Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:09:36

Шість найпоширеніших міфів про стрес

09.11.2014   12:31Агенцiя

Останнім часом стало модним говорити про згубний вплив стресів на організм і психіку. Але чи все так однозначно? Виявляється, існує безліч міфів на цю тему, які або взагалі невірні, або є правдою лише наполовину.

Міф перший. Стрес шкідливий для здоров’я

Це не доведено. Навпаки, за статистикою найбільше довгожителів серед людей з важкою долею, повної хвилювань і поневірянь. Психологи вважають, що постійно пережиті стресові ситуації загартовують людей, змушують їх знаходитися в тонусі, так як це є необхідною умовою виживання. Що неспокійніше наше життя, то успішніше ми протистоїмо труднощам, адже наш організм включає механізми адаптації до навколишнього середовища.

Не підтвердилося і твердження про шкоду стресу для серця. У книгах і фільмах є сцени, коли герої від сильних переживань хапаються за серце. Проте дослідники з Медцентру Колумбійського університету (США) нещодавно з’ясували, що зв’язок між стресом і серцевою недостатністю зовсім не такий очевидний, як здається.

Виявилося, що більшість робіт, які вказували на зв’язок між негативними емоціями і серцевими захворюваннями, були засновані на суб’єктивних оцінках учасників досліджень. Фахівці просто робили обхід по лікарнях і розпитували пацієнтів, які лікувалися після серцевого нападу, чи були у них перед цим сильні переживання.

За словами одного з авторів дослідження, Дональда Едмондсона, люди, як правило, згадували про останню негативному подію, яка з ними сталося. Причому у багатьох ці події траплялися задовго до нападу. Просто людина пов’язував негативне переживання і проблеми зі здоров’ям. Якщо скинути цей суб’єктивний зв’язок з рахунків, то статистика «стресових» серцево-судинних недуг відразу впаде на 27%, стверджують вчені.

Міф другий. Від стресів худнуть

Не факт. Всі люди реагують на стресові ситуації по-різному. Хтось не може і крихти взяти в рот, а хтось намагається «заїсти» стрес солодкою або висококалорійною їжею і набирає зайві кілограми… Все залежить від індивідуальних особливостей психіки і організму.

Міф третій. Від сильного стресу можна посивіти за короткий проміжок часу

Справа в тому, що сивина виникає, коли організм перестає виробляти фарбувальний пігмент меланін. Відбувається це звичайно з віком або в результаті якихось фізіологічних збоїв. При стресі може виникнути порушення кровообігу, і вироблення меланіну припиняється. Але навіть через сильні переживань не всі сивіють. На думку фахівців, на це впливають такі фактори, як екологія, спадковість і особливості організму. До того ж найчастіше волосся сивіє не відразу.

Міф четвертий. Стрес завжди пов’язаний виключно з негативними емоціями

Це неправда. Звичайно, причиною стресу може бути пережите негативна подія – смерть близької людини, зрада партнера, розлучення, проблеми на роботі, серйозна хвороба, пожежа, аварія, теракт, втрата грошей … Але і позитивні події можуть послужити стресовим фактором. Припустимо, народження дитини, шлюбна пропозиція, несподіване присудження премії високого рівня, виграш великої грошової суми в лотерею… Стресом може стати і давно запланована подія – переїзд, ремонт, весілля, перехід на іншу роботу – все, що вибиває людину зі звичної колії. І навіть якщо все це викликає виключно позитивні емоції, вплив стресу може бути точно таким же, як при подіях зі знаком «мінус». В результаті люди можуть відчувати напругу, відчувати себе не в своїй тарілці, сильно втомлюватися, бути не в змозі займатися справами … А це може впливати і на фізіологічні процеси. Так, у багатьох літніх людей здоров’я нерідко здає після ювілеїв.

Міф п’ятий. Стреси, пережиті в дитинстві, ведуть до психологічних проблем у зрілому віці

Недавні дослідження фахівців з медичного центру Університету Гронінген (Нідерланди) це спростували. Щоб зрозуміти, від яких чинників залежить реакція на стрес, дослідники періодично проводили спостереження за групою, що складається приблизно з тисячі молодих людей. Коли почалося дослідження, всі учасники були ще підлітками.

Виявилося, що ті, хто в підлітковому віці неодноразово потрапляв у складні ситуації і змушений був шукати вихід з них, вступивши у доросле життя, успішніше справлялися з труднощами. Але ті, чиє дитинство видавалося відносно спокійним і щасливим, у дорослому житті часто пасували перед перешкодами.

Міф шостий. Стреси – це завжди зло

Однозначно так стверджувати не можна. Якщо стрес спрямований на творення – наприклад, є невід’ємною частиною творчого процесу – то, швидше за все, його вплив буде позитивним. Люди, які займаються улюбленою роботою і отримують задоволення від результатів своєї діяльності, здобутих нехай і нелегкою працею, зазвичай менше хворіють і довше залишаються в хорошій фізичній формі. А от якщо ви з якихось причин змушені робити те, що вам зовсім не подобається, та при цьому ще ваша робота – суцільні нерви, наслідки можуть виявитися жахливими. Знову ж таки – є люди, яким для повноти життя необхідні гострі відчуття, екстрим – скажімо, скелелазіння, участь в гонках або стрибки з парашутом. Так що стрес може бути й синонімом щастя.

http://foka.com.ua/

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини