Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 02:44:02

Смачні рецепти вихідного дня

27.10.2013   12:47Агенцiя

Пропонуємо два рецепти незвичайного хліба: італійського з часником та сухими травами і "мавпячого" з часником та сиром. Обидва рецепти готуються швидко, не вимагають багато продуктів, а результат порадує і дорослих і дітей.

Італійський хліб з часником та сухими травами

Для приготування італійського хліба потрібні продукти: 2,5 ст.сироватки, 1 пакетик сухох дріжджів, 2 столові ложки цукру, 1 ст.л. солі, 1 яйце, мука. Для часникового соусу потрібні: 3 голівки часника, по 1 ч.л. сухого базиліка та орегано, 8 столових ложок оливкового масла.

Замішуємо тісто. Смішуємо муку, сироватку та сухі дріжджі. Додамо у цю суміш яйце, сіль та цукор. Треба замісити м’яке, але плотне тісто, вимішувати потрібно до тих пір, поки вононе віставатиме від рук. Залишаємо підходити у теплому місці. Тісто має піднятися двічі.

Поки тісто відпочиває, робимо часникову заправку. Для цього часник дрібнимо на пюре, додаємо у нього суміш трав та сіль і заливаємо все це оливковим маслом. Залишаємо настоюватися.

Готове тісто потрібно розкатати товщиною 0,5-1 см. Далі отриманий пласт розрізаємо на полоски (ширина полоски - це висота вашого хліба). Полоски густо намазуємо нашою часниковою заправкою. І починаємо формувати наш хліб. Полоску скручуємо рулетиком, далі на нього накручуємо наступну полоску і так поки все тісто не буде зібране у один рулет. Можна зробити два хліба, але якщо духовка дозволяє, то робимо один великий.

Готовий хлібний рулет зверху змащуємо часниковою заправкою і присипаємо кунжутом. Даємо піднятися хвилин 15.

І ставимо у духовку випікатися хвилин на 50-60 на температуру 160* С. Але тут вже кожна господиня сама може зорієнтуватися. Тримаємо у пічці до золотистої скоринки.

Готовий хліб не треба різати - набагато смачніше відматувати шматочки, розкручуючи рулет.

"Мавпячий" хліб з часником і сиром

 

Для приготування мавпячого хліба потрібні продукти:

350 г борошна, 1 ст води, 2/3 ст.л. цукру, 1 ч.л. солі, 1,5 ч.л. сухих дріжджів, 8 ст.л. розтопленого вершкового масла, 1,3 ч.л. солі, сухий часник (можна замінити свіжим подрібненим), сир твердий (за смаком).

Замішуємо дріжджове тісто: борошно, сухі дріжджі, сіль, цукор, вода.  Тісто має бути м’яким і еластичним. Якщо потрібно додаємо борошна. І вимішуємо поки воно не почне відставати від долоней.Залишаємо у теплому місці, тісто має піднятися двічі.

 Далі готове тісто ділимо на шматочки розміром з горіх.

Готуємо масляну суміш: у розтоплене вершкове масло додаємо сіль та часник (за смаком). Кожен шматочок тіста обмакуємо у цю суміш і викладаємо у форму.

Окремо хочеться сказати про форму для цього хліба. Дуже гарно він печеться у формі для кексів з фігурними краями та трубкою посередині. Але підійде і звичайна кругла форма.

Після того як у формі утворився перший шар з шматочків тіста (їх потрібно складати не щільно, залишаючи місце на рост тіста) присипаємо його тертим сиром. Далі викладаємо наступний шар і так далі. зверху присипаємо сиром. І залишаємо піднятися.

Далі ставимо наш хліб у розігріту духовку на 180 градусів і випікаємо до золотистої скоринки. Тут може бути таке, що верхній сир почне надто запікатися, в цьому випадку можна прикрити фольгою, а потім зняти її. Ну тут вже кожна господиня свою духовку знає краще.

Готовий "мапячий" хліб різати не потрібно, кожен маленький хлібчик легко відривається від великого.

Смачного вам хліба та гарного настрою!

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини