Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:39:15

14 серпня - Походження (винесення) чесних древ Животворящого Хреста Господнього

14.08.2015   06:52Агенцiя

14 серпня, в перший день Успенського посту, Православна Церква святкує походження (винесення) чесних древ Животворящого Хреста Господнього.

З того часу, як Син Божий освятив Хрест Своїми стражданнями, в ньому стала проявлятися незвичайна чудодійна сила. Про її прояві свідчить і історія свята.

Святкування було встановлено в Константинополі, а приводом послужили численні хвороби, часто починалися в серпні.

Зародження цього свята відноситься до 9 століття, а в 12-13 століттях він затвердився у всіх Православних церквах світу.

Походження (винесення) чесних древ Животворящого Хреста Господня. Русское назва свята «походження» — неточний переклад грецького слова, яке означає урочисту церемонію, хресний хід. Тому в назва свята додано слово «винесення».

У це свято в храмах покладається винос Хреста і поклоніння йому. За прийнятим нині в Російській Церкві чину, мале освячення води 14 серпня за новим стилем здійснюється до або після літургії. За традицією, разом з освяченням води здійснюється освячення меду. Тому в народі свято отримало назву «Медовий Спас».

Здійснюючи свято на честь Хреста Господнього, Православна Церква возносить Свої старанні молитви до Самого Господа про те, щоб Він силою Хреста Свого огороджував віруючих від усіх ворогів видимих ??і невидимих ??на всіх шляхах земного життя.

Святкування Всемилостивому Спасу та Пресвятої Богородиці, що відзначається в цей же день, встановлено з нагоди знамень від ікон Спасителя, Пресвятої Богородиці та Святого Хреста під час битв Святого благовірного князя Андрія Боголюбського з волзькими булгарами.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини