Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:28:56

Чернігівці зможуть спостерігати метеорний дощ Персеїди

11.08.2015   14:54Агенцiя

В ніч з 12 на 13 серпня чернігівці зможуть побачити в небі унікальне астрономічне явище - метеорний дощ Персеїди. Про це повідомляють у Міжнародній метеорній організації (IMO).

Цьогоріч максимуму активності зорепад повинен досягти 13 серпня в останні години перед світанком.

Персеїди є одним з найбільш потужних і відомих метеорних "дощів". Він виникає, коли Земля входить в пиловий слід комети Свіфта-Таттля (109P/Swift-Tuttle).

Це явище можна спостерігати з будь-якого місця планети, але найяскравіше воно у Північній півкулі.

Астрономи очікують, що щогодини буде «падати» близько сотні метеорів в Північній півкулі, і 50 – у Південній.

«У ніч максимуму, 12-13 серпня, швидкість сягатиме 80-100 метеорів на годину! Щоночі цифри будуть знижуватися на половину, так що в ніч після піку ви можете побачити близько 40-50 метеорів на годину, і 14 - 15 серпня буде близько 25-30 Персеїди на годину. Останні Персеїди можна побачити приблизно 25 серпня», - зазначається у Міжнародній метеорній організації.

Особливістю цьогорічного спостереження за Пересеїдами буде те, що вони рухатимуться по абсолютно темному небі, оскільки «молодий місяць» з’явиться лише 14 серпня.

Щоб спостерігати за зоряним дощем, не потрібні телескоп або бінокль – видно його з будь-якої точки планети, як вже зазначалося. Слід тільки виїхати подалі від міста, щоб його освітлення не засвічувало небо. Якщо погода буде ясною і небо безхмарним, то можна буде побачити щонайменше один метеор у кілька хвилин.
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини