Цікаві факти про сало
Варто відзначити, що сало дуже корисне для організму.

Ця стаття познайомить вас з цікавими фактами про сало.
1. В наш час багато людей веде малорухливий спосіб життя і через це страждають зайвою вагою. Для того щоб не поправлятися, необхідно щодня вживати 50 грам сала.
2. У сала є багато назв: «шкварками» називають смажені шматочки сала невеликих розмірів. «Смалець» — топлене сало і він широко використовується в кулінарії. «Шпик» — підшкірне сало свині, яке піддавалося обробці (солінню чи копченню). Грудинкою прийнято називати сало, в якому є прожилки м’яса або ще це називається «бекон».
3. Найчастіше вживають сало з часником, перцем і сіллю. Таким складом необхідно натирати сало. Найцікавіше, що переборщити просто неможливо: сало вбере в себе не більше, ніж треба.
4. Сало має калорійність від 720 до 902 ккал на 100 грам. При цьому абсолютно не містить вуглеводів. Вживати сало просто необхідно людям, які займаються важкою фізичною працею і людям, які проживають в холодних північних краях.
5. Існує версія, що сало до нас прийшло з Італії. Саме там раніше використовували свинячий жир, як їжу для рабів. Такий варіант був найдешевшим і до того — ж він давав силу людям, які добу безперервно проводили за роботою в камнеломнях.
6. У салі є незамінні жирні кислоти, іменовані вітаміном F. Це лінолева та ліноленова, пальмітинова і олеїнова. Крім цього воно також містить такі жиророзчинні вітаміни, як А, Д, Е, каротин. Вчені відзначають, що біологічна активність свинячого сала в 5 разів вище, ніж у того ж вершкового масла.
Як же правильно вибрати сало?
Старе сало має сірий або ж жовтий відтінок. Свіже ж сало повинно бути блідо-рожеве або біле. Зверніть увагу на запах: він повинен віддавати солодкуватим ароматом. Якщо воно трохи пахне димом — ще краще, так як це означає, що порося смолили. На товщину сала зверніть особливу увагу: гарне сало має товщину не більше 2,5 — 3,5 сантиметра. Чимало важливим елементом гарного сала є шкурка: вона повинна бути жовтуватого відтінку, без щетини.
Коли ви підете купувати сало, візьміть з собою сірники. При виборі проткніть сало сірником: якщо ж дерево без проблем увійшло в продукт, значить, сало свіже та його сміливо можна купувати.
І наостанок — ділову пораду: помацайте сало на дотик. Його поверхня в жодному разі не повинна бути ні липкою, ні слизькою.
Якщо ж ви випробували всі методи і не виявили ніяких недоліків — сміливо купуйте і їжте на здоров’я!
Останні новини Чернігівщини
єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 11 чернігівців 16:32
Виконавчий комітет Чернігівської міської ради 13 жовтня затвердив чергові рішення комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України.
Чернігівська обласна дитяча лікарня крокує до європейської медичної спільноти 15:51
В рамках Форуму Міжнародного медичного партнерства, який цьогоріч пройшов під гаслом «Від лікаря до лікаря» (International Medical Partnership Forum: From Doctor to Doctor) 9 жовтня у Києві було підписано Меморандум про співпрацю між Чернігівською обласною дитячою лікарнею та Університетською клінікою міста Лілль (Франція).
Олімпіади мужності й таланту: діти Чернігівщини – приклад незламності 15:20
Попри складну безпекову ситуацію, численні повітряні тривоги та безсонні ночі дітей, їхніх батьків і педагогів, освітяни Чернігівщини вкотре довели згуртованість, відповідальність і відданість своїй справі.
Понад 2 мільйони гривень — на підтримку чернігівських сімей із новонародженими 14:28
Одноразову матеріальну допомогу при народженні дитини буде надано ще 77 чернігівкам, зареєстрованим у територіальній громаді міста. Загальна сума виплат становить 2 265 000 гривень.
До уваги ВПО та отримувачів різних видів соціальних допомог! 13:37
Нагадуємо, що з 1 липня 2025 року внутрішнє адміністрування соціальних допомог, в тому числі і допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, передано до органів Пенсійного фонду України.