Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 18 жовтня, 08:24:48

7 жовтня: цей день в Україні і світі

07.10.2024   07:45Агенцiя

ДЕНЬ 957 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 957 RUSSIAN AGRESSION

7 жовтня відзначають Всесвітній день Хабітат, Всесвітній день архітектури, Міжнародний день лікаря, Всесвітній день бавовни, Всесвітній день боротьби з облисінням, Всесвітній день дій за гідну працю.

День бібліотекаря у Вірменії, День праці в Австралії, в Аргентині - Міжнародний фестиваль гітари.

Православна церква вшановує пам'ять святих мучеників Сергія і Вакха.

Всесвітній день Хабітат (Міжнародний день житла)

Щорічно в перший понеділок жовтня відзначається встановлене ООН свято - Всесвітній день Хабітат. Одним із близьких за змістом перекладів може бути - Всесвітній день житла (місця проживання).

У 1985 році, відповідно до рекомендації Комісії з населених пунктів, Генасамблея ООН своєю резолюцією заснувала цей Всесвітній день із метою забезпечення населення планети житлом до 2000 року.

А головна ідея Дня - замислитися над станом наших міст і основним загальним правом на адекватне житло, а також нагадати світові про колективну відповідальність за майбутнє середовища проживання людини.

Проблеми житла та умов проживання було порушено ще на першій конференції ООН зі сталого розвитку поселень у канадському Ванкувері 1976 року. Відтоді світ значно змінився, але проблеми нестачі житла, бідності, забруднення і захворювань не втрачають своєї гостроти.

За прогнозами ООН, до 2050 року близько 70% світового населення проживатиме в містах, що наголошує на необхідності інклюзивного міського планування та сталого розвитку.

Всесвітній день архітектури

Архітектори всього світу та поціновувачі архітектурних шедеврів відзначають своє професійне міжнародне свято - Всесвітній день архітектури - щорічно в перший понеділок жовтня. Його було засновано Міжнародним союзом архітекторів, МСА.

Спочатку на зборах МСА 1985 року було вирішено щорічно святкувати Всесвітній день архітектури 1 липня. А 1996 року Міжнародна спілка архітекторів, на своїй 20-й Генеральній асамблеї в Барселоні, ухвалила резолюцію про перенесення святкування Всесвітнього дня архітектури на перший понеділок жовтня, приурочивши його проведення до Всесвітнього дня Хабітат.

Міжнародний союз архітекторів було створено одразу після Другої світової війни. Тоді його метою стало розв'язання нагальної проблеми відновлення зруйнованих війною міст, населених пунктів і промислових підприємств - наслідків воєнних дій. Нині в МСА налічується понад 120 національних секцій і понад 1,3 мільйона архітекторів.

Міжнародний день лікаря

У перший понеділок жовтня за ініціативи ВООЗ у багатьох країнах відзначають Міжнародний день лікаря, який вважається днем солідарності та активних дій лікарів усього світу. Адже головна мета лікаря будь-якої національності - поліпшення і збереження здоров'я пацієнтів.

Ще цього дня:

1903 - У провінції Онтаріо (Канада) відкрито поклади срібла;

1913 - Уперше у світі на заводі Генрі Форда в Детройті весь виробничий процес складання автомобілів почали виконувати за новою технологічною схемою - на конвеєрі;

1918 - Перервано російсько-українські мирні переговори через розбіжності в питаннях територіальної приналежності Донбасу і Криму;

1920 - Перші сто жінок прийнято до Оксфордського університету;

1926 - Фашистську партію Італії проголошено "партією держави".

1943 - Остапа Вишню звільнили з ув'язнення в радянських таборах;

1944 - США, СРСР, Велика Британія і Китай домовилися про заміну Ліги Націй Організацією Об'єднаних Націй;

1952 - Отримано патент на штрих-код;

1988 - У Ризі вперше з 1940 року підняли латвійський національний прапор;

1990 - В Ізраїлі у зв'язку з погрозами Саддама Хусейна піддати країну газовій атаці почали видавати населенню протигази;

1992 - Національна Рада Азербайджану проголосувала проти вступу республіки до СНД;

1997 - Засновано Українську універсальну біржу в Полтаві;

2001 - У небо піднявся перший вертоліт незалежної України - АК1-3;

2001 - У відповідь на проведені 11 вересня теракти в Нью-Йорку і Вашингтоні та після відмови руху Талібан видати США Осаму бен Ладена, обвинувачуваного в їх організації, о 19.27 за київським часом американські війська розпочали операцію "Відплата", завдавши ракетно-бомбових ударів по стратегічних позиціях талібів в Афганістані;

2006 - Убито російську опозиційну журналістку Ганну Політковську;

2023 - Початок великомасштабного вторгнення в Ізраїль з боку руху ХАМАС.

Цього дня:

160 років від дня народження Сергія Павловича Шелухіна (1864-1938), українського вченого-правознавця, історика, журналіста, громадсько-політичного і державного діяча;

90 років від дня народження Євгена Степановича Товстухи (1934-2021), українського лікаря-фітотерапевта, вченого, письменника, поета;

35 років від дня народження Біжана Рашидовича Шаропова - учасника російсько-української війни, Героя України (7.10.1989, м. Душанбе, Таджикистан). 13 квітня 2022 року, під час виконання бойового завдання з прориву оточення в напрямку населеного пункту Підлиман Харківської області, підрозділ Біжана потрапив у засідку неподалік села Борове і вступив у бій із російськими окупаційними військами. В одному з боїв Біжан Шаропов загинув. Похований на Алеї Слави Лук'янівського кладовища в Києві.

Церковне свято:

7 жовтня - день пам'яті мучеників Сергія і Вакха.

Вони жили в III-IV століттях і були воєначальниками у війську імператора Максиміана, сповідували християнство.

Правителю донесли, що воєначальники не шанують язичницьких богів - у той час це прирівнювалося до державного злочину. Сергія і Вакха розжалували, забрали в них усі відзнаки та, переодягнувши в жіночий одяг, стали водити містом із залізними обручами на шиях. Таким чином чоловіків намагалися змусити зректися віри. Але вони цього не зробили. Тоді їх віддали на поталу Антіоху, правителю східної частини Сирії. Вакха забили мечами до смерті, а Сергія, взувши в залізні чоботи з набитими цвяхами, відвели в інше місто і там стратили.

Іменини: Дем'ян, Йосип, Леонтій, Марк, Микола, Сергій.

Останні новини Чернігівщини

Модульна клініка первинної медичної допомоги днями запрацює у Кіптівській громаді 17:02

Її дещо раніше встановили у селі Чемер у рамках спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Нові гранти для молоді

Нові гранти для молоді 16:58

Ще більше можливостей для бізнесу з оновленою грантовою програмою Власна справа /грант/, яку адмініструє Державна служба зайнятості!

Очільниця

Очільниця "Слуги народу" Олена Шуляк: Важливо, щоб ветерани мали місце в політиці – на національному, регіональному та місцевому рівнях 14:18

На перших післявоєнних виборах ветерани повинні мати можливість балотуватися і в парламент, і на місцевих виборах – Олена Шуляк

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 17 чернігівців, за знищене – троє містян 12:00

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради 16 жовтня затвердив чергові рішення комісій із розгляду питань щодо надання компенсацій за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України.

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання 11:11

Поліцейські наполегливо рекомендують мешканцям Чернігівщини бути обачними під час покупок в соцмережах та на сайтах безкоштовних оголошень.