Смачні рецепти вихідного дня: французька шарлотка
Французька шарлотка відрізняється від шарлотки, яку ми звикли готувати тим, що яблука в ній не заливаються тістом, та й саме тісто відсутнє, замість нього використовуємо скибочки білого хліба.
Інгредієнти:
1 хліб для тостів (або просто батон), 1,5 склянки молока, 2 яйця, 2 ст. ложки цукру, 1 ч. ложка ванільного цукру, 100 - 120 гр. вершкового масла.
Для начинки: 1 кг кисло-солодких яблук, 4 невеликих персика, 50 - 70 гр родзинок, 1 лимон,
50 мл. коньяку або бренді, 1/2 склянки коричневого цукру або 2/3 склянки звичайного, 1 ч. ложка ванільного цукру, вершкове масло 50 гр.
Приготування:
1. Ізюм залити коньяком і залишити на 2-3 години. З лимона, за допомогою дрібної терки, зняти цедру, в соковижималці для цитрусових вичавити сік. Яблука почистити і видалити серцевину, нарізати великими кубиками і полити соком лимона. З персиків видалити кісточку і нарізати також як яблука.
2. На середньому вогні в глибокій сковороді розтопити масло, додати коричневий і ванільний цукор і трохи прогріти (якщо використовуєте звичайний цукор, то його треба тримати на вогні довше, поки він не набуде світло-коричневого кольору), додати до цукру яблука, персики, родзинки з коньяком і лимонну цедру, постійно помішуючи тушкувати близько 10 хвилин (яблука повинні стати м'якенькі). Зняти з вогню і залишити остигати.
3. Яйця збити з молоком, цукром і ваніліном. Хліб нарізати на скибочки товщиною 1 см, з скибочок зрізати скоринку.
4. Глибоку силіконову форму змазати маслом, потрібно близько 50 грам (якщо немає силіконової форми можна використовувати роз'ємну, в цьому випадку слід на дно покласти фольгу, щоб запобігти протіканню, в іншому випадку будете довго відмивати духовку). Скибочки хліба однією стороною обмакнути (по одному) в молочну суміш і викласти ними всю форму, щільно притискаючи шматочки до один одного, сухою стороною до дна та стінок.
5. Розтопити масло, що залишилося. У форму рівномірно викласти начинку, накрити змоченими в молоці скибочками хліба сухою стороною вгору, змастити розтопленим вершковим маслом і поставити в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на 50-60 хвилин (якщо побачите, що верх занадто швидко запікається, накрийте його фольгою).
6. Акуратно перевернути шарлотку на блюдо, попередньо переконавшись що до стінок вона не прилипла, зняти форму і теплою подати до столу з ванільним морозивом або збитими вершками.
Приємного чаювання!
Останні новини Чернігівщини
24 грудня: цей день в Україні і світі 08:38
День 1400 Російська агресія - Day 1400 Russian aggression
Чернігівські медіа-2025: у пошуках себе та ресурсів 14:00
2025 рік для медіаспільноти Чернігівщини став роком виживання, адаптації та переосмислення ролі медіа в умовах війни, фінансових обмежень і безпекових викликів.
Козелецькі поліцейські відсторонили від керування нетверезого водія, рівень алкоголю в крові якого більше ніж у 13 разів перевищував допустиму межу 10:56
Поліцейські сектору реагування патрульної поліції відділення №1 (с-ще Козелець) Чернігівського райуправління поліції викрили 43-річного водія, який керував транспортом у стані сильного алкогольного сп’яніння. На правопорушника складено адміністративні матеріали.
Укриття за завищеними цінами: на Чернігівщині поліція повідомила про підозру посадовиці у службовій недбалості 10:54
Через неналежне виконання службових обов’язків посадовицею органу місцевого самоврядування під час закупівлі укриттів, бюджету громади у Корюківському районі було завдано понад 700 тисяч гривень збитків. За скоєне фігурантці загрожує до п'яти років позбавлення волі.
В Україні стартувала комунікаційна кампанія «Зміцнені» про безоплатну реабілітацію 10:47
Національна служба здоров’я України в партнерстві з Міністерством охорони здоров’я, Міністерством у справах ветеранів, за підтримки проєкту Rehab4U запустила інформаційну кампанію «Зміцнені», присвячену безоплатній реабілітації.