Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 10:13:59

20 квітня - День китайської мови

20.04.2015   07:36Агенцiя

День китайської мови заснований тоді ж, коли і дні інших офіційних мов ООН, — в 2010 році. З цією пропозицією виступив департамент організації, відповідальний за зв'язки з громадськістю.

День китайської мови, що відзначається 20 квітня, встановлений на згадку про Цан Цзе — засновника китайської писемності . За легендою, він був придворним історіографом міфічного імператора Хуан Ді і розробив набір піктограм, які згодом стали основою для ієрогліфів. Це дозволило відмовитися від вузликового письма.

Вперше ім'я Цан Цзе згадується у філософському трактаті III століття до нашої ери «Сюнь-Цзи». Там говориться: «Були численні досліди по створенню писемності, але лише знаки, створені Цан Цзе, були прийняті та існують донині». З часом древній вчений придбав міфологічні риси, його стали зображувати із чотирма очима, що символізує його особливу прозорливість.

Письмовий китайська мова вважається одним з найскладніших у світі. Щоб висловити все його багатство, використовується близько 80 тисяч ієрогліфів. Втім, для повсякденного вжитку вистачає 3-5 тисяч символів. Крім того, це один із самих древніх мов, що існують на планеті.

Китайський є державною мовою КНР, Тайваню і Сінгапуру. У деяких штатах США, зокрема, в Нью-Йорку, всі офіційні документи в обов'язковому порядку переводяться на китайську мову. Всього ж у світі на ньому говорять понад 1,3 мільярда людей. Величезна кількість носіїв мови стало причиною включення китайського в число шести офіційних і робочих мов ООН.

Щороку в секретаріаті ООН проводяться заходи, присвячені дням мов. У День китайської мови традиційно проходять виставки творів мистецтва, виконаних майстрами Піднебесної, а також концерти і показові виступи шкіл бойових мистецтв.

Останні новини Чернігівщини

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.

 Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню

Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню 09:11

Поліцейські викрили керівників квартирно-експлуатаційного відділу одного з військових гарнізонів Чернігівщини, які організували схему привласнення бюджетних коштів на закупівлі матеріальних цінностей для військових частин за завищеними цінами.