Смачні рецепти вихідного дня: французька шарлотка
Французька шарлотка відрізняється від шарлотки, яку ми звикли готувати тим, що яблука в ній не заливаються тістом, та й саме тісто відсутнє, замість нього використовуємо скибочки білого хліба.

Інгредієнти:
1 хліб для тостів (або просто батон), 1,5 склянки молока, 2 яйця, 2 ст. ложки цукру, 1 ч. ложка ванільного цукру, 100 - 120 гр. вершкового масла.
Для начинки: 1 кг кисло-солодких яблук, 4 невеликих персика, 50 - 70 гр родзинок, 1 лимон,
50 мл. коньяку або бренді, 1/2 склянки коричневого цукру або 2/3 склянки звичайного, 1 ч. ложка ванільного цукру, вершкове масло 50 гр.
Приготування:
1. Ізюм залити коньяком і залишити на 2-3 години. З лимона, за допомогою дрібної терки, зняти цедру, в соковижималці для цитрусових вичавити сік. Яблука почистити і видалити серцевину, нарізати великими кубиками і полити соком лимона. З персиків видалити кісточку і нарізати також як яблука.
2. На середньому вогні в глибокій сковороді розтопити масло, додати коричневий і ванільний цукор і трохи прогріти (якщо використовуєте звичайний цукор, то його треба тримати на вогні довше, поки він не набуде світло-коричневого кольору), додати до цукру яблука, персики, родзинки з коньяком і лимонну цедру, постійно помішуючи тушкувати близько 10 хвилин (яблука повинні стати м'якенькі). Зняти з вогню і залишити остигати.
3. Яйця збити з молоком, цукром і ваніліном. Хліб нарізати на скибочки товщиною 1 см, з скибочок зрізати скоринку.
4. Глибоку силіконову форму змазати маслом, потрібно близько 50 грам (якщо немає силіконової форми можна використовувати роз'ємну, в цьому випадку слід на дно покласти фольгу, щоб запобігти протіканню, в іншому випадку будете довго відмивати духовку). Скибочки хліба однією стороною обмакнути (по одному) в молочну суміш і викласти ними всю форму, щільно притискаючи шматочки до один одного, сухою стороною до дна та стінок.
5. Розтопити масло, що залишилося. У форму рівномірно викласти начинку, накрити змоченими в молоці скибочками хліба сухою стороною вгору, змастити розтопленим вершковим маслом і поставити в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на 50-60 хвилин (якщо побачите, що верх занадто швидко запікається, накрийте його фольгою).
6. Акуратно перевернути шарлотку на блюдо, попередньо переконавшись що до стінок вона не прилипла, зняти форму і теплою подати до столу з ванільним морозивом або збитими вершками.
Приємного чаювання!
Останні новини Чернігівщини
Карло Мускат з програмою “Miyagi” виступив у дворику філармонійного центру 14:37
16 серпня 2025 року саксофоніст, композитор, бендлідер Карло Мускат знову зустрівся з чернігівською публікою в рамках традиційних вечорів джазу у затишному дворику обласного філармонійного центру.
Як впоратися з тривогою: чернігівців запрошують на безоплатний онлайн-воркшоп з психологинею 14:35
Тривожні думки, конфлікти, безсонні ночі через обстріли — усе це виснажує і забирає сили.
Вимагали гроші у в’язнів задля їх безпечного знаходження в установі виконання покарань – викрито трьох осіб 14:31
За процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури повідомлено про підозру трьом особам у вимаганні, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, поєднаному з погрозою насильства над потерпілим, в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 189 КК України).
Жінки опановують «чоловічі» професії 14:09
Триває реалізація експериментального проєкту служби зайнятості, який дає жінкам можливість освоювати професії, що традиційно вважалися «чоловічими». Мета ініціативи — зруйнувати застарілі стереотипи, відкрити жінкам нові перспективи працевлаштування, а роботодавцям розширити можливості кадрового забезпечення.

Колишнього керівника держпідприємства засуджено до 8 років за розтрату зерна на 800 тис. грн 12:28
За публічного обвинувачення прокурорів Ніжинської окружної прокуратури визнано винним колишнього виконувача обов’язків директора державного підприємства у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України).