Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 19 вересня, 04:03:19

30 серпня: цей день в Україні і світі

30.08.2024   09:44Агенцiя

ДЕНЬ 919 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 919 RUSSIAN AGRESSION

30 серпня відзначають Міжнародний день жертв насильницьких зникнень, Міжнародний день вина "Каберне Совіньйон".

Православна церква вшановує пам'ять святих Олександра, Івана, Павла, патріархів Царгородських.

Міжнародний день жертв насильницьких зникнень

30 серпня у світі відзначають Міжнародний день жертв насильницького зникнення. Викрадення осіб та залякування їхніх близьких і рідних вважається стратегією терору.

Генасамблея ООН резолюцією 65/209 від 21 грудня 2010 року висловила глибоке занепокоєння зростанням кількості викрадених людей у різних регіонах світу, зокрема арешти та викрадення також прирівняли до насильницьких зникнень.

Із 1980 року кількість викрадених і зниклих за нез'ясованих обставин щорічно сягає близько 53 тис. осіб. У резолюції також була згадка про кількість повідомлень про переслідування, що зростає, залякування і жорстоке поводження зі свідками та родичами зниклих осіб.

У тій же резолюції віталося ухвалення Міжнародної конвенції. Асамблея призначила дату 30 серпня Міжнародним днем жертв насильницького зникнення. Від 2011 року цю дату відзначають щорічно.

Міжнародний день вина "Каберне Совіньйон"

Міжнародний день вина "Каберне Совіньйон" відзначають 30 серпня. Його вважають найпопулярнішим і найулюбленішим червоним вином у світі.

Сорт винограду "Каберне Совіньйон", з якого і виготовляють однойменне вино, отримав назву "Короля червоного винограду". Це невибагливий сорт, йому не страшні сухі ґрунти, перепади температур, нічні легкі заморозки, пекуче сонце і відсутність дощів.

Батьківщина винограду Каберне Совіньйон - провінція Бордо у Франції. Хоча, на сьогодні цей сорт активно вирощують практично у всіх виноробних регіонах світу.

У цей день:

1901 - Губерт Сесіл Бут запатентував пилосос;

1919 - Українські війська вибили червоноармійців із Житомира і звільнили місто;

1919 - Київська група Армії УНР на чолі з генералом Антіном Кравсом звільнила Київ;

1920 - У Празі утворено Українську військову організацію на чолі з Євгеном Коновальцем;

1991 - Азербайджан проголосив свою незалежність;

1991 - В Українській РСР заборонено Комуністичну партію;

1991 - Верховна Рада України ухвалила рішення про перепідпорядкування Україні союзних підприємств на території республіки;

1993 - На Ейфелеву вежу піднявся 150-мільйонний відвідувач;

1999 - Під час референдуму переважна більшість населення Східного Тимору проголосувала за незалежність від Індонезії;

2010 - Сталася стрілянина в Братиславі;

2021 - У порту м. Фредеріксхавн (Данія) Україні від Великої Британії офіційно передано криголам RRS James Clark Ross, колишній флагман Британської антарктичної служби, над ним було піднято синьо-жовтий прапор. Судно згодом отримало назву "Ноосфера".

Пам'ятні дати:

140 років від дня заснування (1884) Національного університету харчових технологій (бере початок зі Смілянських технічних класів, заснованих за ініціативою Київського відділення Російського технічного товариства на базі училища графів Бобринських);

140 років від дня народження Теодора Сведберга (1884-1971), шведського фізико-хіміка, лауреата Нобелівської премії у галузі хімії (1926);

50 років від дня відкриття (1974) Кмитівського музею образотворчого мистецтва ім. Й. Д. Буханчука (на той час – Студеницький народний музей).

Церковне свято

Святителі Олександр, Іван і Павло, патріархи Константинопольські, жили в різний час, але всім їм довелося зіткнутися з діями єретиків, які спотворювали вчення Церкви.

Святий Олександр (325-340) був хорєпископом (вікарієм) за першого патріарха Константинопольського, святителя Митрофана (315-325), і, зважаючи на старість, заміщав його на Першому Вселенському Соборі в Нікеї проти аріан (325). Перед смертю святитель Митрофан заповів обрати на Константинопольський престол свого вікарія.

Святішому патріарху Олександру доводилося боротися з аріанами і з язичниками. Одного разу в суперечці з язичницьким філософом святитель сказав йому: "Іменем Господа нашого Ісуса Христа наказую тобі замовкнути!", і язичник раптово став німим. Коли ж він висловив знаками визнання в омані і переконання в правоті християнського вчення, то мова повернулася до нього і він увірував у Христа з багатьма іншими філософами-язичниками. За молитвою святителя Олександра був покараний єретик Арій. Він удавано погодився вступити в спілкування з православними і імператор, святий Костянтин Великий, призначив день прийняття Арія. Всю ніч молився святитель Олександр, просячи Господа не допустити, щоб єретик вступив у спілкування з Церквою. Вранці, коли Арій урочисто йшов до церкви, оточений царськими радниками і зброєносцями, на Костянтиновій площі його вразила хвороба - черево його розірвалося і нутрощі випали.

Святійший патріарх Олександр, багато потрудившись, помер у 98 років у 340 році. Про нього згодом згадував у похвальному слові до жителів Константинополя святитель Григорій Богослов (Назіанзін).

Святитель Павло народився у Фессалоніках; був обраний константинопольським архієпископом після смерті Олександра 337 року, коли знову спалахнула аріанська єресь. На Соборі, який обирав нового предстоятеля церкви, було багато аріан. Вони повставали проти обрання Павла, але православних членів Собору виявилася більшість. Імператор Констанцій, який царював над східною половиною Римської імперії, був аріанин. Під час виборів патріарха його не було в Константинополі. Після повернення свого, він скликав Собор, який незаконно скинув Павла, і імператор вигнав його зі столиці. На місце Павла звели аріанина Євсевія Нікомідійського, який обіймав престол з 339 по 341 рік. Архієпископ Павло пішов до Риму, де знайшли собі притулок й інші православні єпископи, вигнані Євсевієм.

Недовго керував Церквою Євсевій. Коли він помер, Павло повернувся до Константинополя. Його з любов'ю зустріла паства. Але Констанцій вдруге вигнав Павла, і йому довелося повернутися в Рим. Імператор Констант написав своєму східному співправителю Констанцію грізного листа, який відправив до Константинополя зі святим архіпастирем-вигнанцем. Погрози подіяли, і Павла повернули на свою кафедру.

Іменини: Олександр, Арсеній, Афанасій, Гавриїл, Григорій, Данило, Іван, Ігнатій, Леонід, Макар, Павло, Петро, Федір, Яків, Єлизавета.

Останні новини Чернігівщини

Урядовий проєкт

Урядовий проєкт "Армія відновлення" на Чернігівщині 17:45

Станом на 17.09.2024 року Чернігівська область у трійці лідерів серед регіонів України по кількості виданих направлень на суспільно корисні роботи.

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів 17:43

За інформацією Головного управління ДПС у Чернігівській області, до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-серпень 2024 року надійшло 5,8 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,8 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

Юні спортсмени Чернігівщини здобули бронзу на чемпіонаті України з бойового самбо 17:33

13-15 вересня 2024 року у місті Київ проходив чемпіонат України з бойового самбо, розділ "Про-фул" по 5-ти віковим категоріям.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 13:09

Протягом минулої доби зареєстровано 38 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду, 36 пожеж. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

На Чернігівщині судитимуть агента фсб рф, який передавав дані про місця дислокації ЗСУ та розташування блокпостів 11:34

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 43-річного жителя Чернігівської області за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини