Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 20 вересня, 00:07:23

19 вересня: цей день в Україні і світі

19.09.2024   08:55Агенцiя

ДЕНЬ 939 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 939 RUSSIAN AGRESSION

19 вересня відзначають День народження Смайлика, День підвищення обізнаності про розшарування аорти.

Православна церква вшановує пам'ять святих мучеників Трохима, Саватія, Доримедонта; святого мученика Зосими пустельника.

День підвищення обізнаності про розшарування аорти

День підвищення обізнаності про розшарування аорти, який відзначають щороку 19 вересня, має на меті підвищити рівень обізнаності громадськості про розшарування аорти - небезпечний для життя стан, що потребує негайної медичної допомоги.

День народження Смайлика

19 вересня 1982 року професор Університету Карнегі-Меллона Скотт Фалман уперше запропонував використовувати три символи, що йдуть підряд, - двокрапку, дефіс і дужку, що закриває, для позначення усміхненого обличчя в тексті, який набирають на комп'ютері. Це було серйозним поповненням електронного лексикону.

Історія зберегла той самий лист, який Фалман відправив на місцеву електронну дошку оголошень, яка була прототипом сьогоднішніх форумів і в той час була основним засобом спілкування між співробітниками університету.

Міжнародний піратський день

1995 року Марк Саммерс і його найкращий друг Джон Баур, під час гри в ракетбол у рідному місті Олбані, випадково використали піратський сленг. Це здалося їм цікавим, тому друзі вирішили створити жартівливе свято - говори як пірат -, використовуючи образ морського розбійника.

Спочатку святкування мало доволі скромний характер. Мешканцям міста вдалося зібрати лише кілька однодумців, які змагалися за найкращу зброю, вдягали відповідні костюми та розмовляли як пірати. Але 2002 року Дейв Баррі - відомий публіцист Америки, опублікував статтю про це свято, що зробило його популярним. Після цього Джон і Марк побажали зробити піратський день міжнародним.

Пік слави дня настав у 2006 році, коли Саммерс і Баур відвідали телепередачу Wife Swap.

Відтоді щороку, відзначаючи це свято, в кінотеатрах традиційно показують фільм "Пірати Карибського моря".

Ще цього дня:

1919 - У Києві денікінцями було розгромлено одну з найстаріших і найбільших україномовних крамниць (по вулиці Безаківській). В акті спалених книг - 40 543 примірники, усі україномовні;

1920 - У Дубно і Луцьк вступили частини 3-ї польської армії, до Тернополя - одночасно частини 6-ї польської армії та Дієвої Армії УНР;

1941 - Німецькі війська увійшли в Київ, залишеного червоноармійськими військами. У німецький полон у цій операції потрапили 665 тис. осіб;

1944 - СРСР, Велика Британія і Фінляндія підписали мирну угоду, за якою до складу СРСР передано території Петсамо, Салла і Карельський перешийок;

1945 - У Північну Корею із сибірського табору повернувся майбутній вождь Кім Ір Сен;

1983 - Сент-Кітс і Невіс отримав повну незалежність;

1985 - Землетрус у Мехіко, унаслідок підземних поштовхів силою 8,1 бала за шкалою Ріхтера загинуло близько 9000 осіб, десятки будівель було повністю зруйновано;

1991 - У Києві відновлено діяльність Києво-Могилянської академії;

2006 - У Таїланді стався військовий переворот;

2015 - Найбільший автовиробник світу концерн Volkswagen AG був спійманий на фальсифікації даних викидів шкідливих речовин його турбодизельними двигунами.

Цього дня народилися:

1782 - Яким Нахімов, харківський поет-сатирик;

1858 - Адріан Кащенко, український письменник;

1942 - Євген Станкович, український композитор, голова Національної спілки композиторів України (з 2005 р.);

1948 - Михайло Тимофті режисер, актор, музикант;

1959 - Віктор Андрієнко, український актор кіно і телебачення, комік;

1960 - Оксана Забужко, провідна українська письменниця, поетеса, есеїстка та публічна інтелектуалка;

1962 - Олександр Музичко, український націоналіст, військовий, учасник організацій СНУМ, УНА, УНСО. Координатор Правого сектора в Західній Україні;

1977 - Валерій Гончаров, український гімнаст, олімпійський чемпіон (2004) і срібний призер (2000) Олімпійських ігор;

1990 - Юлія Джима, українська біатлоністка, чемпіонка Олімпійських ігор.

Церковне свято

Цього дня відзначається свято двох святих мучеників - Зосими Пустельника і Трохима. Зосима жив у 4 столітті. Не мав сил жити в одному місті з язичниками, тому пішов у пустелю, де мирно сусідив із дикими звірами.

Одного разу під час полювання правитель Кілікії побачив його і захотів дізнатися, якими чарами Зосима приборкує хижаків. Старець відповів, що в нього один засіб - віра в Христа.

Правитель наказав піддати Зосиму тортурам, щоб змусити відректися від віри. Мучителі, сміючись, говорили, що вони приймуть християнство, якщо дикі звірі прийдуть на допомогу старцю. Зосима звернувся з молитвою до Бога, і на площі раптово з'явився величезний лев. Правитель велів відпустити святого, але Зосима тут же помер.

Трохим постраждав за віру трохи раніше - у 3 столітті.

Одного разу в Антіохії під час язичницького свята Трохим і його друг Саватій благали Бога наставити одноплемінників на шлях порятунку. Про це дізнався правитель. Він наказав піддати друзів тортурам і, врешті-решт, стратити.

Іменини: Гавриїл, Давид, Ігор, Костянтин, Макар, Микола, Олексій, Федір, Марія.

Останні новини Чернігівщини

Віддала 58 тисяч гривень за неіснуючий трактор: поліція Чернігівщини закликає громадян сплачувати за товар тільки після його отримання 15:09

Поліцейські наполегливо рекомендують мешканцям Чернігівщини бути обачними під час покупок в інтернеті та на сайтах безкоштовних оголошень. 18 вересня до поліції звернулася 44-річна жителька Чернігова. В Інтернеті жінка знайшла оголошення про продаж трактора за привабливою ціною.

Грошове забезпечення членам сімей полонених, заручників, інтернованих та зниклих безвісти за особливих обставин 15:03

Члени сімей полонених, заручників, інтернованих та зниклих безвісти за особливих обставин мають право на грошове забезпечення захисників.

«Власна справа» на Чернігівщині: 113 позитивних рішень цього року

«Власна справа» на Чернігівщині: 113 позитивних рішень цього року 14:57

У поточному році 113 жителів Чернігівщини стали переможцями за програмою «Власна справа» урядового проєкту «єРобота». Сума фінансової підтримки від держави на започаткування або розвиток їх бізнесу становить 26,9 млн грн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:54

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 26 пожеж та 2 випадки загибелі на водних об’єктах. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 1 особа постраждала.

Міжнародні та вітчизняні організації актуалізують потреби Чернігівщини для ефективної підтримки населення 09:46

Чергова координаційна зустріч з партнерськими організаціями ООН, які надають гуманітарну допомогу нашому регіону з початку повномасштабної війни, відбулася сьогодні на базі Регіонального офісу міжнародного співробітництва. Мета – актуалізувати потреби для раціонального планування своєї діяльності на наступні періоди.