Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 18 жовтня, 06:22:27

17 жовтня: цей день в Україні і світі

17.10.2024   08:57Агенцiя

ДЕНЬ 967 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 967 RUSSIAN AGRESSION

17 жовтня відзначають Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиднів, Міжнародний день кредитних спілок, Всесвітній день донорства і трансплантації органів, Всесвітній день травм, День електронних таблиць, День яскравого одягу, Міжнародний день правильних дій під час землетрусів.

В Аргентині - День лояльності, у Болівії - День національної гідності, в Таїланді - День національної поліції, в Індії - День цифрового суспільства, Національний день пасти в США, Октоберфест у Лімбургу, Фестиваль Каннамесай в Японії, Холь га-Моед Суккот в Ізраїлі.

У 1902 році в Детройті (США) випущено перший автомобіль марки Cadillac.

Православна церква вшановує пам'ять святого пророка Осії; святого преподобномученика Андрія Критського.

Юдеї відзначають Суккот - Свято кущів.

Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиднів

Відзначається щорічно відповідно до рішення Генасамблеї ООН A/RES/47/196.

Історія проведення Міжнародного дня боротьби за ліквідацію злиднів нерозривно пов'язана з датою 17 жовтня 1987 року. Того дня понад сто тисяч людей зібралися на площі Трокадеро в Парижі, де в 1948 році підписали Загальну декларацію прав людини, щоб вшанувати пам'ять жертв крайніх злиднів, насильства і голоду.

Присутні заявили, що злидні є порушенням прав людини, і підтвердили необхідність спільними зусиллями домагатися дотримання цих прав. Відповідні заяви накреслено на Пам'ятному камені, який було відкрито того дня.

Відтоді люди найрізноманітніших станів, переконань і соціального походження щорічно збираються 17 жовтня, щоб підтвердити незмінність своєї позиції та продемонструвати солідарність із малозабезпеченими. Такі ж пам'ятні камені були відкриті в багатьох країнах світу, і вони є місцем збору для проведення Дня. Один такий камінь розташований у саду Центральних установ ООН, і саме біля нього проводять урочисту церемонію, яку щорічно організовує Секретаріат Організації Об'єднаних Націй у Нью-Йорку.

Міжнародний день кредитних спілок

Свято відзначається з 1948 року за ініціативи Всесвітньої Ради Кредитних Спілок.

Щороку в третій четвер жовтня працівники всіх видів споживчих кооперативів відзначають своє професійне свято - Міжнародний День кредитних спілок.

Кредитною спілкою називають організацію фінансової взаємодопомоги громадян. Це одна з наймасовіших і найпривабливіших для населення фінансових організацій, що становить некомерційну альтернативу банкам. Оскільки люди можуть об'єднати свої кошти, щоб видавати один одному позики.

Ще цього дня:

1113 - Побудовано Києво-Михайлівський Золотоверхий собор (зруйнований у 1934);

1660 - Слободищенський трактат - договір між гетьманом Юрієм Хмельницьким і Річчю Посполитою;

1702 - Битва під Бердичевом;

1912 - Держави-члени Балканської Ліги оголосили війну Османській імперії;

1927 - Відбувся II Всеукраїнський собор УАПЦ;

1967 - У Великій Британії опублікували Акт про аборт, який поклав початок легалізації в Західній Європі штучного переривання вагітності (вже узаконеного на той час у соціалістичних країнах);

1990 - У Києві на площі Жовтневої революції завершилося голодування студентів, які домоглися від Верховної Ради УРСР ухвалення постанови про виконання їхніх політичних вимог;

1990 - Офіційна дата виникнення бази IMDb (Internet Movie Database), найбільша у світі база даних і вебсайт про кінематограф.

Цього дня народилися:

210 років від дня народження Якова Федоровича Головацького (1814-1888), українського вченого, поета, мовознавця, історика, етнографа, фольклориста, бібліографа, священика, педагога, громадського діяча. Дата народження подана за ЄІУ, інтернет-ресурсами; за іншими даними народився 13.10.1814 р., 20.10.1814 р., 29.10.1814 р.;

110 років від дня народження Томи Лапичака (1914-1975), українського лікаря, публіциста, журналіста, громадсько-політичного діяча, діяча ОУН (США);

50 років від дня відкриття (1974) Національного музею історії України у Другій світовій війні. Меморіального комплексу (на той час - Український державний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.).

Церковне свято:

День пам'яті святого пророка Осії

За церковним календарем настає день пророка Осії, який жив в Ізраїльському царстві за часів, що передують загибелі Ізраїлю. За переказами, Осія боровся проти ідолопоклонства і звертав серця євреїв до Бога. Говорили, що дружина пророка була розпусницею, зраджувала Осії та, врешті-решт, залишила його. Після цього він з іще більшим запалом став закликати ізраїльтян до покаяння та істинної віри. Осія стверджував, що Господь відвернеться від євреїв і покличе в царство язичників, які повірять у нього.

Суккот - Свято кущів

Єврейське свято кущів, Суккот, припадає на 15-й день нового року - 15 тишрея і триває 7 днів. Але святкування починаються ще напередодні - ввечері 14 тишрея. Це час, коли хлібороби, завершивши збирання врожаю, можуть відпочити до перших дощів.

Слово "сукка", що дало назву святу, перекладається як "намет", або "курінь", або "кущі" і символізує відмову від небезпечної ілюзії, що надійним дім робить дах. Безпека та надійність існування залежить зовсім від інших причин.

Заповіді перебувати в суккоті в усіх поколіннях давали безліч пояснень, наприклад, що, встановлюючи біля будинку курінь, євреї приєднуються до тих, хто сорок років поневірявся по пустелі й, прийшовши потім в Ерец-Ісраель, обробляв цю землю й радів плодам, які вона дарувала. Згідно з іншим тлумаченням, сенс заповіді в тому, щоб людина пам'ятала про бідність, навіть будучи багатою, і не загордилася.

Іменини: Олександр, Андрій, Антон, Дем'ян, Йосип, Леонтій.

Останні новини Чернігівщини

Модульна клініка первинної медичної допомоги днями запрацює у Кіптівській громаді 17:02

Її дещо раніше встановили у селі Чемер у рамках спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Нові гранти для молоді

Нові гранти для молоді 16:58

Ще більше можливостей для бізнесу з оновленою грантовою програмою Власна справа /грант/, яку адмініструє Державна служба зайнятості!

Очільниця

Очільниця "Слуги народу" Олена Шуляк: Важливо, щоб ветерани мали місце в політиці – на національному, регіональному та місцевому рівнях 14:18

На перших післявоєнних виборах ветерани повинні мати можливість балотуватися і в парламент, і на місцевих виборах – Олена Шуляк

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 17 чернігівців, за знищене – троє містян 12:00

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради 16 жовтня затвердив чергові рішення комісій із розгляду питань щодо надання компенсацій за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України.

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання 11:11

Поліцейські наполегливо рекомендують мешканцям Чернігівщини бути обачними під час покупок в соцмережах та на сайтах безкоштовних оголошень.