Смачні рецепти вихідного дня: французька шарлотка
Французька шарлотка відрізняється від шарлотки, яку ми звикли готувати тим, що яблука в ній не заливаються тістом, та й саме тісто відсутнє, замість нього використовуємо скибочки білого хліба.

Інгредієнти:
1 хліб для тостів (або просто батон), 1,5 склянки молока, 2 яйця, 2 ст. ложки цукру, 1 ч. ложка ванільного цукру, 100 - 120 гр. вершкового масла.
Для начинки: 1 кг кисло-солодких яблук, 4 невеликих персика, 50 - 70 гр родзинок, 1 лимон,
50 мл. коньяку або бренді, 1/2 склянки коричневого цукру або 2/3 склянки звичайного, 1 ч. ложка ванільного цукру, вершкове масло 50 гр.
Приготування:
1. Ізюм залити коньяком і залишити на 2-3 години. З лимона, за допомогою дрібної терки, зняти цедру, в соковижималці для цитрусових вичавити сік. Яблука почистити і видалити серцевину, нарізати великими кубиками і полити соком лимона. З персиків видалити кісточку і нарізати також як яблука.
2. На середньому вогні в глибокій сковороді розтопити масло, додати коричневий і ванільний цукор і трохи прогріти (якщо використовуєте звичайний цукор, то його треба тримати на вогні довше, поки він не набуде світло-коричневого кольору), додати до цукру яблука, персики, родзинки з коньяком і лимонну цедру, постійно помішуючи тушкувати близько 10 хвилин (яблука повинні стати м'якенькі). Зняти з вогню і залишити остигати.
3. Яйця збити з молоком, цукром і ваніліном. Хліб нарізати на скибочки товщиною 1 см, з скибочок зрізати скоринку.
4. Глибоку силіконову форму змазати маслом, потрібно близько 50 грам (якщо немає силіконової форми можна використовувати роз'ємну, в цьому випадку слід на дно покласти фольгу, щоб запобігти протіканню, в іншому випадку будете довго відмивати духовку). Скибочки хліба однією стороною обмакнути (по одному) в молочну суміш і викласти ними всю форму, щільно притискаючи шматочки до один одного, сухою стороною до дна та стінок.
5. Розтопити масло, що залишилося. У форму рівномірно викласти начинку, накрити змоченими в молоці скибочками хліба сухою стороною вгору, змастити розтопленим вершковим маслом і поставити в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на 50-60 хвилин (якщо побачите, що верх занадто швидко запікається, накрийте його фольгою).
6. Акуратно перевернути шарлотку на блюдо, попередньо переконавшись що до стінок вона не прилипла, зняти форму і теплою подати до столу з ванільним морозивом або збитими вершками.
Приємного чаювання!
Останні новини Чернігівщини
За півроку в пологовому будинку Чернігова народилося 954 дитини 17:39
Упродовж червня 2025 року в комунальному некомерційному підприємстві «Пологовий будинок» Чернігівської міської ради з’явилося на світ 140 немовлят: 64 дівчинки та 76 хлопчиків.
Топ-5 порад, як вижити і вціліти під час обстрілів 16:48
Це не той «топ-5», який ми би хотіли написати, але він вартий вашої уваги більше, ніж будь-що інше.
Прилуцькі поліцейські нагадують дітям про безпеку в Інтернеті під час літніх канікул 16:17
Інспектори служби освітньої безпеки Прилуцького районного відділу поліції провели профілактичний захід на вулицях міста. Під час спілкування з дітьми вони роздали інформаційні листівки з порадами щодо безпечної поведінки в Інтернеті.
У Чернігівській ОВА родинам полеглих захисників передали 67 посмертних нагород 15:36
Державні нагороди і відзнаки від військової частини отримали сім’ї полеглих оборонців.
На Чернігівщині передали військовим 10 генераторів від німецьких благодійників 14:52
У межах тристороннього меморандуму – між Чернігівською ОВА, Благодійним фондом «Help-Ua» та німецькою доброчинною організацією «Україна. Допомога. Брайтшайд імені Святого Лаврентія» – передали одній із військових частин 10 генераторів.