових і неробочих днів, які зазвичай розпочинаються у січні різдвяно-новорічними канікулами.

Згідно із законом подібні перенесення робляться «з метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу». Незалежно від волі Кабміну, за загальним правилом, враховуючи положення статті 73 Кодексу законів про працю України, у 2016 році на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводитиметься у такі святкові дні і дні релігійних свят:

1 січня – Новий рік (п’ятниця);
7 січня – Різдво Христове (четвер);
8 березня – Міжнародний жіночий день (вівторок);
1 травня – Пасха (неділя);
1 і 2 травня – День міжнародної солідарності трудящих (неділя, понеділок);
9 травня – День Перемоги (понеділок);
19 червня – Трійця (неділя);
28 червня – День Конституції України (вівторок);
24 серпня – День незалежності України (середа);
14 жовтня – День захисника України (п’ятниця).

Згідно проекту розпорядження Кабінету Міністрів України “Про перенесення робочих днів у 2016 році”, 8 січня також буде вихідним днем, утворюючи чотириденні канікули з 7 по 10 січня. Так само можуть утворитися по чотири вихідні дні для привітання жінок (з 5 по 8 березня) та святкування дня Конституції України (з 25 по 28 червня). В такому разі вихідні дні 8 січня, 7 березня та 27 червня доведеться відпрацьовувати по суботах 16 січня, 12 березня та 2 липня відповідно.

А от на 1 травня 2016 року (неділя) припадає одразу два свята: День солідарності трудящих та Великдень. Відповідно до статті 67 КЗпП , якщо святковий або неробочий день збігається з суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. І хоча в травневу неділю одразу два свята, додатковий вихідний буде лише один – 3 травня. Відповідне роз’яснення з цього приводу вже встигло надати Мінсоцполітики у своєму листі від 20.07.2015 р № 10846/0/14-15/13.



Варто зауважити, що графіки вихідних днів розраховані для працівників з 5-денним робочим тижнем. А розпорядження про перенесення робочих днів завжди носить рекомендаційний характер. Згідно КЗпП остаточне рішення про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві приймає власник або уповноважений ним орган (керівник) підприємства шляхом видання наказу чи іншого розпорядчого документа.

Нагадаємо, перенесення робочих днів у 2015 році було затверджене розпорядженням Кабміну від 12.11.2014 № 1084-р.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини