Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 16 вересня, 21:53:01

5 вересня: цей день в Україні і світі

05.09.2024   09:16Агенцiя

ДЕНЬ 925 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 925 RUSSIAN AGRESSION


5 вересня відзначають Всесвітній день туристичних журналістів, Міжнародний день жінок корінних народів, Всесвітній день множинної мієломи, День капи для зубів, Міжнародний день благодійності.

У США - День психоаналітика, День запізнень, День піци з сиром, у Бразилії - День Амазонки.

Православна церква вшановує пам'ять святого пророка Захарії, батька Івана Предтечі.

Всесвітній день туристичних журналістів

Наголошує на життєво важливій ролі, яку відіграють туристичні журналісти в просуванні відповідального туризму, підвищенні обізнаності про культурне розмаїття та вирішенні глобальних проблем. Цей день відзначається з метою осмислення та визнання геополітичних, екологічних і соціальних викликів, які впливають на туристичну сферу і суспільство загалом.

Міжнародний день жінок корінних народів

Міжнародний день жінок корінних народів, що відзначається 5 вересня, є даниною поваги жінкам корінних народів світу, які продемонстрували безпрецедентну стійкість, силу і відданість у збереженні своїх культур, мов і традицій.

Всесвітній день множинної мієломи

Всесвітній день множинної мієломи відзначається щорічно 5 вересня, має на меті підвищити обізнаність про цю хворобу.

Множинна мієлома - це рак, який вражає плазматичні клітини кісткового мозку і становить приблизно 1% усіх онкологічних захворювань у світі. Незважаючи на його поширеність, багато пацієнтів і медичних працівників стикаються зі значними перешкодами в діагностиці та лікуванні захворювання.

День запізнень

5 вересня люди, які практично ніколи не приходять вчасно, можуть дозволити собі зробити це майже на законних підставах. Адже ще в середині минулого століття у США цю дату оголосили Національним Днем запізнень. Ідею підхопили в інших країнах.

Цього дня:

1918 - Рін-Тін-Тін, німецька вівчарка - перша кінозірка. У Першу світову війну у Французькій республіці американський солдат підібрав у розбомбленому розпліднику крихітне цуценя і відвіз із собою. Пес виріс надзвичайно розумним, знявся майже в трьох десятках фільмів кіностудії "Warner Brothers", вів на радіо власне шоу і заслужив почесну Зірку на голлівудській Алеї слави;

1939 - США проголосили нейтралітет у Другій світовій війні;

1957 - Вийшов у світ роман Джека Керуака "На дорозі" - одна з найкращих книг про покоління бітників;

2014 - У засідці під Веселою Горою і Кольоровими Пісками на Луганщині українські війська втратили 42 бійці загиблими і зниклими безвісти;

2019 - Заявлено про початок роботи Вищого антикорупційного суду, створення якого зі статусом спеціального, суперечить нормам Конституції України.

Пам'ятні дати:

1870 - Володимир Сікевич, український військовий і політичний діяч, генерал-хорунжий Армії УНР;

1882 - Михайло Гаврилко, український громадський і військовий діяч, художник, скульптор, чотар УСС, хорунжий Армії УНР, начальник штабу Сірої дивізії Армії УНР, повстанський отаман;

1947 - Валентин Гордійчук, український художник-ілюстратор;

1958 - Олександр Денисенко, український літератор, актор, режисер. Син кіноактриси Наталії Наум і кінорежисера Володимира Денисенка, брат актора і режисера Тараса Денисенка;

1964 - Сергій Лозниця, український режисер документальних і художніх фільмів;

1976 - Тетяна Гуцу, українська гімнастка, дворазова олімпійська чемпіонка;

1987 - Сергій Бабинець, український хокеїст, восьмиразовий чемпіон України.

Церковне свято

День пам'яті святого пророка Захарії, батька Івана Предтечі. Святий пророк Захарія був батьком Івана Предтечі та чоловіком праведної Єлизавети. Він походив із роду Аарона і був священиком у храмі Єрусалимському під час правління царя Ірода. Одного разу під час служіння в храмі Захарії з'явився ангел і повідомив, що його безплідна дружина Єлизавета народить сина. Захарія засумнівався в цьому, і за свою невіру був покараний німотою до народження сина. Коли народився Іван, Захарія написав на дощечці ім'я Іван, і одразу до нього повернувся дар мови.

Захарія був убитий за наказом царя Ірода, коли той намагався знайти і вбити новонародженого Месію. Його дружина Єлизавета померла через 40 днів після нього, а Іван виріс у пустелі до свого явлення ізраїльському народу.

Іменини: Гліб, Давид, Захар, Максим, Олексій, Панас, Раїса, Єлизавета, Іраїда.

Останні новини Чернігівщини

У Прилуках поліцейські викрили чоловіка, який незаконно отримав лікарські наркотичні засоби на 500 тисяч гривень для подальшого збуту 11:50

Співробітники відділу кримінальної поліції встановили схему, за якою 34-річний місцевий мешканець систематично здобував «товар» для наркоторгівлі. Впродовж 2021-2023 років зловмисник отримав у медзакладах майже 500 блістерів обмежених в обігу таблеток метадону.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:47

Протягом минулої доби зареєстровано 79 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 4 дорожньо-транспортні пригоди та 74 пожежі. Внаслідок цих подій 5 осіб постраждали.

На Чернігівщині браконьєр за допомогою електроструму наловив 83 кг риби на понад 180 тис.грн 11:15

15 вересня 2024 року Чернігівським рибоохоронним патрулем під час проведення рибоохоронного рейду на водоймах Прилуцького району викрито грубе порушення Правил рибальства.

“Rock залежність” у філармонійному центрі 09:13

Зануритися в море енергії та драйву рок-концерту, де потужні гітарні рифи поєднуються з пристрасними звуками рояля, віолончелі, скрипки, запросили чернігівських глядачів учасники харківського проєкту “Rock залежність”.

Виключення з реєстру єдиного податку за порушення умов діяльності 09:07

Щодо анулювання реєстрації платника єдиного податку шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі не виконання обов’язку щодо виключення заборонених видів діяльності або переходу на сплату інших податків і зборів

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини