Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 18 жовтня, 08:16:57

8 жовтня: цей день в Україні і світі

08.10.2024   09:24Агенцiя

ДЕНЬ 958 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 958 RUSSIAN AGRESSION

8 жовтня в Україні відзначають День юриста.

Ще сьогодні Всесвітній день біометрії, Міжнародний день подіатрії, День Ади Лавлейс, Міжнародний день бездоріжжя.

Православна церква вшановує пам'ять святої преподобної Пелагії.

День юриста

Це професійне свято, встановлене Указом Президента країни № 1022/97 від 16 вересня 1997 року, об'єднує юристів різних сфер діяльності, які стоять на захисті прав і свобод українців.

Для українського суспільства, як і для населення будь-якої країни, професія юриста є дуже важливою, адже саме на правознавчу спільноту покладаються надії та завдання утвердження принципу верховенства права, удосконалення законодавства, посилення правових гарантій захисту різних верств населення і підвищення правосвідомості та правової культури.

Юристи вважають, що з державою все гаразд, якщо її основний Закон - Конституція - не обмежує права і свободи громадян, а, навпаки, збільшує зону цих свобод. А завдання самих юристів служити закону і стояти на захисті цих прав і свобод.

Міжнародний день бездоріжжя

Міжнародний день бездоріжжя присвячений любителям гострих відчуттів і пригод.

День Ади Лавлейс

День Ади Лавлейс - захід, який проводять у другий вівторок жовтня, присвячений підвищенню обізнаності про внесок жінок у сферіі STEM (наука, технології, інженерія та математика).

Всесвітній день восьминога

8 жовтня відзначають Всесвітній день восьминога.

Слово "жовтень" англійською звучить "october", а "восьминіг" - "octopus". Обидва слова походять від латинського octo - вісім. У Стародавньому Римі жовтень був восьмим місяцем у календарі.

Міжнародний день подіатрії

Міжнародний день подіатрії відзначають 8 жовтня. Цей день було обрано для того, щоб люди звернули увагу на те, наскільки важливо зберігати стопи і ноги загалом здоровими. Адже від цього залежить функціональність усього організму.

Всесвітній день біометрії

Всесвітній день біометрії - важлива подія, спрямована на просування і підтримку розвитку біометричних технологій та їх застосування в інноваційних технологіях штучного інтелекту і кібербезпеки.

Ще цього дня:

1914 - Уперше під час Першої світової війни застосовано бомбардувальну авіацію;

1918 - Польська регентська рада проголосила незалежність Королівства Польща;

1938 - В Ужгороді створено перший уряд автономного Закарпаття, яке з 30 грудня 1938 р. почало називатися Карпатською Україною;

1942 - У Почаєві підписано Акт про об'єднання Української автокефальної православної церкви та Автономної православної церкви;

1945 - Інженер зі штату Массачусетс Персі Спенсер запатентував мікрохвильову піч;

1967 - Спецзагін болівійської армії взяв у полон Ернесто Че Гевару. Наступного дня був розстріляний;

1977 - Організація Українського визвольного фронту провела в Нью-Йорку мотопохід під гаслом "Проти поневолення України московським комунізмом";

1991 - Верховна Рада України ухвалила закон про громадянство України;

1993 - Україна почала спецоперацію з евакуації грузинських біженців з Абхазії;

1996 - У Мадриді міністри закордонних справ України та Іспанії підписали Договір про дружбу і співробітництво між двома країнами.

Цього дня народилися:

125 років від дня народження Івана Івановича Малозьомова (1899-1954), українського архітектора, педагога;

80 років від дня народження Леся Абрамовича Герасимчука (1944-2021), українського письменника, філолога, перекладача, культуролога;

60 років від дня народження Василя Івановича Махна (1964), українського поета, прозаїка, есеїста, перекладача, літературознавця (США).

Церковне свято:

Цього дня вшановують Пелагію Антіохійську, що жила в 3 столітті. Дівчина вирізнялася незвичайною красою і до прийняття християнства вела розпусний спосіб життя, була танцівницею і блудницею. Одного разу в Антіохії проходив собор, на який з'їхалися єпископи з усієї Сирії. Один із них, єпископ Нонн, побачив Пелагію і, вражений її безсоромністю, усю ніч молився за спасіння її душі.

Наступного ранку невідома сила привела Пелагію в храм. Богослужіння і проповідь так вразили дівчину, що вона жахнулася від того, наскільки грішним було її життя, і звернулася до єпископа Нонна з проханням хрестити її. Ставши християнкою, Пелагія роздала все своє майно жебракам і під виглядом юнака прийняла чернечий постриг. Ніхто не здогадувався про те, що вона жінка, до самої її смерті.

Іменини: Василь, Віктор, Володимир, Дмитро, Іван, Микола, Павло, Петро, Єлизавета, Марія, Надія, Таїсія, Тетяна.

Останні новини Чернігівщини

Модульна клініка первинної медичної допомоги днями запрацює у Кіптівській громаді 17:02

Її дещо раніше встановили у селі Чемер у рамках спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Нові гранти для молоді

Нові гранти для молоді 16:58

Ще більше можливостей для бізнесу з оновленою грантовою програмою Власна справа /грант/, яку адмініструє Державна служба зайнятості!

Очільниця

Очільниця "Слуги народу" Олена Шуляк: Важливо, щоб ветерани мали місце в політиці – на національному, регіональному та місцевому рівнях 14:18

На перших післявоєнних виборах ветерани повинні мати можливість балотуватися і в парламент, і на місцевих виборах – Олена Шуляк

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 17 чернігівців, за знищене – троє містян 12:00

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради 16 жовтня затвердив чергові рішення комісій із розгляду питань щодо надання компенсацій за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України.

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання 11:11

Поліцейські наполегливо рекомендують мешканцям Чернігівщини бути обачними під час покупок в соцмережах та на сайтах безкоштовних оголошень.